Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-03-2018 16:15

Ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την Ζακλίν Καραγιώργη

Τη βαθύτατη θλίψη του εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τον αδόκητο χαμό της επιφανούς ελληνίστριας και αρχαιολόγου Ζακλίν Καραγιώργη. Η Ζακλίν Καραγιώργη υπήρξε μια διαπρεπής αρχαιολόγος διεθνούς εμβέλειας, με βαθιά κλασική και ανθρωπιστική παιδεία. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάστηκε στη θεά Αφροδίτη, ενώ το πάθος της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ήταν μνημειώδες.

Η διατριβή της, που εκπόνησε στο Πανεπιστήμιο της Λυών, είχε ως θέμα «Η Μεγάλη Θεά της Κύπρου και η λατρεία της στην εικονογραφία από τη Νεολιθική εποχή ως τον 6ον αιώνα π.Χ.».

Κατά τη διάρκεια της μακράς και πολύπλευρης επαγγελματικής της σταδιοδρομίας, διετέλεσε καθηγήτρια γαλλικής στα ελληνικά εκπαιδευτήρια (1963-1986), σύμβουλος στα ελληνικά εκπαιδευτήρια για τη διδασκαλία της γαλλικής, αποσπασμένη από το Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο (1965-1972) και βοηθός μορφωτικός ακόλουθος στο Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο Κύπρου (1986-1992).

Της απονεμήθηκαν πολλές τιμητικές διακρίσεις όπως, μεταξύ άλλων: Chevalier de l’Ordre National du Mérite (1977), Officier de l’Ordre National du Mérite (1991), Officier dans l’Ordre des Palmes Académiques (1994), Commandeur dans l’Ordre des Palmes Académiques (2008), Chevalier de la Légion d’Honneur (2012). Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2008) για το βιβλίο «Κύπρις: Η Αφροδίτη της Κύπρου». Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού την τίμησε το 2010 με το Ετήσιο Τιμητικό Χορήγημα.

Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο αδόκητος θάνατος της Ζακλίν Καραγιώργη καθιστά το πνευματικό τοπίο της Κύπρου φτωχότερο.

Η κηδεία θα τελεστεί την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018, στις 14:00, από τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Λευκωσία.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα εκπροσωπηθεί από τον Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλο Παρασκευά, ο οποίος θα καταθέσει στεφάνι εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη.

(ΜΑΚ/ΕΙ)