Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-12-2018 13:21

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρα Κώστα Χαμπιαούρη στην Τελετή Βράβευσης της Πρώτης Εθνικής Κύπρου (Μικτής) Ποδοσφαίρου

Με αισθήματα χαράς, συγκίνησης και υπερηφάνειας το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού βραβεύει σήμερα τον προπονητή της Πρώτης Εθνικής (Μικτής) Ποδοσφαίρου και τους ποδοσφαιριστές που έλαβαν μέρος στον ιστορικό αγώνα της 13ης Νοεμβρίου 1960, για τη σημαντική προσφορά τους στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Ο συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές έγραψε κάποτε ότι «αυτό που έχει σημασία στη ζωή δεν είναι τι σου συμβαίνει, αλλά τι θυμάσαι και πώς το θυμάσαι». Κι εμείς, θυμόμαστε τον αγώνα της 13ης Νοεμβρίου όχι ως ένα απλό αθλητικό γεγονός, αλλά ως ένα ορόσημο στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου με συμβολικές προεκτάσεις, αφού σφράγισε την είσοδο της νεοσύστατης τότε Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα. Αναντίλεκτα, αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς με ευρύτερες πολιτικές, κοινωνικές και, κυρίως, αθλητικές προεκτάσεις.

Στις 13 Νοεμβρίου του 1960, οι θρύλοι του ποδοσφαίρου μας βρέθηκαν στο κατάμεστο παλαιό ΓΣΠ, με ελλιπή αθλητικό εξοπλισμό, για να αντιμετωπίσουν μία από τις κορυφαίες ομάδες της εποχής, την Εθνική Ομάδα του Ισραήλ, στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1962. Σηκώνοντας στις πλάτες τους τις ελπίδες και τις προσδοκίες ολόκληρου του κυπριακού λαού, ο οποίος ενωμένος ζητωκραύγαζε υπέρ της Εθνικής μας, οι Κρυστάλλης, Πάκκος, Ζάγκυλος, Ελευθεριάδης, Γιασεμή (Σιαλής), Καράς, Παναγιώτου, Χαραλάμπους, Μιχαηλίδης, Αριστοτέλους, Αντωνίου (Τσελεπής), Παντελίδης, Ανδρέου, Κακουλλής, Χατζημιχαήλ και Καραβοκύρης, υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου Αργύρη Γαβαλά -του πατέρα του κυπριακού ποδοσφαίρου- κατόρθωσαν να αποσπάσουν ισοπαλία 1-1. Επρόκειτο, ασφαλώς, για μια πολύ μεγάλη επιτυχία και για ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου του αντιπάλου, το οποίο έκανε τον κόσμο της Κύπρου να νιώσει, μετά από πολύ καιρό, υπερήφανος για την πατρίδα του που είχε μόλις βγει από μια μακρά περίοδο βρετανικής αποικιοκρατίας.

Η ιστορική αυτή ισοπαλία υπήρξε, χωρίς καμιά αμφιβολία, το εφαλτήριο για τις μετέπειτα επιτυχίες της Εθνικής Κύπρου και έθεσε γερά θεμέλια για την εξελικτική πορεία του κυπριακού ποδοσφαίρου. Παράλληλα, οι ποδοσφαιριστές της Πρώτης Εθνικής έδωσαν δείγματα γραφής για τον τρόπο που μπορούμε και οφείλουμε, ως Κύπρος, να διεκδικήσουμε τη δική μας αξιοπρεπή και αυτόνομη παρουσία. Με την αθλητοπρέπεια που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του αγώνα, έγιναν πρότυπα ήθους, αξιοπρέπειας και ευγενούς άμιλλας, εμπνέοντας τη νεολαία της εποχής και αποτελώντας σίγουρα πηγή έμπνευσης και για τη νεολαία σήμερα.

Για τον λόγο αυτό, εκδηλώσεις όπως η σημερινή, οι οποίες προβάλλουν τέτοια υγιή πρότυπα, έχουν βαρύνουσα σημασία στην εποχή μας. Σήμερα, που το ποδόσφαιρο -και ο αθλητισμός γενικότερα- έχουν να αντιμετωπίσουν σειρά προκλήσεων, είναι καθόλα χρήσιμο και ωφέλιμο να θυμόμαστε την ποδοσφαιρική γενιά του ’60 και τις αρχές που αυτή πρεσβεύει.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προωθούμε πολιτικές, οι οποίες έχουν στόχο να διαμορφώσουν το αθλητικό ήθος που πρέπει να διακρίνει τόσο τους αθλητές όσο και τους φιλάθλους. Πολιτικές οι οποίες αποσκοπούν στην καταπολέμηση της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και του φανατισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στις πολιτικές αυτές περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό και η θέσπιση Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας. Προς τούτο, έχει ήδη διοριστεί Συμβουλευτική Επιτροπή από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου, συγχρόνου αθλητικού γίγνεσθαι στον τόπο μας, αντιμετωπίζοντας τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον κυπριακό αθλητισμό.

