Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-05-2019 11:11

Χαιρετισμός Επ. Εθελοντισμού στην παρουσίαση καλών πρακτικών πρόληψης της σχολικής βίας και της νεανικής παραβατικότητας και προαγωγής της ενεργού πολιτότητας

Σε  ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με τις κοινωνικές αλλαγές να επηρεάζουν όλες τις ηλικίες, συμπεριλαμβανόμενων και τα παιδιά, είναι επιτακτική ανάγκη να ενδυναμώσουμε τις δράσεις μας, ιδιαίτερα στον τομέα των βιωματικών πρωτοβουλιών, οι οποίες στοχεύουν στην ενεργοποίηση των παιδιών και των νέων στα κοινά.

Ως Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ένας από τους βασικούς όρους του Γραφείου μου είναι και η ενθάρρυνση της ενεργούς πολιτότητας.  Θεωρούμε ότι  η  έννοια της πολιτότητας και του ενεργού πολίτη είναι το καλύτερο εργαλείο πρόληψης ενάντια στη χρήση των ναρκωτικών, του αλκοόλ, αλλά και στην καταπολέμηση της παραβατικότητας. Όλες οι έρευνες αναδεικνύουν ότι η ενεργοποίηση των παιδιών και των νέων στον εθελοντισμό δημιουργεί τείχος προστασίας στα κοινωνικά προβλήματα. Ενδυναμώνει την ψυχική υγεία του ατόμου, αποκτά ταυτότητα στο κοινωνικό σύνολο και νέες δεξιότητες και γνώσεις.

Σημαντική πολιτική μας είναι και η εφαρμογή του εγχειριδίου για την καλλιέργεια του εθελοντισμού και του ενεργού πολίτη στα σχολεία για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης,  το οποίο σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Το εγχειρίδιο αυτό μέσα από βιωματικές καλές πρακτικές δίνει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές να εφαρμόσουν δράσεις ενεργούς πολιτότητας στα σχολεία.

Για αυτό τον λόγο, θεωρούμε πολύ σημαντική τη σημερινή εκδήλωση, η οποία δημιουργεί συνέργιες μεταξύ αρμοδίων κρατικών φορέων, αλλά και αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες μαθητών και μαθητριών στο τομέα της πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας. Εκείνο που σαφέστατα θέλουμε όλοι μας είναι οι μαθητές να αναπτύξουν μέσα από την εκπαίδευση, αξίες και δεξιότητες απαραίτητες για τον ενεργό πολίτη. Δεξιότητες και αξίες που θα εμπεδωθούν μέσα από τη συντονισμένη δουλειά του σχολείου, αλλά και με τη στήριξη της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα. Η συμμετοχή για την αντιμετώπιση συγκεκριμένου προβλήματος της παραβατικότητας, προσφέρει στους μαθητές δεξιότητες που βρίσκουν εφαρμογή και σε άλλες περιπτώσεις, φτάνει στην πορεία να ενθαρρύνονται να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες  και  να συζητήσουν υπάρχουσες καταστάσεις. Η έλλειψη εμπλοκής των νέων στα κοινά και διάφορα άλλα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τις κοινωνίες του κόσμου, έχουν επαναφέρει έντονα τη συζήτηση γύρω από την αναγκαιότητα οι μαθητές, οι νέοι και οι νέες, να εκπαιδεύονται στην κατεύθυνση της ενεργού πολιτότητας μέσα από την προσφορά τόσο γνώσεων, όσο και δεξιοτήτων.

Η συμμετοχή σε δραστηριότητες πέρα από το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα, όπως η εμπλοκή σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές στη διαμόρφωση των αυριανών πολιτών, στηριζόμενη σε δύο δεδομένα, την εθελοντική φύση τέτοιων προγραμμάτων και το γεγονός πως οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση μιας ομάδας που συζητά, λαμβάνει αποφάσεις και επιλύει προβλήματα.

Πολύ σημαντική πολιτική για την ενίσχυση και ενθάρρυνση της ενεργούς πολιτότητας είναι και η  διαδικασία της αναγνώρισης της μη τυπικής και άτυπης μάθησης, την οποία συντονίζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Δηλαδή ,την αναγνώριση δεξιοτήτων και γνώσεων τις οποίες μπορεί να αποκτήσει ο πολίτης στον ελεύθερό του χρόνο.  

Για αυτό τον λόγο η σημερινή εκδήλωση έχει ιδιαίτερη αξία. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση ενός κοινωνικού προβλήματος με τη βιωματική συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Η  πρωτοβουλία αυτή, την οποία διοργανώνει το Συμβούλιο Εγκληματικότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το Παρατηρητήριο για τη Βία στα Σχολεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και το Γραφείο μου, έχει ακριβώς αυτό τον στόχο, την αντιμετώπιση της παραβατικότητας με δράσεις πρόληψης και ως πολλαπλασιαστές τις μαθήτριες και τους μαθητές.

Θα ήθελα να συγχαρώ όλες και όλους, μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους και τις αξιόλογες δράσεις για ένα θέμα το οποίο μπορεί  να αντιμετωπιστεί συλλογικά και μεθοδικά. Είναι αυτό που θέλουμε από τους μαθητές μας  - Ενεργοί Πολίτες.

(ΜΓ)