Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-05-2019 07:56

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια της ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια του Δημοτικού Κήπου της πόλης.

Ο Δημοτικός Κήπος, διαθέτοντας, πλέον, έπειτα από τη ριζική ανάπλασή του, λειτουργικά και ποιοτικά αναβαθμισμένους χώρους και υπηρεσίες, μεταμορφώνει την περιοχή σε ένα ζωντανό σύγχρονο χώρο πρασίνου, αναψυχής και ψυχαγωγίας.

 Αποτελεί, παράλληλα, ένα έργο το οποίο συμβάλλει ουσιαστικά στην αισθητική και περιβαλλοντική ανανέωση του Αστικού Κέντρου της Λάρνακας και στην αναγκαία αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

 Την ίδια στιγμή, η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου, σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση και την προώθηση άλλων σημαντικών έργων υποδομής και κοινής ωφελείας, έχουν μεταλλάξει προς το καλύτερο την όλη εικόνα της πόλης, υπογραμμίζοντας την ποικιλόμορφη ανάπτυξη που σημείωσε γενικότερα τα τελευταία χρόνια.

Το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, αφού η συμβολή της Κυβέρνησης υπήρξε ιδιαίτερα υποβοηθητική ως προς τη γενικότερη οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική αναζωογόνηση της Λάρνακας με τελικούς αποδέκτες πάντοτε τους ίδιους τους δημότες της.

 Η συμβολή αυτή επιβεβαιώνει την προτεραιότητα, τη σημασία και την επιμονή μας όσον αφορά την υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής των τοπικών Αρχών εκάστης επαρχίας.

Συγκεκριμένα, για τον Δήμο Λάρνακας, ενστερνιζόμενοι το όραμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όσων ενδιαφέρονται για τα κοινά προωθήσαμε την υλοποίηση σειράς σημαντικών και αναγκαίων έργων υποδομής με πρόδηλα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά συνολικής δαπάνης πέραν των 78 εκατομμυρίων ευρώ, αποσκοπώντας στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων που έθεσαν οι Αρχές προς όφελος των δημοτών τους.

Στο ποσό αυτό, περιλαμβάνονται και τα 20 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη με βάση τη στρατηγική που καταρτίστηκε από τον Δήμο Λάρνακας.

Και θα ήθελα να υπενθυμίσω πως το αρχικό ποσό που είχε εγκριθεί αφορούσε ένα κονδύλι της τάξης των 11 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο η Κυβέρνηση αύξησε με την προσθήκη τριών νέων σημαντικών έργων που είχε εισηγηθεί ο Δήμος.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, υπενθυμίζω ότι η Κυβέρνηση με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2017, ανέλαβε την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων του Δήμου Λάρνακας συνολικού ύψους €13 εκατομμυρίων.

Χάριν ενημέρωσης, πρόσθετα με το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, αναφέρω ότι  ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα ακόλουθα έργα:

·         Αναδιαμόρφωση των εξωτερικών ιατρείων στα κτήρια του παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακος.

·         Εργασίες προστασίας της παραλίας στην περιοχή Λάρνακας- Ορόκλινης- Πύλας με την κατασκευή πέντε κυματοθραυστών.

·         Παραχώρηση οικονομικής βοήθειας για ολοκλήρωση της επίστρωσης σημαντικών οδικών αρτηριών του Δήμου.

·         Δημιουργία υπαίθριων αθλητικών υποδομών στο Γυμνάσιο Φανερωμένης.

 Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη τα ακόλουθα έργα:

 ·         Κατασκευή του Α’ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Λαζάρου.

·         Πρώτη φάση μείωσης στερεών δημοτικών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων.

·         Ανέγερση νέας Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου.

·         Αναβάθμιση του Α’ Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς και δημιουργία υπαίθριων αθλητικών υποδομών στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου.

Επιπρόσθετα, λόγω νομικών ή άλλων κωλυμάτων, παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην προώθηση των ακόλουθων έργων για τα οποία υπολογίζεται η προκήρυξη προσφορών περί τα τέλη του 2019:

·         Τρίτη φάση βελτίωσης του παραλιακού δρόμου Λάρνακας- Δεκέλειας.

·         Ανάπλαση της περιοχής Αγίου Ιωάννη.

·         Βελτίωση του Αλιευτικού Καταφυγίου Λάρνακας.

·         Δημιουργία Τεχνητών Υφάλων.

·         Αναβάθμιση του Ευρυβιάδειου Γυμνασίου.

Παράλληλα, είναι με ικανοποίηση που έχω ενημερωθεί από τον Δήμαρχο Λάρνακας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα που περιλαμβάνονται στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, όπως μεταξύ άλλων:

·         Η ανέγερση της Δημοτικής Παραδοσιακής Αγοράς.

