Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-05-2019 08:06

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για θέματα επικαιρότητας, χθες

Με δεδομένες τις επιλογές της Άγκυρας να επενδύσει στην ένταση, αντί στη συνεργασία και τον διάλογο, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει λάβει σειρά από προληπτικά μέτρα, κάποια από τα οποία ήδη εφαρμόζονται, ενώ άλλα είναι στη διάθεσή μας για παν ενδεχόμενο, είπε την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «έχουμε μπροστά μας τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν είναι βέβαια εκλογές για την Κυβέρνηση, αλλά για τις πολιτικές δυνάμεις. Δεν παύει, όμως, να υπάρχει ένα διακύβευμα, διότι στην Κύπρο υπάρχουν πολιτικές, οι οποίες επενδύουν και πιστεύουν στην ενωμένη Ευρώπη και αποβλέπουν στη βελτίωσή της, όπως και πολιτικές που δεν βλέπουν θετικά την ενωμένη Ευρώπη.

Κάποιες, μάλιστα, πολιτικές είχαν φτάσει στο σημείο να προβάλλουν ιδέες για την αποχώρηση της Κύπρου από την Ευρωζώνη, δηλαδή από την ίδια την ΕΕ.

Οι πολίτες, όμως, θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις στην κάλπη».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Προδρόμου είπε ότι σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού «προφανώς ενόψει των Ευρωεκλογών σχολίασε τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι σε σχέση με τα σχόλια του κ. Κυπριανού για το Κυπριακό «για μια φορά ακόμη θα υποβάλω το ερώτημα που του έχει απευθύνει και στο παρελθόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ο κ. Κυπριανού αποφεύγει να απαντήσει. Ας μας πει συγκεκριμένα, τί είναι εκείνο που εισηγείται ότι πρέπει να γίνει.

Ας μας πει απλώς τί είναι εκείνο που θα έπρεπε να γίνει για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και η επιθετικότητα της Τουρκίας και δεν το κάνει η Κυβέρνηση. Ας μας πει ακόμη, τί είναι εκείνο που θα έκανε το ΑΚΕΛ και οι πολιτικές τους και ας μας πει τί ακριβώς εννοεί για να πεισθεί, όπως λέει, η διεθνής κοινότητα, ότι είμαστε έτοιμοι όχι μόνο για διαπραγματεύσεις, αλλά και για λύση.

Ας μας πει, τέλος, ο κ. Κυπριανού τί σχετικό έκαναν όταν βρίσκονταν στην εξουσία με τις πολιτικές του ΑΚΕΛ και ποιά αποτελέσματα είχαν. Διότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν σκέφθηκε ποτέ, επειδή η Τουρκία απέτρεψε οποιαδήποτε προσπάθεια για συμφωνία για τερματισμό της κατοχής, να αποκαλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε αυτός ήταν ο κ. Χριστόφιας ή οποιοσδήποτε άλλος, Πρόεδρο της διχοτόμησης.

Όσον αφορά στις Ευρωεκλογές και τον προεκλογικό και κάποια εκλογικά παιγνίδια που φαίνεται ότι παίζονται με τους Τουρκοκυπρίους, θέλω να επισημάνω στον κ. Κυπριανού ότι κακώς προσωποποιεί το θέμα. Ο Πρόεδρος δεν έκανε αναφορά σε κανένα υποψήφιο, είτε Τουρκοκύπριο είτε άλλον. Δεν μίλησε για υποψηφίους ο Πρόεδρος.

 

Το μέγα ερώτημα που δεν θέλει προφανώς να αντιμετωπίσει ο κ. Κυπριανού είναι, ποιες είναι οι πολιτικές και ο προεκλογικός λόγος του ΑΚΕΛ; Ποιες είναι οι αναφορές που κάνουν προεκλογικά στα κατεχόμενα;.

Τί ακριβώς πάνε και λένε για να αποσπάσουν ευκαιριακά ψήφους;

Τεκμηριώνονται αυτά που λένε με βάση το δίκαιο και τη θεσμική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ΕΕ;

Αυτά που λένε στα κατεχόμενα, τα γνωρίζουν οι Ελληνοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές; Τους λένε τα ίδια;

Αυτά είναι τα ερωτήματα.

