Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-05-2019 07:57

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ

Είναι η ώρα που πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες και των Ηνωμένων Εθνών και των μεγάλων κρατών και της ΕΕ, έτσι ώστε να ληφθούν τέτοια μέτρα ή άσκηση πίεσης πάνω στην Τουρκία, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, είπε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης

Μιλώντας στην εκδήλωση της ΑΗΕΡΑ (American Hellenic Educational Progressive Association) στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στα μέλη της ομογένειας ότι «ιδιαίτερα τις κρίσιμες αυτές στιγμές όπου η Τουρκία, για ακόμη μια φορά προβαίνει σε παράβαση του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό που αναμένεται είναι η για άλλη μια φορά στήριξη και συνεισφορά σας την οποία και θεωρώ δεδομένη, στην καταγγελία των παράνομων ενεργειών και των δυσμενών επιπτώσεων που επιφέρουν στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου.

Αυτό που απαιτείται από όλους ανεξαιρέτως, κάτι το οποίο η ελληνοκυπριακή ομογένεια διαχρονικά έπραττε, είναι να τεθεί, πρωτίστως, και πάνω από όλα, το συμφέρον της πατρίδας μας, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ενότητα και την από κοινού συνέργεια λόγων και έργων. 

Σε αντίθετη περίπτωση και όταν υπάρχει απόπειρα αιτιολόγησης των ενεργειών της Τουρκίας, και φυσικά δεν αναφέρομαι στην ομογένεια, είναι αυτονόητο πως οι, λόγω εσωτερικών διαστάσεων, απόψεις θα τύχουν εκμετάλλευσης και αιτιολόγησης των ανομιών που η κατοχική δύναμη διαπράττει».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «παραμένει ύψιστη προτεραιότητά μας η εξεύρεση δίκαιης και λειτουργικής λύσης. Καταβάλαμε και καταβάλλουμε προσπάθειες, δεχθήκαμε συμβιβασμούς που σε άλλες περιπτώσεις ενδεχόμενα να ήταν ανεπίτρεπτοι, προκειμένου να πετύχουμε την ειρήνη, την επανένωση, τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα μας επέτρεπαν ειρηνικά να συμβιώσουμε με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους.

Δυστυχώς, η αδιαλλαξία της Τουρκίας, η εμμονή της να συνεχίσει σε ένα καθεστώς αναχρονισμού μέσα από τις λεγόμενες εγγυήσεις να ελέγχει ένα ανεξάρτητο κράτος, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, η εμμονή να διατηρεί έστω και μετά τη λύση μονίμως τουρκικά στρατεύματα, η εμμονή στην ισότιμη μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων ωσάν οι Έλληνες να έχουν προνομιακή μεταχείριση και όχι ως Ευρωπαίοι πολίτες, η εμμονή των Τουρκοκυπρίων για μια θετική ψήφο για κάθε απόφαση της κυβέρνησης ή θεσμικών οργάνων, δεν οδηγούν στην πολυπόθητη λύση που θα οδηγούσε σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος. Δεν επιτρέπει την πολιτική ισότητα.

Αντίθετα αυτό που δημιουργεί είναι την πολιτική ανισότητα. Διότι θέλει τη μια κοινότητα να έχει τον κύριο λόγο στις αποφάσεις της άλλης, του υπόλοιπου κυπριακού λαού. Είναι οτιδήποτε άλλο από συμβατό με το δίκαιο, που όπως όλοι αναγνωρίζουμε ισχύει σε κάθε κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

Ρώτησα, ρωτώ και θα συνεχίσω να ρωτώ: σε ποιό άλλο κράτος υπάρχουν ανάλογες πρόνοιες με αυτές που διεκδικούν οι Τουρκοκύπριοι; Με αυτές που διεκδικεί η Τουρκία; Και δεν είναι αρκετό να μιλάμε περί δικαίου. Είναι η ώρα που πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες και των Ηνωμένων Εθνών και των μεγάλων κρατών και της ΕΕ, έτσι ώστε όχι μόνο να υπάρχει το διακηρυκτικό μέρος, αλλά και το ουσιαστικό. Να ληφθούν τέτοια μέτρα ή άσκηση πίεσης πάνω στην Τουρκία.

Είναι το διεθνές δίκαιο που διεκδικούμε», είπε ο Πρόεδρος εκφράζοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση «διότι τόσο οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και πολύ περισσότερο τα γειτονικά κράτη με τα οποία έχουμε αναπτύξει στενούς δεσμούς και σχέσεις, έχουν απερίφραστα και ίσως για πρώτη φορά με τόσο έντονο τρόπο καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από τις ενέργειες της λελογισμένης πολιτικής δράσης - ποτέ δεν ήταν επιδίωξή μας η διαχείριση του Κυπριακού μέσα από τη στρατιωτικοποίηση – μέσα από ειρηνικό διάλογο, μέσα από τα επιχειρήματα που το δίκαιο μας προσφέρει, να πετύχουμε επιτέλους αυτό που θα είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Και δεν είναι ελάχιστες οι φορές που οι Τουρκοκύπριοι διαμηνύουν ότι και οι ίδιοι ζουν υπό καθεστώς κατοχής. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουν ότι αν δεν απεξαρτηθούν, αν δεν συμβάλουν στο ζητούμενο που είναι ένα αυστηρά κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος πέραν και μακριά από τις οποιεσδήποτε εξαρτήσεις είτε της Τουρκίας είτε άλλων χωρών, δεν θα μπορέσουμε δυστυχώς να πετύχουμε αυτό που θα θέλαμε όλοι, την ειρηνική συμβίωση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, επίσης, ότι «στόχος μας παραμένει η δημιουργία ενός κράτους, μιας πατρίδας ανεξάρτητης, κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών».

Αναφερόμενος στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ευπατρίδη φιλάνθρωπου συμπατριώτη μας Φώτου Φωτιάδη, και στοχεύει στη στήριξη του εξαίρετου έργου που επιτελείται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, επιβεβαιώνοντας έτσι τη διαχρονική προσήλωση της οργάνωσης σε κοινωφελείς  δράσεις».

Πρόσθεσε ότι «στη σχεδόν ενός αιώνα προσφορά της Ελληνοαμερικανικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Οργάνωσης, τα ανά τον κόσμο μέλη της, περήφανα για την ελληνική τους καταγωγή, παρέμειναν διαχρονικά πιστά στους ιδρυτικούς σκοπούς και την αποστολή της λειτουργίας της, που αφορά στην προώθηση και τη διατήρηση των διαχρονικών ελληνικών αρχών και ιδεωδών.

Στο πλαίσιο αυτό, θέτοντας ως πυρήνα της δράσης τους τις αξίες της παιδείας, της δημοκρατίας, της φιλανθρωπίας, της πολιτικής και της κοινωνικής υπευθυνότητας, συνέδεσαν στενά το όνομα της Οργάνωσης με πολυάριθμες και αποφασιστικής σημασίας δράσεις, έχοντας να επιδείξουν ένα σπουδαίο και βαθιά ανθρωπιστικό έργο.

Έργο, το οποίο εδράζεται στην άδολη και γνήσια φιλοπατρία και το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με την προαγωγή τον τομέων της υγείας και της εκπαίδευσης, αλλά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή, μέσα από την πολυποίκιλη δραστηριότητα τους ανέδειξαν την οργάνωση ως πυλώνα της διατήρησης της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική  και της υγιούς και επωφελούς ενσωμάτωσής τους στην τοπική κοινωνία.

Ξεχωρίζοντας μάλιστα ως μοχλός προόδου μέσα από την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητες τους, κέρδισαν την εκτίμηση και τον σεβασμό και αναδείχθηκαν στους σπουδαιότερους πρεσβευτές των εθνικών μας θέσεων και δικαίων.

Την ίδια στιγμή, συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας για τον Ελληνισμό και συνακόλουθα στην επιδιωκόμενη ενίσχυση και εδραίωση των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ.

Δράττομαι της ευκαιρίας, να υπομνήσω το γεγονός ότι η καθιέρωση της βράβευσης από την Οργάνωση Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών, οι οποίοι έχουν αναδείξει υποδειγματικά το όνομα του Ελληνισμού από τις θέσεις που υπηρετούν, πέραν της άξιας αναγνώρισης των προσώπων αυτών, αναδεικνύει παράλληλα με τον καλύτερο τρόπο παραδείγματα προς μίμηση κυρίως για τη νεότερη γενιά.

Ως τέτοιο αναγνωρίζεται και το παράδειγμα του φίλου, συμπατριώτη μας Φίλιπ Κρίστοφερ, Προέδρου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, τον οποίο τιμά απόψε η ΑΗΕΡΑ».

Αναφερόμενος στο έργο και την προσφορά του κ. Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο φίλτατος Φίλιπ, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον τόπο του, συνείσφερε και υποστήριξε ,στον μέγιστο βαθμό, την ελληνοκυπριακή κοινότητα της Αμερικής και, συνεπακόλουθα ,το πολυσχιδές έργο που αυτή επιτελεί, εργαζόμενος παράλληλα με ζήλο για τη διαφύλαξη και τη διάδοση των ελληνοχριστιανικών ιδεωδών, αλλά και για τη διαφώτιση και προβολή του κυπριακού ζητήματος.

Η πολυδιάστατη αυτή δραστηριότητα που ανέπτυξε από τις διάφορες θέσεις από τις οποίες υπηρέτησε την ομογένεια και τον Ελληνισμό ευρύτερα, δικαιολογεί απόλυτα την απόφαση της ΑΧΕΠΑ να του αποδώσει το βραβείο ‘Σωκράτης’, το οποίο αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Οργάνωσης. Την ίδια αναγνώριση έτυχε και από την Πολιτεία και επαξίως του απονεμήθηκε το Παράσημο Εξαίρετης Προσφοράς προς την πατρίδα.

Έζησα από μακριά και από πολύ κοντά τους αγώνες, τις αγωνίες και τις επιτυχίες του για στήριξη της δίκαιης υπόθεσης της Κύπρου μας».

Απευθυνόμενος στον κ. Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ευχαρίστησε «για την εγνωσμένη παραδειγματική σας δράση, η οποία συνέβαλε στην ,ομολογουμένως, διακεκριμένη διαδρομή της παροικίας με τρόπο που τιμά την πατρίδα μας.

Η δική σας έγνοια, το δικό σας συνεχές ενδιαφέρον και η δική σας αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη, αποτελεί για εμάς δύναμη προκειμένου να φέρουμε εις πέρας το έργο που έχουμε αναλάβει με στόχο την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας. Ιδιαίτερα ,όμως, την απελευθέρωση του τόπου μας για να μπορεί να μιλά κανείς για ευημερία».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε «τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού λαού στο σύνολο της ελληνοκυπριακής ομογένειας, για τη στήριξη που παρέχει διαχρονικά στην Κύπρο, ιδιαίτερα όσον αφορά την προώθηση των εθνικών μας θέσεων στα κέντρα λήψης αποφάσεων».

(ΡΜ/ΜΓ)