·         Η δημιουργία Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης.

·         Η δημιουργία Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού.

·         Η ανάπλαση της πλατείας και ο εξωραϊσμός όψεων στο Ζουχούρι.

Θα ήθελα να προβώ σε ξεχωριστές αναφορές για την εξέλιξη συγκεκριμένων έργων κοινής ωφέλειας, η εκτέλεση των οποίων αποτελούσε διαχρονικό αίτημα του Δήμου Λάρνακας και θα οδηγήσουν σε σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών που θα παρέχει ο Δήμος:

 ·         Όσον αφορά τη σημαίνουσα για την ανάπτυξη της Λάρνακας και του παραλιακού της μετώπου, μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών, θα ήθελα να αναφέρω ότι με καταληκτικό ορόσημο τον Δεκέμβριο του 2020, οι εργασίες προχωρούν στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί με τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές Αρχές. Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τον Δήμο, με την εποπτική Αρχή, γίνονται κοινές συσκέψεις από κοινού της προόδου των εργασιών, έτσι ώστε να είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Πραγματικά θα είναι μια εξέλιξη που θα δώσει την άλλη διάσταση στην αναπτυξιακή πορεία της Λάρνακας.

Σχετικά με την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, ενός έργου πρώτιστης σημασίας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, δυστυχώς - είναι καλά γνωστές οι συνθήκες, να μην αναφέρθώ στην παράβαση του συμβολαίου από τον κατασκευαστή - βρισκόμαστε τώρα ενώπιον της Επιτροπής Απαιτήσεων και Αλλαγών, με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατόν.

Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις ένα έργο το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, στους δημότες και, γενικότερα, στους πολίτες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, να παραμένει εδώ και τόσο καιρό σε μία κατάσταση στασιμότητας απαράδεκτη, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, παρά τις διευκολύνσεις που αρχικά είχαν δοθεί. Ελπίζω, όμως, ότι μέσα από τις διαβουλεύσεις που γίνονται, θα υπάρξει επιτέλους ολοκλήρωση του έργου.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας πω φίλε Δήμαρχε ότι με την ολοκλήρωση  του έργου θα υπάρξει και παράδοση του παλαιού Νοσοκομείου για να στεγάσει το Δημαρχείο. Δεν νομίζω ότι θα κληθεί η τοπική διοίκηση, ο Δήμος Λάρνακας να καταβάλει χρήματα προς το Υπουργείο Υγείας. Ως εκ τούτου με την ολοκλήρωση του έργου του Νοσοκομείου και την εξεύρεση άλλων χώρων, γιατί είναι Ιατρικό Κέντρο παροχής υπηρεσιών, θα δούμε πώς αυτό θα γίνει κατορθωτό. Δεν θεωρώ ότι η εξαγγελία μου τότε αφορούσε ένα όροφο, αφορούσε ολόκληρο το κτήριο. 

Το θέμα ήταν η μετακίνηση των Υπηρεσιών, κάτι που δεν έγινε κατορθωτό. Πιστεύω με την ολοκλήρωση της ανέγερσης του Νοσοκομείου (νέα πτέρυγα), θα καταστεί δυνατό να σας παραχωρηθεί το κτήριο του παλαιού Νοσοκομείου, έτσι ώστε να στεγάζεται το Δημαρχείο σε ένα ιστορικής σημασίας κτήριο.

Αναφορικά με την ανάπτυξη της περιοχής του Λιμανιού και της Μαρίνας, έχετε κάνει μια αναφορά φίλε Δήμαρχε, δεν θέλω να προκαταλάβω γιατί είμαστε σε διαπραγμάτευση, αλλά όπως καλά γνωρίζετε, παρά τα νομικά προβλήματα, εξευρέθηκε ο τρόπος έτσι ώστε να ξεπεραστούν και να συνεχίζουμε τη διαδικασία, με την ελπίδα ότι ο προσφοροδότης δεν θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει προς όφελος του, τη μόνη προσφορά που παραμένει εν ισχύ. Θέλω να ελπίζω ότι μέσα από τη σωστή διαβούλευση και συνεργασία θα επιτύχουμε έτσι ώστε επιτέλους, πραγματικά ένα έργο που εδώ και 15 τόσα χρόνια προγραμματίζεται, προκηρύσσονται προσφορές και λοιπά, να βρει αίσια πορεία προς το τέλος, προς όφελος και πάλι της Λάρνακας.

Όπως είχα αναφέρει και κατά τις συναντήσεις μου με τους φορείς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας το 2017 και το 2018, η απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία Πανεπιστημιακών Σχολών στην Λάρνακα είναι οριστική και αμετάκλητη, εξ ου και έχουμε παραχωρήσει τον χώρο του Παλαιού Λεπροκομείου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Για την υλοποίηση των πιο πάνω, υπήρξαν εκτενείς διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων κυβερνητικών Υπηρεσιών, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Δήμου Λάρνακας, ο οποίος με πρωτοβουλία του Δημάρχου έχει εισηγηθεί εάν ήτο δυνατόν να γίνει ένας συνδυασμός της μεγάλης επιτυχίας για τη θαλάσσια ανάπτυξη, να στεγαστούν στον ίδιο χώρο, διότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε είναι από τη νέα Διοίκηση του Πανεπιστήμιου και τον Πρύτανη, ο οποίος έκρινε ότι δεν θα ήταν σοφό να δημιουργηθεί μια νέα Σχολή. Είμαστε σε διαβούλευση, ο Δήμος έστειλε μια εμπεριστατωμένη μελέτη, βρισκόμαστε σε συν-διαβούλευση τόσο με το Πανεπιστήμιο όσο και  με τον Δήμο, το Υπουργείο Παιδείας και λοιπά και ελπίζω ότι, επιτέλους, θα συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι την πολιτική τη χαράσσει και την αποφασίζει η Κυβέρνηση και όχι επί μέρους Τμήματα ή Σχολές.

Σεβόμαστε απόλυτα το Πανεπιστήμιο, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν μπορεί ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στην Πρυτανεία να είναι ανάλογες και οι αποφάσεις. Είναι μια δέσμευση που ανελήφθη και που πρέπει να υλοποιηθεί με όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν.

Το σύνολο των έργων που έχουν ολοκληρωθεί και δρομολογηθεί στον Δήμο Λάρνακας, λειτουργώντας προς την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, καθιστούν απολύτως σαφή τα οφέλη και τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την εποικοδομητική, αλλά και ειλικρινή συνεργασία μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ,στη συγκεκριμένη περίπτωση ,μεταξύ Κυβέρνησης και Δήμου Λάρνακας.

Οφέλη και αποτελέσματα που αναμένεται να συνεργήσουν δυναμικά στη μετατροπή του Δήμου, αφενός, σε πνεύμονα διοικητικής, εμπορικής και πολιτιστικής δραστηριότητας και ,αφετέρου, σε ελκυστικό τουριστικό, εμπορικό και εκπαιδευτικό  προορισμό και τόπο προσέλκυσης επενδύσεων, με την ανέγερση νέων οικιστικών, εμπορικών και ξενοδοχειακών μονάδων. Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρακολουθώ ότι τελευταία όπως παρατηρείται και σε άλλες πόλεις, άρχισε το επενδυτικό ενδιαφέρον να επιδεικνύεται και για την πόλη της Λάρνακας και την ευρύτερη περιοχή.

Εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή μου για το παρόν έργο, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να συγχαρώ θερμά τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, ως επίσης και τους βουλευτές της πόλης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, διότι συνεργούν και συμβάλλουν στην υποβοήθηση των αιτημάτων του Δήμου. Όλοι στέκονται πέραν και πάνω από κομματικές σκοπιμότητες, Δήμαρχος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι βουλευτές μας, προκειμένου να δουν να αναπτύσσεται προς τα εμπρός, όπως αξίζει στη Λάρνακα, έτσι ώστε και η Κυβέρνηση να έρθει αρωγός.

Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στην άξια επαίνου προσφορά του Ιδρύματος «Χριστίνα Αποστόλου», το οποίο τάσσεται για ακόμη μία φορά αρωγός και συμπαραστάτης των τοπικών Αρχών και της πόλης, γενικότερα, συνεισέφερε στην αγορά των παιγνιδιών των παιδότοπων στον Δημοτικό Κήπο. 

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι συνεχίζοντας τις άοκνες προσπάθειες στη βάση πάντοτε της μέχρι τώρα συνετούς διοίκησης, το Δημοτικό Συμβούλιο θα επιτύχει την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της πόλης της Λάρνακας.

Όπως έχω πολλές φορές σημειώσει, θέλω να είστε βέβαιοι ότι με βάση και τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους θα σταθούμε πάντοτε στο πλευρό σας, έτσι ώστε να νοιώθουμε ότι εκτελέσαμε ένα οφειλόμενο καθήκον και προς τους κατοίκους της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι το νέο απόκτημα να είναι χώρος συναπαντήματος των πολιτών της Λάρνακας.

(ΡΜ/ΑΜ)