Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-03-2019 09:18

Εκδήλωση μνήμης για τον Νίκο Μούγιαρη, στην παρουσία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη

Η ελληνοαμερικανική κοινότητα τίμησε το βράδυ της Παρασκευής 1ης Μαρτίου 2019, τη μνήμη του ομογενή Κύπριου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Νίκου Μούγιαρη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής, του οποίου ήταν ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος, ενώ παρουσιαστής και συντονιστής ήταν ο γενικός διευθυντής της «Κερύνεια Όπερα» κ. Κωνσταντίνος Γιαννούδης.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, μετέφερε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, ο οποίος σημείωσε τις μακροχρόνιες υπηρεσίες του Νίκου Μούγιαρη στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου και την ανεκτίμητη προσφορά του στην Ομογένεια, λέγοντας ότι: «η μεγαλύτερη μετά θάνατον τιμή για κάθε άνθρωπο είναι να τυγχάνει της καθολικής αναγνώρισης και εκτίμησης για το έργο που επιτέλεσε εν ζωή».

Ο κ. Κορνηλίου υπογράμμισε επίσης ότι το ήθος, η σοβαρότητα και η επιμονή του εκλιπόντος, σε συνάρτηση με τις δεξιότητες και τις ικανότητες που διέθετε, καθόρισαν την υποδειγματική και γεμάτη επιτεύγματα επαγγελματική σταδιοδρομία του και του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το δικό του όνειρο:  να έρθει στην Αμερική στα 19 του χρόνια με ελάχιστα λεφτά, και να καταφέρει να σπουδάσει χημεία και να ιδρύσει την εταιρεία «ΜΑΝΑ Products», που τώρα εργοδοτεί πάνω από 1,000 υπαλλήλους και προμηθεύει καλλυντικά στους μεγαλύτερους οίκους στον κόσμο.

«Θέτοντας εαυτόν στην υπηρεσία της Κύπρου, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού, εργάστηκε ακούραστα και με επιμονή για την προώθηση της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού, αλλά και την ορθή προβολή των δίκαιων εθνικών μας αιτημάτων. Την ίδια στιγμή, στάθηκε πρωτοπόρος και ποικιλότροπα σταθερός υποστηρικτής των οργανώσεων της Ομογένειας στις ΗΠΑ και παγκόσμια. Μεταξύ άλλων, υπήρξε ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής και στέλεχος πολλών Οργανώσεων της Ομογένειας», ανέφερε ο κ. Κορνηλίου. 

Εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, μήνυμα μετέφερε ο Έλληνας Πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες κ. Θεοχάρης Λαλάκος. 

Για τον άνθρωπο που αντιπροσώπευε τη σιωπηλή δύναμη του ελληνικού στοιχείου στην Αμερική, μίλησαν ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από τη Νέα Υερσέη κ. Robert Menendes, η Δημοκρατική Βουλευτής από τη Νέα Υόρκη και συμπρόεδρος του «Ελληνικού Συνδέσμου» στο Κογκρέσο κα Carolyn Maloney, ο πρώην βουλευτής από τη Νέα Υόρκη κ. Joe Crowley και ο Δημοκρατικός πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Michael Giannaris. Όλοι τόνισαν την οικονομική στήριξη του Νίκου Μούγιαρη σε εκλογικές αναμετρήσεις, σε συνέδρια και σε λόμπι για την προώθηση των θεμάτων του Ελληνισμού.

Στην ομιλία του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του φορέα HALC, που ίδρυσε ο Νίκος Μούγιαρης, Έντι Ζεμενίδης, μίλησε για το όραμα, την ευαισθησία, τον δυναμισμό και τη μαχητικότητά του.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών Οργανισμών κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο Πρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Νικολάου, ο πρώην Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ κ. Νίκος Καρακώστας, και ο ιερέας Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής κ. Φίλιπ Κριστοφέρ, έκανε ιδιαίτερη μνεία για την καλοσύνη, την απλοϊκή καρδιά και την μεγαλοψυχία του Νίκου Μούγιαρη. «Ξυπνούσε και κοιμόταν, έχοντας βαθιά έγνοια για την Κύπρο και την Ελλάδα», είπε.

Ο στιχουργός και ποιητής κ. Πόλυς Κυριάκου απήγγειλε εις μνήμην του αείμνηστου Νίκου Μούγιαρη το ποίημα του «Αποχαιρετισμός», ο ηθοποιός Ανδρέας Χατζηιωάννου απήγγειλε το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Παράπονο» ενώ η χορωδία του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής ερμήνευσε τραγούδια, μεταξύ των οποίων το αγαπημένο έργο του εκλιπόντα «Άξιον Εστί».

(ΑΧ/ΜΛ)