Όσον αφορά στις θέσεις του κ. Κυπριανού για την κυπριακή οικονομία, δεν φαίνεται ότι μπορεί πειστικά ο ίδιος και το ΑΚΕΛ να αντιμετωπίσουν τα απτά αποτελέσματα τα οποία ζει ο κόσμος.

Η εικόνα και η σύγκριση μπορεί να δοθεί απλά με δύο αριθμούς. Οι πολιτικές του ΑΚΕΛ έσπρωξαν πίσω την κυπριακή οικονομία με το ΑΕΠ να πέφτει κατά περίπου 11%. Χάθηκαν τότε από το ΑΕΠ περίπου 2 δισ. ευρώ.

Οι πολιτικές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη αυτά τα χρόνια έφεραν ανάπτυξη περίπου 20%. Η χώρα σήμερα παράγει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ πιο πάνω από το 2013. Η σύγκριση είναι ανάμεσα στο -11% και το +20%.

Και αν δεν μπόρεσαν ακόμη όλοι οι πολίτες να νιώσουν το εύρος αυτής της βελτίωσης, είναι γιατί μέχρι πριν ακόμα ένα – δύο χρόνια προσπαθούσαμε να κλείσουμε τις τρύπες που άφησε η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα και εκείνο που ζει ο κυπριακός λαός είναι ότι με τις πολιτικές του ΑΚΕΛ είχαμε ύφεση, ασήκωτα χρέη, μαζική ανεργία που από 3,5%, έφτασε να ξεπεράσει το 16%, χιλιάδες δουλειές έκλειναν. Όχι μόνο έφεραν τη φτώχεια στην Κύπρο, αλλά με ένα κράτος χρεοκοπημένο οι άνθρωποι κατέφευγαν σε φιλανθρωπία για να επιβιώσουν. Την Κύπρο ολόκληρη μετέτρεψαν τότε σε ένα απέραντο κοινωνικό παντοπωλείο. Αυτές είναι οι πολιτικές του ΑΚΕΛ.

Με τις πολιτικές της διακυβέρνησης Αναστασιάδη δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για οποιοδήποτε story. Έχουμε συνεχή ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται διαρκώς και σύντομα δεν θα υπάρχει ούτε στατιστικά. Το κράτος μπορεί και μεριμνά ξανά για τις ευάλωτες ομάδες, δεν περιμένει τα κοινωνικά παντοπωλεία.

Καλό θα ήταν, μάλιστα, να σταματήσουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, να καταγγέλλουν προς τα έξω και να πλήττουν τη χώρα μας, επειδή εφαρμόζεται μια πολιτική κινήτρων, η οποία έχει αναζωογονήσει και οδηγεί σε ανάκαμψη τον κατασκευαστικό τομέα. Τι θέλουν δηλαδή; Να επιστρέψει ο κατασκευαστικός τομέας εκεί που είχε πέσει;

 

Μιλά ο κ. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ για φτωχοποίηση. Μα δεν ήταν η δική τους διακυβέρνηση που κατάργησε την ΑΤΑ; Δεν ήταν η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ που έκοψε μισθούς και επιδόματα στα τυφλά; Δεν ήταν η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ που αναξιόχρεη δανειζόταν ακόμα και από τα ταμεία συντάξεων των εργαζομένων, χωρίς να έχει να αποπληρώσει; Δεν ήταν η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ που παρακολούθησε τον αριθμό των ανέργων να εκτοξεύεται από περίπου 14 χιλιάδες το 2008 σε 69 χιλιάδες το 2013; Ποιά ήταν τα εισοδήματα αυτών των 50 τόσων χιλιάδων ανθρώπων στην ανεργία;

