Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-05-2019 19:32

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου σε εκδήλωση για την ενίσχυση του Κέντρου Μνήμης και Δημιουργικής Έκφρασης «Μωυσής Στυλιανού»

Ευχαριστώ για την πρόσκληση σας για να παρευρεθώ και να χαιρετίσω τη Μουσικοχορευτική Παράσταση «Ας αρχίσουν οι χοροί» που διοργανώνεται σήμερα με πρωτοβουλία του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Μνήμης και Δημιουργικής Έκφρασης «Μωυσής Στυλιανού».  Μια πρωτότυπη παράσταση που συμμετέχουν μέλη του Παρατηρητηρίου από 65 μέχρι 90 ετών, φίλοι του Οργανισμού μαζί με επαγγελματίες μουσικούς και χορευτές που δίδαξαν εθελοντικά τους χορούς και τα τραγούδια και που μας δίνει καθαρά το μήνυμα που θέλετε ως Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου  να μεταφέρετε στην κοινωνία μας ότι η ζωή δεν τελειώνει στα 65 αλλά αντίθετα αποτελεί την αρχή μιας μαγικής περιόδου γεμάτης εκπλήξεις, χαρά και ευτυχία .

Συγχαίρω το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου το οποίο λειτουργεί με σκοπό την προώθηση και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας και των ανθρώπων με Άνοια/Αλτσχάϊμερ, για την εξασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωής, σύμφωνα με τις πολιτικές, τις  αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν στην Τρίτη Ηλικία .

Η σημερινή εκδήλωση επιβεβαιώνει την ευαισθησία και τη θέληση του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, για προσφορά .

Ιδιαίτερα, θα ήθελα να αναφερθώ στο «Κέντρο Μνήμης και Δημιουργικής Έκφρασης» που λειτουργεί το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου ως μια ανοικτή δομή παροχής απογευματινών υπηρεσιών, σε ενήλικες της Τρίτης Ηλικίας και άνω, με κύριο στόχο την κοινωνικοποίηση τους, την ενδυνάμωση της διανοητικής τους κατάστασης, την κινητοποίηση τους και ταυτόχρονα τη διατήρηση των δεξιοτήτων τους, την ατομική και ομαδική δημιουργική έκφραση και απασχόληση τους, τη σωματική τους υγεία και τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες εντός και εκτός των χώρων του Κέντρου.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας για θέματα κοινωνικής πολιτικής σχεδιάζει πάνω σε τακτική βάση και εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα, με στόχο πάντοτε τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας και της διαβίωσης τους σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον που να ενισχύει τις δυνατότητες τους και να προάγει την ανεξαρτησία τους.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο μας μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, εγγράφουν και επιθεωρούν τη λειτουργία προγραμμάτων παροχής φροντίδας για τους ηλικιωμένους, διασφαλίζοντας έτσι τα κατώτατα επίπεδα ποιότητας σύμφωνα με σχετικές νομοθεσίες και κανονισμούς οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις νέες και πραγματικές ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας ενισχύονται οικονομικά με στόχο τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται οι πλείστες ανάγκες των ατόμων της τρίτης ηλικίας για καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και ταυτόχρονα ενισχύεται και στηρίζεται τόσο το ίδιο το άτομο να παραμείνει στο οικείο του περιβάλλον όσο και η οικογένεια να κρατήσει το ηλικιωμένο μέλος της κοντά της.

Η θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στοχεύει ακριβώς, μεταξύ άλλων, στη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής των ηλικιωμένων, ώστε κανένας συμπολίτης μας να μην διαβιεί με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Παράλληλα με την εφαρμογή της νομοθεσίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αναθεωρήθηκε η πολιτική για τα θέματα φροντίδας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ηλικιωμένοι, που είναι δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μέσα από την επιδότηση των διαπιστωμένων αναγκών τους για υπηρεσίες φροντίδας.

Ταυτόχρονα στηρίζουμε, σε συνεργασία και με την Κοινωνία των Πολιτών, τη δημιουργία δομών και δράσεων υποστήριξης, φροντίδας, ενδυνάμωσης και  κοινωνικοποίησης των ηλικιωμένων, καθώς επίσης και στηρίζουμε προγράμματα μέσα από τα οποία οι ηλικιωμένοι μας έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν το αίσθημα της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής συμμετοχής.  Στα πλαίσια του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δίδεται ετήσια οικονομική ενίσχυση, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη λειτουργία προγραμμάτων που στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών φροντίδας των ηλικιωμένων είτε σε 24ωρη βάση, είτε για διημερεύουσα φροντίδα, ή για κατ΄ οίκον φροντίδα.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της  εκδήλωσης και να σας ευχηθώ να συνεχίσετε την προσφορά σας με τον ίδιο ενθουσιασμό και ζήλο και να σας διαβεβαιώσω ξανά ότι η μέριμνα της Πολιτείας για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους θα συνεχίσει να είναι ουσιαστική και διαρκής.

___________

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Παντελής Κουτσίδης Επαρχιακός Λειτουργός Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

(ΑΧ/ΣΧ)