Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-03-2019 10:53

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη στη Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών

Η πολιτεία έχει αναγνωρίσει τη διαχρονική προσφορά του εθελοντισμού στον τόπο μας. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, αλλά και σε άλλα θέματα, όπως το περιβάλλον, η ευημερία των ζώων, η στήριξη σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η κοινωνική συνοχή, η νεολαία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και πολλά άλλα. Ο τομέας χρειαζόταν να του δοθεί η πρέπουσα πολιτική έμφαση και η χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής  στα θέματα της ενεργού πολιτότητας, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), της Κοινωνίας των Πολιτών και του Εθελοντισμού. Φυσικά η χάραξη αυτής της πολιτικής γίνεται και με την συμβολή του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού αλλά και όλων των Οργανώσεων που θέλουν να συμβάλουν. Οι ΜΚΟ είναι σημαντικό εργαλείο στην ενεργοποίηση των πολιτών στα κοινά, αλλά και  σημαντικός πυλώνας για την  ενίσχυση  του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών.

Σημαντική ημέρα η σημερινή με τη διοργάνωση της 8ης Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών με θέμα «Ο Εθελοντισμός σήμερα – ρόλοι, ευθύνες, προοπτικές» και θα ήθελα να συγχαρώ το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού για τις πρωτοβουλίες τις οποίες αναπτύσσει, αλλά και την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε.

Βασική πολιτική μας είναι η χρηστή διοίκηση και διαφάνεια των οικονομικών των ΜΚΟ μέσω του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας Περί Σωματείων, Ιδρυμάτων και άλλων συναφών θεμάτων. Αυτό έχει επιτευχθεί με την ψήφιση της νομοθεσίας η οποία καταργεί τις Λέσχες ως νομικές οντότητες, και όλες οι ΜΚΟ, βάσει του νόμου, θα πρέπει να υποβάλλουν ανά έτος οικονομικούς απολογισμούς και να διοργανώνουν μια γενική συνέλευση ανά έτος. Θεωρώ ότι οι 6,000 οργανώσεις στον τόπο μας έχουν υποχρέωση να λειτουργούν σε περιβάλλον διαφάνειας και δημοκρατίας. Έτσι θα δημιουργήσουμε περισσότερη αξιοπιστία απέναντι στους πολίτες, αναβαθμίζοντας και τον ρόλο των ΜΚΟ.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους «Ιδιωτικούς Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας», ο οποίος είναι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για συζήτηση και έγκριση, θα πιστοποιεί με διαφάνεια ότι είναι φιλανθρωπική οργάνωση.

Εκτός από τις νομοθεσίες προχωρούμε και με άλλα εργαλεία όπως είναι οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το Έγγραφο Πολιτικής της Κοινωνίας των Πολιτών, η Χάρτα του Ενεργού Πολίτη και η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών. Σημαντικό εργαλείο είναι και ο Κώδικας Χρηστής Διοίκησης Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας για ΜΚΟ. Μια πρωτοβουλία του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) και ενθαρρύνω όλες τις ΜΚΟ να αξιοποιούν αυτά τα έγγραφα ως εργαλεία ποιοτικής αναβάθμισης τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Προσφέρω» η οποία παρέχεται δωρεάν και δημιουργεί διαδραστική επικοινωνία των ΜΚΟ και των πολιτών, η δημιουργία των Σπιτιών του Εθελοντή για τη στέγαση ΜΚΟ οι οποίες δεν έχουν τον δικό τους χώρο, αλλά και η διαβούλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ΜΚΟ είναι μερικές από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που εφαρμόζουμε.

Η αναγνώριση της Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης, με την οποία συνεχίζεται η προσπάθεια υλοποίησης της, θα ενισχύσει τον τομέα του εθελοντισμού, αλλά και θα προσδώσει πρόσθετη αξία στην προσωπική ανάπτυξη των εθελοντών. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για στήριξη των εθελοντών με εκπαίδευση και κατάρτιση και προς αυτό το θέμα προσανατολιζόμαστε με συγκεκριμένες δράσεις. Καθιερώσαμε τα βραβεία του ενεργού πολίτη με στόχο την προβολή αξιόλογων δράσεων του τομέα του εθελοντισμού, ώστε να λειτουργήσουν και ως πολλαπλασιαστές στη διάδοση του ρόλου του τομέα στον τόπο μας.  

Σημαντική επίσης πολιτική είναι και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την δημιουργία πρωτοκόλλου για τη διαχείριση εθελοντών σε περιόδους κρίσης το οποίο σχεδιάζεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους. Όπως και η δημιουργία του πρώτου κέντρου διαχείρισης ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιόδους κρίσης.

Όλα τα πιο πάνω έχουν στόχο να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε εσάς. Για να δημιουργήσουμε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον και να εκσυγχρονίσουμε τον τομέα, Θα πρέπει και οι οργανώσεις να συνεργάζονται περισσότερο μεταξύ τους, ιδιαίτερα οργανώσεις οι οποίες αναπτύσσουν πρωτοβουλίες στον ίδιο τομέα, χωρίς να δημιουργείται ανταγωνιστικό κλίμα.

Με σεβασμό στην αυτονομία των ΜΚΟ, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε άλλες πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν ακόμα περαιτέρω τον ρόλο των ΜΚΟ και του εθελοντισμού.

Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είμαστε στα τελικά στάδια για να ανακοινώσουμε σε λίγες εβδομάδες τη δεύτερη έρευνα για τα επίπεδα του ενεργού πολίτη και εθελοντισμού στον τόπο μας για το 2017. Η πρώτη έρευνα που αφορούσε το 2015 είχε καταγράψει ότι 10% του πληθυσμού ήταν ενεργός στον τομέα. Είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι θα υπάρξει αύξηση του ποσοστού των ενεργών πολιτών σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα.

Όλοι μαζί έχουμε ένα κοινό στόχο: Την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και του εθελοντισμού στον τόπο μας. Σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες και κράτη, ο εκσυγχρονισμός του ίδιου του κράτους  και η αντιμετώπιση προβλημάτων, γίνεται μόνο όταν κοινωνία και πολιτεία ενισχύσουν τη σχέση τους και συνεργάζονται. Αυτή τη σχέση ενδυναμώνουμε και ενισχύουμε.

(ΜΓ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα