Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-05-2019 10:09

Χαιρετισμός της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου στην Εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα Αστρονομίας

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση, που πραγματοποιείται για τέταρτη φορά στην Κύπρο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας  Ημέρας Αστρονομίας που φέτος είναι αφιερωμένη στην 50η Επέτειο της 1ης προσσελήνωσης του ανθρώπου στο Φεγγάρι

Αρχίζοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Επίτροπο Περιβάλλοντος και τους συνδιοργανωτές, τον Κυπριακό Οργανισμό Αστρονομίας και το Αστεροσχολείο, για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης και για την ευκαιρία που μας δίνουν να παρατηρήσουμε τους πλανήτες και να απολαύσουμε τη μαγεία του κυπριακού ουρανού.

Ο εξ Ιωνίας φιλόσοφος Αναξαγόρας (~450 π.Χ.), ένας πλούσιος πειραματικός επιστήμονας, αδιάφορος για τα πλούτη του, αλλά παθιασμένος για την επιστήμη, όταν ρωτήθηκε ποιος ήταν ο σκοπός της ζωής του, απάντησε "Η διερεύνηση του Ηλίου, της Σελήνης και του ουρανού", όπως θα απαντούσε ένας πραγματικός αστρονόμος. Ήταν ο πρώτος που δήλωσε σαφώς ότι η Σελήνη λάμπει εξαιτίας του ανακλώμενου, επάνω σε αυτήν, ηλιακού φωτός και ,κατά συνέπεια, πρότεινε μια θεωρία για τις φάσεις της Σελήνης.  

Έκτοτε, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ο ρόλος της αστρονομίας στην εκπαίδευση, στην ανάπτυξη, αλλά και στη διπλωματία και την ειρήνη.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνω ότι, η  Παγκόσμια Ημέρα Αστρονομίας θεσμοθετήθηκε το 1973, κατόπιν ενεργειών του τότε Προέδρου του Αστρονομικού Συνδέσμου Βόρειας Καλιφόρνιας, Doug Berger, με σκοπό ακριβώς να ενισχύσει την αντίληψη του κοινού στα θέματα της αστρονομίας και στις συναφείς με αυτήν επιστήμες, μέσω της παροχής ευκαιριών χρήσης τηλεσκοπίων, της οργάνωσης εργαστηρίων και της παρακολούθησης παρουσιάσεων.

Συνεχίζοντας την παράδοση που καθιέρωσε ο Berger για εγκατάσταση τηλεσκοπίων σε περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων, κάθε χρόνο επαγγελματικοί και ερασιτεχνικοί τοπικοί σύνδεσμοι ανά το παγκόσμιο, οργανώνουν παρόμοιες με την αποψινή εκδηλώσεις ,έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να απολαύσει τα ουράνια σώματα και τα ουράνια φαινόμενα. 

Ως απόγονοι των Ελλήνων φιλοσόφων που έχουν πρωτοστατήσει στην εξέλιξη της αστρονομίας ,θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη της επιστήμης της αστρονομίας, όπως ο Αναξαγόρας που προανέφερα και  αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαία σημασία της, είναι υποχρέωσή μας να προωθήσουμε και να προάγουμε δράσεις που έχουν σχέση με την αστρονομία.

Πέραν από την παράδοση που έχουμε ως λαός στον πολιτισμό και στην παιδεία, μπορούμε με διάφορους τρόπους να ενισχύσουμε την επιστημονική μας γνώση και να ενθαρρύνουμε τους νέους να καταξιωθούν μέσω αυτής. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντική θεωρείται η κατασκευή σύγχρονου αστεροσκοπείου στο Τρόοδος.

Αναφέρω, επίσης, ότι εργαζόμενοι προς τον σκοπό αυτό, τον Ιούλιο του 2016, υπογράφτηκε η Συμφωνία Συνεργαζόμενου Μέλους  μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ), που είναι ο ευρωπαϊκός αντίστοιχος οργανισμός της πολύ γνωστής NASA.   Η συμφωνία αυτή, με διάρκεια πέντε χρόνια, θα  επιτρέψει στην Κύπρο να συμμετάσχει σε προγράμματα και δραστηριότητες του ΕΟΔ, έτσι ώστε να ενισχυθεί η τεχνογνωσία της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας και ακαδημίας. Η πιο πάνω συμφωνία ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο για ανάπτυξη πολλών καινοτόμων προτάσεων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πάνω από 1.5 εκ. ευρώ, από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, που είναι η συνεισφορά του κράτους μας προς τον ΕΟΔ, στη συνέχεια μοιράζεται, ετησίως, σε κυπριακές οργανώσεις και φορείς, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αστρονομίας και του διαστήματος.

 Επίσης, η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ,συγκεκριμένα, στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Δορυφορικής Πλοήγησης Galileo και EGNOS, όπως επίσης και στο Πρόγραμμα Copernicus. Η Κύπρος είναι περήφανη που κατάφερε να επιλεγεί για τη φιλοξενία ενός από τους τρεις σταθμούς εδάφους, γνωστούς ως MEOLUT, οι οποίοι θα στηρίζουν την εφαρμογή του συστήματος CORPAS-SARSAT για έρευνα και διάσωση.

Τέλος, θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι πολύ πρόσφατα η Κύπρος έγινε μέλος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις ειρηνικές χρήσεις του Απώτερου Διαστήματος (γνωστή και ως COPUOS), του οργανισμού EURISY και του SATELLITE Memorandum of Understanding.

Κλείνοντας ,θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά τους διοργανωτές και να ευχηθώ σε όλους ένα όμορφο βράδυ.

( ΔΚ )