Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-11-2018 13:32

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS

Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιείται και φέτος με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, στο πλαίσιο σειράς δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών.

Η μέρα αυτή έχει θεσμοθετηθεί πριν από ακριβώς 30 χρόνια στην Παγκόσμια Διάσκεψη των Υπουργών Υγείας για την πρόληψη της HIV/AIDS λοίμωξης. Προς αυτή την κατεύθυνση, τον Ιούνιο του 2016 στη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το AIDS, ανανέωσαν την πολιτική τους δέσμευση για μια επείγουσα, επιταχυνόμενη και καινοτόμο αντιμετώπιση της λοίμωξης, μέσα από την εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων ταχείας δράσης και περιφερειακών στόχων, στη βάση του στρατηγικού σχεδίου του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS 2016-2020, με την ονομασία “On the Fast-Track to end AIDS”.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με στόχο να παραμείνουμε σε τροχιά τερματισμού της επιδημίας του AIDS μέχρι το 2030, θα πρέπει έως το 2020 να υλοποιήσουμε σειρά μέτρων, περιλαμβανομένης της επίτευξης του θεραπευτικού στόχου «90-90-90», της μείωσης των νέων μολύνσεων και των σχετιζόμενων με το AIDS θανάτων κάτω από τις 500.000 ετησίως, καθώς και της παροχής της απαραίτητης θεραπείας σε τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ανθρώπους.

Προς επίτευξη αυτών των στόχων, χρειάζεται άμεσα να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες με την ενεργό εμπλοκή όλων, πολιτικής ηγεσίας, κρατικών φορέων, κοινωνίας πολιτών, επιστημονικής κοινότητας και ΜΜΕ.

Φίλες και φίλοι,

Το φετινό σύνθημα «Κάνω κίνηση, εξετάζομαι» και «Γνωρίζω το HIV status μου» επιδιώκει να τονίσει τη σημασία που έχει ο προληπτικός έλεγχος για τον ιό HIV στην προώθηση της έγκαιρης έναρξης της θεραπείας, εξασφαλίζοντας μια υγιή και παραγωγική ζωή σε όλα τα άτομα που έχουν μολυνθεί. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου «90-90-90» και την ευαισθητοποίηση των ατόμων αναφορικά με τους τρόπους πρόληψης, ώστε να μπορούν να προφυλάξουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους. Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς αυτή τη κατεύθυνση, κοινωνικά στερεότυπα, όπως το στίγμα και οι διακρίσεις που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη ασθένεια, αποτελούν συχνά αποτρεπτικό παράγοντα για τα άτομα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του UNAIDS, ο αριθμός των ατόμων που ζουν σήμερα με HIV/AIDS παγκοσμίως υπολογίζεται ότι έχει φθάσει τα 37 εκατομμύρια άτομα, με 1,8 εκατομμύρια νέες μολύνσεις εντός του 2017. Είναι, ωστόσο, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι ο αριθμός των σχετιζόμενων με το AIDS θανάτων που έχει καταγραφεί είναι ο χαμηλότερος αυτού του αιώνα, με λιγότερο από 1 εκατομμύριο άτομα να πεθαίνουν χάρη στη σταθερή πρόσβαση σε αντιρετροική θεραπεία.

Στην Κύπρο, τα ποσοστά λοίμωξης από τον ιό HIV στον γενικό πληθυσμό είναι σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, το 2015 και το 2016 καταγράφηκαν 80 νέα περιστατικά ετησίως, ενώ το 2017 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 5 άτομα.

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μια σταδιακή μείωση των νέων διαγνώσεων στην χώρα μας, κάτι το οποίο πιθανόν να οφείλεται στην ανάπτυξη και την υλοποίηση σε συνεργασία με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς στοχευμένων δράσεων, στη βάση των υποδείξεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και των ενοποιημένων κατευθυντήριων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) αναφορικά με τη χρήση της αντιρετροικής αγωγής ως θεραπείας και συνάμα προφύλαξης από την HIV λοίμωξη.

Αγαπητοί φίλοι,

Παρά τις σημαντικές ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, η επιδημία της HIV λοίμωξης δεν έχει περιοριστεί. Για τον σκοπό αυτό απαιτείται συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών για κατάρτιση επιπλέον δράσεων και πολιτικών.

Για το Υπουργείο Υγείας η προσπάθεια είναι συνεχής, συστηματική και πολυεπίπεδη, αφού η αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία. Η στενή και συνεχής συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για την Αντιμετώπιση του AIDS, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, σκοπό έχει την εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης, προαγωγής της εξέτασης για τον ιό HIV, έγκαιρης έναρξης αποτελεσματικής θεραπείας, φροντίδας και υποστήριξης των ατόμων που ζουν με τον ιό, καθώς και λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού και των προκαταλήψεων.

Όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και φορέων του HIV, αυτή παρέχεται δωρεάν στην Γρηγόριο Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, με την εφαρμογή των τελευταίων διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών. Πιο συγκεκριμένα, μόνο για αντιρετροϊκή θεραπεία το κράτος δαπάνησε για την περίοδο 2016-2017 πέραν των 7,5 εκατομμυρίων ευρών. Επιπρόσθετα, ήδη από τις αρχές του προηγούμενου έτους έχουν προστεθεί νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης στη θεραπευτική μας φαρέτρα.

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε τους τελευταίους μήνες στην εφαρμογή του Σχεδίου παροχής κινήτρων σε οροθετικά άτομα, με βάση το οποίο παραχωρείται μηνιαίο επίδομα στα άτομα που συμμορφώνονται με τη συστηματική κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση και τη φαρμακευτική αγωγή. Μέσω του Σχεδίου διασφαλίζονται ταυτόχρονα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα, μείωση της σχετιζόμενης νοσηρότητας και θνησιμότητας, αποτροπή της μετάδοσης του ιού σε άλλα άτομα, καθώς και η στήριξη των οροθετικών ατόμων.

Αγαπητοί φίλοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS παραμένει ορόσημο για να μας θυμίζει την δέσμευσή μας για τερματισμό της επιδημίας του AIDS. Για την εξάλειψη της, απαραίτητο πρώτο βήμα αποτελεί η επίγνωση της HIV κατάστασής μας μέσω της διενέργειας του προληπτικού ελέγχου για τον ιό και της άμεσης πρόσβασης σε υπηρεσίες εξειδικευμένης φροντίδας. Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό αποτελεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου δρ Χριστίνα Γιαννάκη.

 

(ΜΚΥ/ΜΓ)