Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-05-2019 09:00

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο Συνέδριο του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας

Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να χαιρετήσω το Συνέδριο που διοργανώνει ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο για το έργο που επιτελεί και την έως τώρα συνεργασία μας.

Τα θέματα υγείας και οι αναπηρίες που πολλές φορές τα συνοδεύουν αποτελούν καίριο θέμα που ταλανίζει την κοινωνία στο σύνολό της. Η θαλασσαιμία αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα υγείας στην Κύπρο, το οποίο αναμφισβήτητα επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν. Οι ιατρικές εξετάσεις, η θεραπεία και οι περιορισμοί που υπόκεινται τα εν λόγω άτομα επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό όχι μόνο τη διαβίωσή τους, αλλά και τις πτυχές της επαγγελματικής και κοινωνικής τους ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 640 συνάνθρωποί μας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το 2018, υπόκεινται σε τακτικές μεταγγίσεις.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που βιώνουν τα άτομα με θαλασσαιμία και με στόχο την συνεισφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, κατόπιν διαβουλεύσεων, πέτυχαν μέσω ενός Νέου Σχεδίου την Παροχή Επιδόματος Διακίνησης. Το εν λόγω επίδομα το οποίο διαχειρίζεται το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από τις 2 Ιανουαρίου 2019 στοχεύει στην παροχή οικονομικής βοήθειας προς τα άτομα με θαλασσαιμία που μεταβαίνουν στα δημόσια νοσηλευτήρια για τη λήψη των μεταγγίσεών τους μέσω της κάλυψης μέρους των εξόδων διακίνησής τους. Συγκεκριμένα, άτομα με θαλασσαιμία που διαμένουν σε κοινότητα και είναι ενταγμένα σε μόνιμο και τακτικό πρόγραμμα μεταγγίσεων στα δημόσια νοσηλευτήρια δικαιούνται να λάβουν επίδομα €102/μηνιαίως ενώ το αντίστοιχο ποσό για τα άτομα που διαμένουν σε δήμο ανέρχεται στα €51/μηνιαίως. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη παροχής του εν λόγω επιδόματος, πέραν των 250 αιτήσεων ατόμων με θαλασσαιμία έχουν αξιολογηθεί και έχουν εγκριθεί για την παροχή του συγκεκριμένου επιδόματος.

Καθώς οι εθελοντικοί οργανισμοί για τα άτομα με αναπηρίες αποτελούν εδώ και χρόνια πολύτιμους συνεργάτες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προσφέροντας την εμπειρία και γνώσεις τους κατά τη διαμόρφωση της πολιτικής για τα θέματα με αναπηρίες, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο για την άρτια συνεργασία που έχει με το Υπουργείο και τα Τμήματά του και την πολύτιμη βοήθειά που προσέφερε κατά την προετοιμασία του πιο πάνω  Σχεδίου. Προσδοκώ στη συνέχιση της συνεργασίας μας με στόχο τη ενίσχυση των ατόμων με θαλασσαιμία ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν ενεργά και ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Στόχος όλων μας είναι η συνεισφορά μέσα από έργα στην ενίσχυση των ατόμων αυτών και στην ενθάρρυνση της εμπλοκής τους σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη σημερινή διοργάνωση, καθώς η συνάντηση ατόμων ειδικών στα θέματα χρόνιων παθήσεων και αναπηρίας με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων είναι καίρια για την ολιστική προσέγγιση των προβλημάτων υγείας και των δυσκολιών που τα συνοδεύουν και να σας διαβεβαιώσω ότι και τα υπόλοιπα αιτήματα του Συνδέσμου σας έχουν μελετηθεί και ειδικότερα το αίτημα που αφορά την Σύνταξη θεωρώ ότι και εύλογο αλλά και δίκαιο είναι και το επόμενο χρονικό διάστημα θα τροποποιηθεί ο σχετικός Νόμος.  

_____________

 EI