Μιλά ακόμη το ΑΚΕΛ για τον Συνεργατισμό. Ξεχνά ότι και με τα ευρήματα της ερευνητικής επιτροπής φάνηκε ,για μια ακόμη φορά, ότι ο Συνεργατισμός είχε καταρρεύσει το 2012-2013. Ο κ. Κυπριανού κάνει πως δεν θυμάται ότι με δικές τους αποφάσεις ο Συνεργατισμός έκλεισε και στη θέση του ήρθε μια κρατική τράπεζα φορτωμένη με τεράστια, ασήκωτα κακά δάνεια που μέσα από ένα πραγματικό όργιο κακοδιαχείρισης, δίδονταν στα χρόνια που το ΑΚΕΛ συμμετείχε ή ασκούσε διακυβέρνηση και που είχε μάλιστα και τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα Συνεργατικά. Τα ξεχνάμε όλα αυτά;

Όσον αφορά στα τραγικά θύματα, τις γυναίκες και τα παιδιά, [εγκλήματα] που ομολόγησε ένας κατά συρροή δολοφόνος, και με την εξιχνίαση των εγκλημάτων αυτών να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ό,τι είχε να πει το είπε με τη δήλωση που απευθυνόταν προς τον κυπριακό λαό, αλλά το απηύθυνε και προς τους εκπροσώπους τρίτων χωρών που έχουν ανθρώπους που δουλεύουν στην Κύπρο.

Δεν θα ήταν ωφέλιμο να γίνει το δράμα αυτό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ή και εκμετάλλευσης από κανέναν».

Κληθείς να σχολιάσει ότι το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε ρατσιστική την αναφορά του Προέδρου για το θέμα αυτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η αναφορά του Προέδρου ήταν σαφής. Ήθελε να φέρει σε αντιδιαστολή το γεγονός ότι μια διακυβέρνηση, με αποφάσεις της οποίας θυματοποιήθηκαν 13 Κύπριοι πολίτες, δεν είχε βρει το θάρρος να πει μια καλή κουβέντα και να εκφράσει συμπάθεια και συγγνώμη, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακόμη κι αν δεν πρόκειται για πολίτες αυτής της χώρας – και αυτό δεν είναι φυλετική αναφορά, ήθελε απλώς να δείξει τη γενικευμένη ευαισθησία που πρέπει να έχει ο άρχων αυτής της Πολιτείας – όφειλε και απηύθυνε τη συγγνώμη της Πολιτείας, διότι χάθηκαν άδικα αυτοί οι άνθρωποι».

Ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση παρεμβαίνει στο θέμα των Ευρωεκλογών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση απαντά σε επικρίσεις που έχει δεχθεί. Όσον αφορά αυτή τη διακυβέρνηση, βεβαίως, ήταν μια Κυβέρνηση που επέλεξε ο κυπριακός λαός, προκειμένου να αποφύγουμε ιδέες εξόδου από το ευρώ. Και από τότε, η Κύπρος ακολουθεί μια πορεία μέσα στην ΕΕ έχοντας αυξήσει το ειδικό της βάρος, τον λόγο και ρόλο της, έχοντας διορθώσει την κατάσταση της οικονομίας. Αυτή είναι η κατάσταση πραγμάτων για την οποία πρέπει να κάνει απολογισμό η Κυβέρνηση όταν κληθεί να το κάνει. Και όταν γίνονται επικρίσεις, θα πρέπει η Κυβέρνηση να το κάνει, χωρίς να χρειάζεται να πει στους πολίτες τι και ποιον θα ψηφίσουν στις εκλογές».

 

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση απαντά μόνο στο ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι επικρίσεις προέρχονται από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, «και ήταν χθες βράδυ σε όλα τα δελτία ειδήσεων».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ότι οι αντιδράσεις της Κυβέρνησης στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων είναι χλιαρές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε χλιαρές τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την ΕΕ και από κάποια κράτη, τις οποίες προηγουμένως χαρακτήρισε θετικές.

Όσον αφορά στη διαχείριση του θέματος, εδώ και καιρό, με δεδομένες τις επιλογές της Άγκυρας να επενδύσει στην ένταση, αντί στη συνεργασία και τον διάλογο, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει λάβει σειρά από προληπτικά μέτρα, κάποια από τα οποία ήδη εφαρμόζονται, άλλα είναι στη διάθεσή μας για παν ενδεχόμενο. Δεν κρίνουμε θετικό και προς όφελος της Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσουμε όλα αυτά τα μέτρα.

