Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-03-2019 10:48

Τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην 8η Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την πρόσκληση που μου έχετε απευθύνει για να θέσω ενώπιον σας τις απόψεις και θέσεις του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επί των θεμάτων που θα απασχολήσουν  σήμερα την  8η Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών, και συγχαίρω το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού για τη διοργάνωση της Συνόδου αυτής, με θέμα: «Ο Εθελοντισμός σήμερα: ρόλοι, ευθύνες, προοπτικές».

Δράσεις όπως οι σημερινές ενισχύουν τον θεσμό της διαβούλευσης και αποτελούν μια ευκαιρία για άμεση επικοινωνία της Κοινωνίας των Πολιτών με όλους τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι αντίστοιχα, έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τις απόψεις και να αφουγκραστούν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των οργανωμένων εθελοντών της Κύπρου.  Απόψεις και ανησυχίες που στη συνέχεια, θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση της ακολουθητέας πορείας.

Ανταλλαγή απόψεων και διάλογος μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιδιώκεται  σε τακτά χρονικά διαστήματα με τις μεταξύ μας συναντήσεις αλλά και στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου διαλόγου με την Υπουργό, που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού.

Το θέμα της φετινής Συνόδου αποσκοπεί στο να επανατοποθετηθούμε σε σχέση με τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην κυπριακή κοινωνία του 2019 και να θέσουμε νέους στόχους για το μέλλον. Η εις βάθος ανάλυση του θέματος αυτού μας βοηθά και μας καθοδηγεί στο να κατανοήσουμε καλύτερα και να αναγνωρίσουμε τον βαρυσήμαντο ρόλο που διαδραματίζουν οι εθελοντικές οργανώσεις στον τομέα της προσφοράς υπηρεσιών. 

Κατά τη Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών που έγινε το 2018, συζητήθηκε το θέμα  της Χρηστής Διοίκησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και το νομικό πλαίσιο που τις επηρεάζει, και αναγνωρίστηκε η πρωτοβουλία  του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού να εκδώσει ένα εγχειρίδιο – εργαλείο για τον  κάθε εθελοντή, στο οποίο μπορεί να προστρέξει για να ξεκαθαρίσει θέματα που αφορούν στον ρόλο και τις ευθύνες του.

Επιπρόσθετα, η υιοθέτηση της Διακήρυξης των «Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών»’ από την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί ένα σημα­ντικό βήμα στην αναγνώριση της μη τυπικής και άτυπης μάθη­σης και προσφοράς και συγχαίρω το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την πρωτοβουλία του. Η Διακήρυξη προσθέτει ουσία και αξία στα δικαιώματα, τους κανόνες, τις αρχές, τα πρότυπα και τους στόχους του Εθελοντισμού, και αναγνωρίζει το συγκεκριμένο πλαίσιο και τις διάφορες μορφές του. Ταυτόχρονα καθιερώνει τους εθελοντές ως ενεργούς κατόχους δικαιωμάτων, αλλά και υποχρεώσεων, αφού μέσα από αυτό το χρήσιμο εργαλείο καθορίζονται ο ρόλος και οι ευθύνες των εθελοντών.

Έχει λεχθεί πολλές φορές ότι η δράση του οργανωμένου εθελοντισμού στην Κύπρο αποτελεί πλέον μέρος ενός ευρύτερου συστήματος παροχής υπηρεσιών, για κάλυψη αναγκών και προβλημάτων που προκύπτουν στην καθημερινή ζωή. Ο ρόλος των Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων διευρύνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Από την εθελοντική προσπάθεια ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου, μέχρι την προσφορά σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα ή ομάδες, την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και άλλα. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βρισκόμενο και δραστηριοποιούμενο στην καρδιά και στον πυρήνα της θεματικής αυτής ενότητας, αντιμετωπίζει την οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών ως συνεργάτες του Κράτους. Η θέση αυτή αποδεικνύεται και από το γεγονός  ότι, ως Υπουργείο έχουμε προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνιών ανάθεσης παροχής υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος με πέντε φορείς που προσφέρουν πολύ σημαντικά προγράμματα στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συνεχίζει να παρέχει σε ετήσια βάση κρατικές ενισχύσεις σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας, δεδομένου ότι τηρούνται κάποια κριτήρια και πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις από μέρους του φορέα. Ενδεικτικά, επισημαίνω την αύξηση στο ποσό των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, η οποία είχε ως ακολούθως:  το 2016 δόθηκαν €6.911.200,  το 2017 δόθηκαν €7.546.548 και το 2018 δόθηκαν €8.321.980.  Αυτό αποδεικνύει και τη σταθερή και αμετάκλητη βούληση του Υπουργείου να εμπιστευτεί τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και να τις έχει συνοδοιπόρους στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε ετήσια βάση, επεξεργάζεται το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων και προχωρεί σε τροποποιήσεις,  με στόχο τη βελτίωσή του και προσαρμογή του στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες του κράτους αλλά και των διαφόρων φορέων που επιχορηγούνται από αυτό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ξανά ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα συνεχίσει  να είναι δίπλα σας, στηρίζοντας έμπρακτα το κοινωνικό έργο που επιτελείτε

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.

(ΜΛ/ΕΙ)