Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-05-2019 16:52

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αστρονομίας θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 11 Μαΐου

Για 4η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Αστρονομίας.

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 7:30 μ.μ., στο Προεδρικό Μέγαρο, διοργανώνεται από την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, σε συνεργασία με το Αστεροσχολείο και είναι αφιερωμένη στην 50η επέτειο της 1ης προσσελήνωσης του ανθρώπου στο φεγγάρι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2016 μετά από γραπτή πρόταση από την 17χρονη τότε μαθήτρια της Αγγλικής Σχολής Στέφανη Διάκου Πετροπούλου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος και συμφώνησε να θέτει την εν λόγω εκδήλωση υπό την αιγίδα του.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Στέφανη στην επιστολή της «μέσα από την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας μπορούν να επιτευχθούν πολλαπλά οφέλη. Μεταξύ άλλων, θα δοθεί η ευκαιρία στη νεολαία να γνωρίσει το αντικείμενο της Αστρονομίας και ίσως να το επιλέξει ως κατοπινό επάγγελμα. Αυτό συνεπάγεται τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της Αστρονομίας. Επιπρόσθετα, θα βοηθήσει  στην προώθηση της Κύπρου ως τουριστικού θέρετρου για την ομορφιά του ουρανού της. Επίσης θα ευαισθητοποιηθούν οι συμπολίτες μας για τη φωτορύπανση που μας εμποδίζει να απολαύσουμε τον ξάστερο ουρανό, συμβάλλοντας, έτσι ώστε και οι νέες γενιές να εκτιμήσουν και να αγαπήσουν την ομορφιά του Σύμπαντος».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Χαιρετισμό από την Επίτροπο Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου.
  • Χαιρετισμό από τον Διευθυντή του Αστεροσχολείου κ. Γιώργο Τζίβα
  • Χαιρετισμό από την Έντιμη Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου -Εκπρόσωπο  του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Παρουσίαση της διαδρομής των δράσεων που οδήγησαν στη σύσταση του Αστεροσκοπείου Τροόδους από την Αναπληρωτή Κυβερνητική Εκπρόσωπο  κα Κλέλια Βασιλείου
  • Ομιλία από τον Αστροφυσικό κ. Χρύσανθο Φάκα
  • Αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια στο θεατράκι του Προεδρικού .

(ΕΙ)