Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2018 09:28

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη σε εκδήλωση προς τιμή των ποδοσφαιριστών της Εθνικής Ελλάδος 2004, χθες

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο, σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση προς τιμή των ποδοσφαιριστών της Εθνικής Ελλάδος του 2004.

Των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι μαζί με τον προπονητή τους Ότο Ρεχάγκελ και το τεχνικό του επιτελείο μας χάρισαν μοναδικές στιγμές χαράς, συγκίνησης, εθνικής ανάτασης και περηφάνιας, βάζοντας ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί τη σφραγίδα τους στην εντυπωσιακή πορεία που ακολούθησε η ελληνική ομάδα στα γήπεδα της Πορτογαλίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2004.

Διακρινόμενοι από το πάθος και τη δύναμη της ψυχής που χαρακτηρίζει τον κάθε Έλληνα, εσείς οι διεθνείς του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Ελλάδος γράψατε τη δική σας σελίδα στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία πετυχαίνοντας έναν ασύλληπτο για πολλούς, αλλά όχι για εσάς, μέχρι εκείνη τη στιγμή άθλο, ο οποίος ακόμη μνημονεύεται και θα μνημονεύεται. Δεν διαγράφονται τέτοιες στιγμές.

Αυτό όμως για το οποίο ξεχωρίσατε και εντυπωσιάσατε, πρόσθετα με τις δυνατότητες και την αγωνιστική συμπεριφορά που επιδείξατε, ήταν το γεγονός ότι ο καθένας σας υπέταξε τις ατομικές του ικανότητες στο εθνόσημο της φανέλας του και στο σύνολο, αποδεικνύοντας ότι για την επίτευξη του στόχου σε ένα ομαδικό όπως το ποδόσφαιρο άθλημα δεν είναι αρκετό το ταλέντο μερικών σπουδαίων μονάδων, αλλά η συλλογική προσπάθεια και ο αλτρουισμός προς όφελος του κοινού στόχου.

Και είναι ακριβώς σε αυτό το ομαδικό πνεύμα στο οποίο αφενός οφείλεται η επιτυχία τόσο η δική σας όσο και του προπονητή σας,  και αφετέρου η εκτίμηση και το χειροκρότημα που κερδίσατε από τους υποστηρικτές και τους αντιπάλους σας.

Είναι το ίδιο αυτό ομαδικό πνεύμα που συνεχίζει να χαρακτηρίζει και να ενώνει την πορεία της θρυλικής αυτής ομάδας του ελληνικού αθλητισμού και εκτός των γηπέδων.

Αναγνωρίζοντας την επιτυχία του 2004 και την αγάπη του κόσμου με επιπλέον αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, οι Έλληνες διεθνείς, τοποθετώντας την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους έχουν πολλές φορές συστρατευθεί σε ανιδιοτελείς φιλανθρωπικές και κοινωφελείς δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ενστερνιζόμενοι την πρωτοβουλία της ΟΠΑΠ Κύπρου και του Πρεσβευτή Fair Play του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) και της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) για το 2018 Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη, βρίσκονται στην πατρίδα μας για έναν αγώνα μαζί με πρώην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της Κύπρου, με στόχο την προαγωγή και την ανάδειξη των ευγενών αρχών και αξιών που προάγει ο αθλητισμός.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας που το άθλημα του ποδοσφαίρου έχει αναπτύξει μία τεράστια δυναμική, με τους ποδοσφαιριστές να αποτελούν συχνά πρότυπα για τους νέους ανθρώπους, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για την ανάδειξη της σημασίας της άθλησης, της αριστείας, της ευγενούς άμιλλας, και του φίλαθλου πνεύματος.

Προς τον σκοπό αυτό και θέλοντας τα εν λόγω μηνύματα και αξίες να καταστούν βίωμα από τη νεαρή ηλικία, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να παρακολουθήσουν τον αυριανό αγώνα πέραν των 2500 μαθητών.

Είμαι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπροσωπώ την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ανήκω σε εκείνους που περηφανεύονται να λένε ότι η καταγωγή τους είναι ελληνική. Δεν σημαίνει ότι μου λείπει ο σεβασμός στους υπόλοιπους συμπατριώτες μου. Αλλά εάν αρνηθούμε την εθνική μας καταγωγή, αν αρνηθούμε την ιστορία μας θα είναι και η υπογραφή για το τέλος μας. Και αρνούμαστε μια ανάλογη υπογραφή.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για τις διακρίσεις σας που έκαναν τον απανταχού Ελληνισμό περήφανο, αλλά, κυρίως, θα ήθελα να σας συγχαρώ για το ήθος, τα ιδανικά και τις αξίες που πρεσβεύετε με βαθύ αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία και τους συνανθρώπους μας.

Ανάλογα συγχαίρω όλους εσάς τους πρεσβευτές Fair Play που εκπροσωπήσατε τον θεσμό από τη δημιουργία του, για το έργο που έχετε παράξει αναγνωρίζοντας και προωθώντας τις αρχές, τις αξίες και τον σκοπό του θεσμού που κληθήκατε τιμητικά να υπηρετήσετε, εμπνέοντας και εμπεδώνοντας στους νέους μας, τα ολυμπιακά και αθλητικά ιδεώδη μέσα από τις ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλάβατε.

Θερμά συγχαίρω επίσης τους διοργανωτές που είχαν την  πρωτοβουλία της διεξαγωγής των εν λόγω εκδηλώσεων, τον αγαπημένο μου Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Γκολ στη Ζωή» και τη διά βίου πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού κα Κάλλη Χατζηιωσήφ.

Ευχαριστίες και στον ΟΠΑΠ Κύπρου γιατί πραγματικά συμπαραστέκεται σε κάθε αθλητική εκδήλωση, σε κάθε φιλανθρωπική εκδήλωση με μια πλούσια κοινωνική παρουσία σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Απευθυνόμενος προς τους Πρέσβεις του Ευ Αγωνίζεσθαι θέλω να πω πως πρέπει να θεωρείτε δεδομένη τη στήριξή μας σε αντίστοιχες δράσεις και πρωτοβουλίες σας, οι οποίες συμβαδίζουν με τη δική μας βούληση και στρατηγική προσέγγιση για την προώθηση και τη στήριξη του αθλητισμού και, μέσω αυτού, της καλλιέργειας χαρακτήρων και συνειδήσεων με τις αρχές και αξίες του ευ αγωνίζεσθαι.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι συνεχής θα είναι παράλληλα η μέριμνά μας όσον αφορά στη στήριξη των προσπαθειών των αθλητών μας και των προπονητών τους, παρέχοντας τους τα απαραίτητα εφόδια για την εξέλιξή τους και την επίτευξη των αγωνιστικών τους επιδιώξεων.

Αδέλφια εξ Ελλάδος σας ευχαριστώ που χαρίσατε τόση περηφάνια σ’ όλους τους απανταχού Έλληνες.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στον αυριανό αγώνα που δεν έχει άλλο στόχο από το να δώσει το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι.

(ΡΜ/ΜΓ)