Η ευθύνη της Κυβέρνηση είναι να αντιμετωπίσει μαζί με την ΕΕ, αυτό που η ΕΕ καταδικάζει και θεωρεί απαράδεκτο και ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή, και παρακολουθούμε όλοι ότι η Τουρκία, με αυτές τις ενέργειές της όχι μόνο έναντι της Κύπρου ,αλλά γενικότερα, βρίσκεται απομονωμένη.

Δεν υπήρξαν ούτε υψηλοί τόνοι ούτε διθύραμβος ούτε από τον Υπουργό Εξωτερικών ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, αξιοποιώντας ερείσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία, κατά γενική ομολογία, είναι αυξημένα. Δεν υπήρχε πάντοτε ούτε αυτή η τόσο στενή σχέση με τα γειτονικά κράτη, όπως η Αίγυπτος την οποία ακούσαμε χθες, ή το Ισραήλ. Καλλιεργήθηκαν αυτές οι σχέσεις περισσότερο.

Δεν υπήρχε πάντα η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που είχαμε τον Μάρτιο και επαναλήφθηκε αυτές τις μέρες με τη δήλωση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής κας Μογκερίνι, δεν υπήρχε πάντα η σαφής τοποθέτηση των μεγάλων δυνάμεων για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση θα χειριστεί υπεύθυνα αυτή την υπόθεση υπενθυμίζοντας ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου μέχρι τώρα εφαρμόζεται κανονικά, ασχέτως κάποιων δυσοίωνων προβλέψεων και, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι με τα λόγια, αλλά με έργα που θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι κάποιοι κάποτε προέβλεπαν ότι η αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) δεν θα προχωρούσε σε γεωτρήσεις, οι οποίες όμως έγιναν και υπάρχουν και αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι «δεν υποτιμούμε τους κινδύνους από την ανεύθυνη και, όπως τη χαρακτηρίζουν κάποιοι, πειρατική στάση της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε σχέση έντασης, αν όχι σύγκρουσης, με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, με όλα τα κράτη της γύρω περιοχής. Η Κυπριακή Δημοκρατία, με βάση τα ερείσματα που έχουμε και μπορούμε να καλλιεργήσουμε, κάνει ό,τι είναι δυνατόν».

 

Σε ερώτηση εάν η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του προσωπικού του γεωτρύπανου της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι προσωπικές ευθύνες που έχουν με βάση το δίκαιο, πρόσωπα, τα οποία ενέχονται σε τυχόν τέτοιες παράνομες δραστηριότητες, υπάρχουν και μπορεί να αναζητηθούν. Είναι ένα από τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί από την Κυβέρνηση. Αυτοί που ως επικεφαλής σκαφών ή ως υποστηρικτικές υπηρεσίες ενέχονται στην παραβίαση, εφόσον αυτή γίνει, της κυπριακής ΑΟΖ με παράνομες εργασίες, μπορούν να διωχθούν στη διεθνή δικαιοσύνη».

Ερωτηθείς είπε ότι «εμείς θα λάβουμε όλα τα μέτρα που μας δίδουν τη δυνατότητα, όπως οι διεθνείς σχέσεις μας, η θέση της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ και η διεθνής νομιμότητα, και δεν είναι λίγα αυτά τα μέτρα.

Το γεγονός ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να παρουσιάσει τις παραβιάσεις ως σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, κάτι σημαίνει. Η Τουρκία φαίνεται ότι δεν έχει τις δυνατότητες να παρουσιαστεί ως εντελώς αυθαιρετούσα. Άρα, το διεθνές δίκαιο εξακολουθεί να είναι μια λαβή».

Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος θα ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια συνάντηση τύπου Κραν Μοντανά με την παρουσία και δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μια συνάντηση με το σχήμα που υιοθετήθηκε στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά με τη συμμετοχή και της ΕΕ, είναι κάτι που αυτομάτως φέρει την Τουρκία απέναντι στην υποχρέωσή της να τοποθετηθεί για τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των στρατευμάτων και την αλλαγή και κατάργηση της διαδικασίας των εγγυήσεων-επεμβάσεων.

