Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-05-2019 15:22

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο γεύμα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που σας υποδέχομαι σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο επ’ ευκαιρίας της τελικής εκδήλωσης της δράσης «Η Ευρώπη Μαζί Σας».

 Θα ήθελα προ της όποιας άλλης αναφοράς, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο για την εξαίρετη αυτή πρωτοβουλία, η υλοποίηση της οποίας ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και ολοκληρώνεται ουσιαστικά σήμερα.

 Δεν θα αναφερθώ εκτενώς στη σειρά των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσον αφορά τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η παρουσίαση των προλαλήσαντων ήταν αρκούντως ενημερωτική.

 Εκείνο που θα ήθελα να χαιρετίσω είναι τη μαζική συμμετοχή σας στα προγράμματα και δράσεις της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής, καταδεικνύοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας στις πολιτικές και επιδιώξεις της Ένωσης, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την ώριμη ομάδα των πολιτών.

Πριν από περίπου έξι δεκαετίες τέθηκαν τα θεμέλια της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, σηματοδοτώντας την αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πορεία αυτή αποτελεί την πιο μακρά περίοδο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ιστορία της ηπείρου μας.

Αναμφίβολα, όμως, η Ένωση σήμερα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο και ιστορικό σταυροδρόμι, έχοντας να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων, όπως η ξενοφοβία, οι ασύμμετρες απειλές, η κλιματική αλλαγή και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Είναι για αυτό που καθίσταται απαραίτητη η ανάγκη χάραξης μιας νέας πορείας για την Ευρώπη. Είναι αυτό που θα συζητηθεί στο Σιμπιούς της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου.

 Η ανάγκη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος, το οποίο να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, αποτελεσματικά και χωρίς διακρίσεις. 

 Οι ιδρυτικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά και η ίδια η ιστορία και τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν τους πυλώνες αυτής της νέας πορείας που καλούμαστε να χαράξουμε.

Επιτεύγματα, τα οποία αναδεικνύουν την Ένωση ως το πιο αξιόλογο μοντέλο ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας της σύγχρονης ιστορίας, βασισμένο πάντα στις αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της αλληλεγγύης και της ισότητας.

Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος όλους αυτούς τους μήνες, είχατε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και για τις ευρωπαϊκές πολιτικές, ιδιαίτερα όσον αφορά την κοινωνική συνοχή.

Ως εκ τούτου, ευκαιρίας δοθείσης, θα ήθελα με τη σειρά μου να επικεντρωθώ σε μέρος των πολιτικών και αποφάσεων της δικής μας Κυβέρνησης που σας αφορούν άμεσα.

Τα θέματα που απασχολούν τα άτομα της τρίτης ηλικίας βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της κοινωνικής μας πολιτικής από την πρώτη μέρα ανάληψης της εξουσίας, και τη συγκρότηση ενός ισχυρού και αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας.

Εκσυγχρονίσαμε τις σχετικές νομοθεσίες και έχουμε προχωρήσει στην προώθηση μίας σειράς πολιτικών στήριξης των ώριμων ατόμων, υιοθετώντας συγκεκριμένο πρόγραμμα με όραμα την κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη.

Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μια τάση ηλικιακού ρατσισμού. Για αυτό θέλω να πω πως όσο αισθάνεστε νέοι έτσι πρέπει να συμπεριφέρεστε. Το πόσο αισθάνεστε εξαρτάται από το πόσο δραστήριοι είστε και μπορεί να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε γενικότερα στην καθ΄ημέραν ζωή. Δεν δέχομαι αυτούς τους χαρακτηρισμούς στη βάση των ηλικιών, αλλά με βάση τη δράση, με βάση το μυαλό, με βάση τη διάθεση και το πώς νιώθουμε. Και έτσι πρέπει να νιώθουμε. Είναι σε αυτό που αποσκοπούν και οι πολιτικές της ΕΕ και οι πολιτικές της Κυβέρνησης, να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καθ’ ημέραν ανάγκες των ατόμων που μπορεί να έχουν περάσει στη σύνταξη, αλλά νιώθουν ακόμη δραστήριοι, έτοιμοι να προσφέρουν, έτοιμοι να συμβάλουν στην προκοπή του τόπου, και συμβάλλουν μέσα από την ωριμότητα, μέσα από την εμπειρία, τις γνώσεις.

Συνεπώς, πιστεύω ότι το πρώτιστο που έχουμε, πέραν από τις πολιτικές στήριξης, είναι βεβαίως και να μεταδώσουμε ένα μήνυμα, ότι κανένας δεν μπορεί να είναι μη απαραίτητος για την προκοπή της πατρίδας μας και ,πριν και πάνω από όλα, εκείνοι που έχουν την εμπειρία, την ωριμότητα και τις γνώσεις, σε συνεργασία πάντα και σε συνδυασμό με τους νέους μας και με τις γνώσεις τους, τις σύγχρονες αντιλήψεις τους, αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Με τη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, μέσα από τη θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, προσφέραμε στήριξη σε 6.600 και πλέον δικαιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν, πέραν της οικονομικής στήριξης, και σειρά άλλων κοινωνικών ωφελημάτων και υπηρεσιών.

 Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας  για συνεχή στήριξη των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, παραχωρήθηκε σημαντική αύξηση στα επιδόματά τους, ενώ από το 2017 καθιερώσαμε συγκεκριμένο Σχέδιο, με βάση το οποίο λαμβάνουν διπλό επίδομα την περίοδο των Χριστουγέννων.  Ήταν οικουμενική κρίση και λόγω της κρίσης αποκόπηκαν, τώρα επαναφέρονται μετά την αποκατάσταση της οικονομικής τάξης.

 Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε ,επίσης, στην ενίσχυση της δραστήριας λεγόμενης γήρανσης, μέσα από περίπου 70 διαφορετικά προγράμματα και δράσεις, με την ενεργό συμμετοχή 4.000 συνολικά συμπολιτών μας.

Επιπλέον, συστάθηκε ο Φορέας Τρίτης Ηλικίας, αποστολή του οποίου είναι να αναπτύξει στρατηγική για την τρίτη ηλικία, ενώ παράλληλα μελετά και θέματα ευρύτερης πολιτικής που αφορούν τους κάποιας ηλικίας με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής τους.

Επιδίωξη μας πάντοτε παραμένει η πλήρης εκμετάλλευση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτημα στο οποίο έχει βέβαια προ ολίγου αναφερθεί ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον οποίο και ευχαριστώ για τη συνεργασία και στήριξη.

Θα ήταν παράλειψη να μην προβώ σε εκτενή αναφορά στη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), για την εφαρμογή του οποίου την περασμένη μόλις βδομάδα πραγματοποιήθηκε ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα με την έναρξη εγγραφής των πολιτών.

Προχωρούμε αποφασιστικά, έτσι ώστε ο κάθε ασθενής να απολαμβάνει ισότιμη και ποιοτική περίθαλψη και φροντίδα.

Θέλω να είμαι ειλικρινής με όλους. Στα πρώτα στάδια μιας τόσο επαναστατικής μεταρρύθμισης, ενδεχόμενα να παρουσιαστούν και κάποια προβλήματα. Χρειάζεται κάποια υπομονή και να είστε βέβαιοι ότι με την αποφασιστικότητα που διακρίνει την Πολιτεία, θα υλοποιηθεί το σχέδιο είτε το θέλουν είτε το αποτρέπουν κάποιοι άλλοι.

Θερμή μου παράκληση είναι μέσα από τη μαζική εγγραφή των πολιτών, να υπάρξει και η ανάλογη συνεργασία των παροχέων ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης, έτσι ώστε να μειώσουμε κατά το ελάχιστον τα προβλήματα που είναι αναμενόμενο να αντιμετωπίσουμε.

Οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, με καθολική και ισότιμη πρόσβαση πλέον σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, θα είναι επιτέλους σε θέση να απολαμβάνουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στην περίθαλψη και τη θεραπεία.

Παράλληλα, το ΓεΣΥ θα αντιμετωπίζει τα κενά που παρατηρούνται σχετικά με τον τρόπο εξασφάλισης φαρμάκων.

Την ίδια στιγμή, θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη και αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών της «κατ’ οίκον νοσηλείας» που προσφέρονται σήμερα σε παγκύπρια βάση και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετούν τους πλέον πρεσβύτερους των πολιτών μας.

Ολοκληρώνοντας, αγαπητοί μου συνομήλικοι, θα ήθελα να εκφράσω τον σεβασμό μου για τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζετε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στον τόπο μας.

Ως ελάχιστη ανταπόδοση για την ανεκτίμητη προσφορά σας στην ευημερία και πρόοδο της κυπριακής κοινωνίας, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα και θα βρισκόμαστε πάντοτε στο πλευρό σας, στηρίζοντας σας μέσα από τις πολιτικές και δράσεις μας.

Σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας, για την ενεργό συμμετοχή σας στα Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να σας ευχαριστήσω για την προσοχή και να σας συγχαρώ ,για άλλη μια φορά, για την επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος και τη μαζική σας παρουσία. Πιο μαζική θέλω να είναι η παρουσία σας στις Ευρωεκλογές. Θέλω να δώσουμε μια ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτό το δημιούργημα που προ 60 χρόνων, περίπου, έχει δημιουργήσει μια άλλη διάσταση στις σχέσεις της ευρωπαϊκής ηπείρου. Εκεί που οι διαφορές, οι πόλεμοι, η αιματοχυσία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά, τα τελευταία 60 χρόνια, παρατηρείται ειρήνη. Παρατηρούνται, βεβαίως, κάποιες αναταραχές, κάποιες σκέψεις, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ένα σημαντικό επίτευγμα μέσα από την παρουσία τόσων κρατών, μέσα από την αλληλεγγύη, μέσα από τα Προγράμματα που έχουν εκπονηθεί, έχει παρουσιαστεί βελτίωση, εκσυγχρονισμός κρατών που υστερούσαν σε δομές, σε μέτρα που έπρεπε να ληφθούν.

Και η πατρίδα μας, οφείλω να ομολογήσω, έχει ωφεληθεί σημαντικά από τις ευρωπαϊκές Οδηγίες. Γνωρίζω ότι λόγω του νεοσύστατου κράτους, λόγω της ηλικίας της κρατικής οντότητας, πάσχουμε και υποφέρουμε από πολλές παθογένειες. Όμως, μέσα από τις ευρωπαϊκές Οδηγίες έχουν σημαντικά βελτιωθεί οι διαδικασίες, οι πολιτικές, έχουν σημαντικά διαφοροποιηθεί τα δεδομένα που μέχρι σήμερα βιώναμε.

Εύχομαι υγεία και δύναμη και κρατείστε δυνατά την αποφασιστικότητά μας ότι ακόμα είμαστε ενεργοί πολίτες, ότι ακόμα μπορούμε να προσφέρουμε ότι ακόμα αποτελούμε βασικό συστατικό αυτής της κοινωνίας, αυτής της Πολιτείας.

-------------------------

ΡM/ΑΜ//EI