Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-12-2018 13:31

1η Ετήσια Έκθεση Προόδου σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, ενημέρωσε σήμερα Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018, το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε σχέση με την υλοποίηση των μέτρων της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Η κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης είχε κριθεί αναγκαία καθώς η Νότια Ευρώπη και η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στην οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος, αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας.  

Η Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάιο του 2017, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής της Κύπρου στις παρατηρούμενες και προβλεπόμενες μεταβολές του κλίματος. Στο σχετικό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνονται μέτρα προσαρμογής που αφορούν τους ακόλουθους τομείς: υδάτινοι πόροι, εδάφη, παράκτιες ζώνες, βιοποικιλότητα, γεωργία, δάση, αλιεία και υδατοκαλλιέργειες, δημόσια υγεία, ενέργεια, τουρισμός και υποδομές.

Η 1η Ετήσια Έκθεση Προόδου, η οποία υποβλήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ετοιμάστηκε μετά από διαβουλεύσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, ως φορέα παρακολούθησης της υλοποίησης των μέτρων, με όλους τους αρμόδιους φορείς. Μεταξύ άλλων, η Έκθεση περιλαμβάνει:

-  Νέα δεδομένα σε σχέση με την καταγραφή των παρατηρούμενων και μελλοντικών κλιματικών αλλαγών στην Κύπρο.

-  Νέα δεδομένα σε σχέση με την εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της ικανότητας προσαρμογής και της ευπάθειας της Κύπρου.

-  Δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης Προσαρμογής κατά την περίοδο 2017- 2018.

-  Επικαιροποιημένα μέτρα και δράσεις προσαρμογής της Κύπρου στην κλιματική αλλαγή.

(ΜΑΚ/ΑΧ)