Ταυτόχρονα, και με βάση την πρόσφατη τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποφυγή δράσεων που δημιουργούν ένταση, είναι αυτονόητο ότι μια συνάντηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών εφαρμόζει, προνοεί και προϋποθέτει ότι εφαρμόζονται οι συστάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Άρα, τερματίζονται οι όποιες δράσεις δημιουργούν ένταση. Είναι αυταπόδεικτο και ,βεβαίως, εμείς προσβλέπουμε σε κάποιου είδους τέτοια συνάντηση, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε κάθε λόγο να διατηρήσουμε το διπλωματικό κεκτημένο του Κραν Μοντανά, το οποίο αυτά τα σχεδόν δύο χρόνια τώρα, προσπαθεί με κάθε τρόπο η Τουρκία, συνεπικουρούμενη δυστυχώς από την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, να εξουδετερώσει. Δεν έχουν άλλο νόημα οι επίμονες προσπάθειες σε μετατροπή του Κυπριακού είτε σε θέμα Ενέργειας ή θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων, από το να εξουδετερωθεί η μεγάλη εξέλιξη που ήταν στο Κραν Μοντανά η Τουρκία να ήταν υπόλογη με αποχώρηση των στρατευμάτων της και κατάργηση των εγγυήσεων».

Πρόσθεσε ότι «μιλάμε υποθετικά. Αν προχωρήσουν τα Ηνωμένα Έθνη να καλέσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα εξεταστούν οι συνθήκες που θα επικρατούν, η τοποθέτηση που θα γίνει από τις άλλες πλευρές, και ,πρώτα από όλα, την Τουρκία, και ανάλογη θα είναι η αντίδραση. Η δική μας, όμως, επιδίωξη είναι, βεβαίως, να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν μπορεί να γίνονται με τουρκικά πλοία να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δημιουργούν ένταση, αλλά να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, διότι είναι η Τουρκία που προσπαθεί να αποφύγει διαπραγματεύσεις και το κεκτημένο του Κραν Μοντανά».

Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με ομολόγους του για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «με κάθε ευκαιρία είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των συναντήσεων του Προέδρου. Όλο αυτό τον καιρό οι απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία ακούγονται και διεθνώς. Η υποστήριξη που είχαμε επισημότατα από την Κομισιόν, εκπροσωπώντας και τους 28 της ΕΕ, είναι αρκούντως ενδεικτική».

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος στο προσεχές άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία, θα απαιτήσει εφαρμογή της στήριξης της ΕΕ που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Μάρτιο του 2018, ο Εκπρόσωπος απάντησε «αναλόγως του ποια θα είναι η κατάσταση μέχρι την επόμενη Τετάρτη, θα είναι ένα από τα θέματα που θα θίξει στους ομολόγους του».

Κληθείς να πει πότε θα αποφασίσει για τον διορισμό νέου Υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μέσα στις σκέψεις του Προέδρου και είναι ο προβληματισμός που έχει. Όταν υπάρχουν αποφάσεις από τον Πρόεδρο φυσικά θα κοινοποιηθούν».

Ερωτηθείς είπε ότι «αναμένουμε να γίνουν δεύτερες σκέψεις στην Τουρκία, να γίνει κατανοητό ότι με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται η Τουρκία να συμμετάσχει στα ενεργειακά δρώμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ότι αντίθετα με τη λογική της αυθαιρεσίας απομονώνεται και περιθωριοποιείται».

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αιγύπτου και της Ρωσίας και «είμαστε βέβαιοι για τη στάση και των υπολοίπων εταίρων μας στην περιοχή. Δεν ανέφερα την Ελλάδα, αλλά αυτό είναι το αυτονόητο».

Τέλος, ερωτηθείς είπε ότι «ο Πρόεδρος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και το πρώτο ζήτημα είναι το τι γίνεται, σε τι αποσκοπεί και τι προσπαθεί να κάνει η Τουρκία με τις τελευταίες κινήσεις της».  

(ΡΜ/ΜΛ)