Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-05-2019 19:09

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ Φώτη Φωτίου στη Γιορτή της Μάνας, του Κοινοτικού Συμβουλίου Μακράσυκας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να θέσω υπό την αιγίδα μου τη σημερινή εκδήλωση και να απευθύνω τον χαιρετισμό μου, ιδιαίτερα προς τις τιμώμενες μητέρες που έδωσαν τα παιδιά τους για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Συγχαίρω θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Μακράσυκας για τη διοργάνωση της ωραίας αυτής εκδήλωσης που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, η οποία γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου, και την αφιέρωσή της ειδικά στις μητέρες ηρώων.

Είναι γυναίκες που μεταλαμπάδευσαν στα παιδιά τους αρχές και αξίες που υπηρετούν το μεγάλο ιδανικό της ελευθερίας.    

Μητέρες ηρώων που κλήθηκαν να φυλάξουν Θερμοπύλες, ηρώων που η θυσία και η τεράστια προφορά τους λειτουργεί στη συλλογική μας συνείδηση ως φωνή διαρκούς μνήμης και εθνικού χρέους, έναντι των ιδίων αλλά και έναντι της μακραίωνης Ιστορίας μας.

Τιμούμε τις μητέρες που προσέφεραν στην πατρίδα, στο έθνος και στον Κυπριακό Ελληνισμό ό,τι πολυτιμότερο είχαν: το ίδιο το παιδί τους, τη ψυχή και το αίμα τους.

Τιμούμε τις μητέρες που έβαλαν τα ιδανικά του λαού μας πάνω από τον πόνο τους και που είναι υπερήφανες που πρόσφεραν και αυτές στην προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.  Τιμούμε τις μητέρες που ζουν στα εγκλωβισμένα χωριά μας σε αντίξοες και δύσκολες συνθήκες.

Μεταξύ των γυναικών αυτών, στις οποίες πάντοτε οφείλουμε να αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή και να εκφράζουμε προς αυτές τη βαθειά μας ευγνωμοσύνη, είναι και οι μητέρες των αγνοουμένων μας, αυτές που για χρόνια κουβαλούσαν και κουβαλούν στους ώμους τους τον σταυρό του μαρτυρίου αναμένοντας να μάθουν νέα για το παιδί τους.

Οι μητέρες που τις θυμόμαστε δακρυσμένες στα οδοφράγματα να κρατούν τη φωτογραφία του παιδιού τους και να ρωτούν εναγωνίως για την τύχη του. Πάρα πολλές από τις μητέρες αυτές έφυγαν από τη ζωή με αναπάντητα τα ερωτήματά τους και χωρίς να μπορέσουν να ακουμπήσουν το φέρετρο του παιδιού τους. Χωρίς να μπορέσουν να αφήσουν σε αυτό τα δάκρυα του πόνου και της αγάπης τους.

Όλες αυτές, οι άξιες του κάθε σεβασμού και της εκτίμησης όλων μας μητέρες, ζητούν τη δικαίωση της θυσίας των παιδιών τους. Ζητούν μαζί μας να ανατείλει επιτέλους, η μέρα εκείνη που θα ανταμειφθούν οι αγώνες, οι κόποι και οι θυσίες τους.

Γενικότερα για τη μητέρα και την προσφορά της γράφτηκαν και ειπώθηκαν πάρα πολλά. Και θα γραφτούν και θα ειπωθούν πολύ περισσότερα. Επειδή, η μάνα είναι η δημιουργός της κοινωνίας, η ψυχή της οικογένειας που αποτελεί το ωραιότερο και σημαντικότερο στοιχείο στον σημερινό κόσμο.

Είναι ο πρωταγωνιστής στον ευγενέστερο και δυσχερέστερο ρόλο της ανατροφής των παιδιών. Η μητέρα είναι ο συμπαραστάτης, ο βοηθός, ο οδηγητής, ο σύμβουλος, η ελπίδα και η παρηγοριά. Είναι ένα πανανθρώπινο σύμβολο. Το πιο αγαπημένο και το πιο σεβαστό πλάσμα στον κόσμο

Οφειλόμενος, λοιπόν, ο φόρος τιμής και η ένδειξη της ευγνωμοσύνης ολόκληρης της ανθρωπότητας στο έργο της και την αποστολή της κάθε μητέρας, με την αναγνώριση των θυσιών και της προσφοράς της.

Πόσο μάλλον για εμάς στην Κύπρο, των μητέρων που έδωσαν τα παιδιά τους για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και προσωπικά από μένα για την προσφορά τους. Και γρήγορα να ευοδωθούν οι στόχοι των αγώνων του λαού μας.

(ΡΜ/ΜΛ/ΕΙ)