Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-05-2019 14:52

Παρουσίαση του έργου «Πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας σε Υπηκόους Τρίτων Χωρών»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία, συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του έργου «Πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας σε Υπηκόους Τρίτων Χωρών (ενήλικες)» που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου – ΠΕΟ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το έργο αφορά στη διοργάνωση προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες Υπηκόους Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ). Τα μαθήματα εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας βελτίωσης της επικοινωνιακής ικανότητας των ΥΤΧ μέσα από την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων στην ελληνική γλώσσα με έμφαση στην απλή προφορική και γραπτή επικοινωνία, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία ένταξής τους στην κυπριακή κοινωνία και προληφθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός τους.

Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης συνεχάρη το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου - ΠΕΟ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη βούλησή τους να μετέχουν σε έργα που αποσκοπούν στην ένταξη των ΥΤΧ στην κυπριακή κοινωνία, τονίζοντας ότι «η Κύπρος ήταν, είναι και θα είναι μια χώρα ανοιχτή για τους μετανάστες και είναι καθήκον της πολιτείας η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία».

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης πέραν της εντατικοποίησης των προσπαθειών μας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες και όσον αφορά στις πολιτικές ένταξης, επισημαίνοντας ότι το «Πρόγραμμα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας σε Ενήλικες», αλλά και άλλα έργα που υλοποιούνται κάτω από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, υπό τη διαχειριστική εποπτεία της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, συμβάλλουν σημαντικά στον σκοπό αυτό.

«Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής στην Κυπριακή Δημοκρατία 39 εκατομμύρια  ευρώ περίπου κάτω από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, εκ των οποίων τα 10,6 εκατομμύρια ευρώ στηρίζουν έργα ειδικά για την ένταξη. Με τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή προτείνει τον τριπλασιασμό σχεδόν της χρηματοδότησής για τη μετανάστευση» σημείωσε ο κ. Υπουργός. 

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ κ. Πάμπης Κυρίτσης οι δικαιούχοι αναμένεται με την ολοκλήρωση του έργου να αποκτήσουν ικανότητες στην ελληνική γλώσσα που θα τους διευκολύνουν στην αναζήτηση εργασίας, στη βελτίωση των συνθηκών διαμονής και διαβίωσής τους, στην ευχέρεια επικοινωνίας με τις Αρχές και οργανισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις οποίες συνδιαλέγονται και, γενικά, στη συναναστροφή με τους συναδέλφους τους στον χώρο εργασίας ή με άλλους ανθρώπους στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου – ΠΕΟ κ. Παύλος Καλοσυνάτος εξήγησε ότι στην ομάδα στόχου των ΥΤΧ που έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του έργου περιλαμβάνονται: α) πρόσωπα που απολαμβάνουν καθεστώς πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας, β) πρόσωπα που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης του καθεστώτος του πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας, γ) πρόσωπα που απολαμβάνουν προσωρινή προστασία και δ) πρόσωπα που ζουν και/ή εργάζονται νόμιμα στην Κύπρο.

Τα μαθήματα θα προσφέρονται δωρεάν σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Συνολικά θα συμμετέχουν 470 άτομα σε όλη την Κύπρο (αστικές και αγροτικές περιοχές) ενώ θα προσφέρονται μαθήματα και στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) στην Κοφίνου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης πραγματοποιήθηκε και η βράβευση των νικητών του Διαγωνισμού Λογοτύπου που το ΙΝΕΚ - ΠΕΟ διεξήγαγε στο πλαίσιο του έργου.

(ΜΓ/ΣΧ)