Παράλληλα, με απόλυτη προσήλωση στις δεσμεύσεις του ΠτΔ, προχωρούμε αποφασιστικά στην υλοποίηση πολλών έργων που αφορούν στον αθλητισμό και τη χρηστή διοίκηση.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το ΥΠΠ έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μια συνολική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, στο πλαίσιο της οποίας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση και στην αναβάθμιση του αθλητισμού τόσο στις σχολικές μας μονάδες όσο και στην ευρύτερη κοινωνία. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η επέκταση του θεσμού των Αθλητικών Σχολείων στο Γυμνάσιο και ταυτόχρονα η λειτουργία τους σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Για την επιτυχία αυτής της μεγάλης προσπάθειας που επιτελείται, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διατηρεί στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους και οργανωμένους φορείς.

Κυρίες και Κύριοι, η εκδήλωση σήμερα είναι αφιερωμένη στους θρύλους της Πρώτης Εθνικής Κύπρου Ποδοσφαίρου, στους οποίους θα ήθελα να απευθύνω λίγα λόγια.

Αγαπητά μέλη της Πρώτης Εθνικής Κύπρου,

Ως Πολιτεία, οφείλουμε να χαράζουμε πολιτικές οι οποίες προάγουν τον αθλητισμό και τα αθλητικά ιδεώδη, για το καλό των παιδιών μας αλλά και της κοινωνίας μας ευρύτερα. Θεωρούμε χρέος μας να σας τιμήσουμε και να αναδείξουμε τη συμβολή σας, των πρωτεργατών του κυπριακού ποδοσφαίρου. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από τη σημερινή εκδήλωση, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προγραμματίζει, πάντοτε σε συνεργασία μαζί σας, την οργάνωση συγκεκριμένων δράσεων στα σχολεία μας, με την πεποίθηση ότι, μεταφέροντας τα βιώματα και τις αξίες σας, έχετε ακόμα πολλά να προσφέρετε στον αθλητισμό και στη νεολαία του τόπου μας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σήμερα βραβεύουμε σύσσωμη την Πρώτη Εθνική που έλαβε μέρος στον αγώνα της 13ης Νοεμβρίου. Όλους εσάς που είστε σήμερα μαζί μας, αλλά και αυτούς που έχουν φύγει, συμπεριλαμβανομένου του αείμνηστου προπονητή σας Αργύρη Γαβαλά. Μεταθανάτια θα βραβευθούν, επίσης, οι Λεωνίδας και Στέλλα Παπαδοπούλου, οι οποίοι προσέφεραν έξι παιδιά στο ποδόσφαιρο, εκ των οποίων τρία αγωνίστηκαν με τη φανέλα της Εθνικής Κύπρου.

Παράλληλα, θα βραβεύσουμε και τον βετεράνο αθλητικογράφο Νίκο Παπά, για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλλει, για να μη λησμονηθεί η ποδοσφαιρική γενιά του ’60.

Εκφράζουμε, λοιπόν, τα θερμά συγχαρητήριά μας σε όλους τους βραβευθέντες και σας ευχαριστούμε, γι’ ακόμα μια φορά, που μας υπενθυμίζετε το μεγαλείο της αγνής αγάπης για τον αθλητισμό. Αποτελείτε άξιο παράδειγμα προς μίμηση και εμπνέετε όλους, όσοι ακόμη μάχονται και οραματίζονται με αισιοδοξία κι ελπίδα το μέλλον του Αθλητισμού, ο οποίος αποτελεί τον δείκτη του πολιτισμού της χώρας μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι με τη δική σας βοήθεια και συμβολή, θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε και να αναδείξουμε την ηθική, τις αξίες και τα ιδεώδη που πρεσβεύει ο αθλητισμός και ο πολιτισμός μας.

Κλείνοντας, να μου επιτρέψετε να θυμίσω τα λόγια που έγραψε ο αλγερινής καταγωγής νομπελίστας συγγραφέας Αλμπέρ Καμί έχοντας απόλυτη γνώση τού τι σημαίνει ηθική, καθήκον, αλλά κυρίως ποδόσφαιρο: «Όλα όσα ξέρω για την ηθική και την αίσθηση καθήκοντος τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο».

Σας ευχαριστώ κι εύχομαι καλή συνέχεια και καλές γιορτές σε όλους!

 (ΙΠ)