Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-05-2019 12:40

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στην εκδήλωση μνήμης πεσόντων και αγνοουμένων 286 ΜΤΠ

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους ηρωικώς πεσόντες του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, και να αναπέμψουμε δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Οι ήρωες που σήμερα μαζευτήκαμε να τιμήσουμε στάθηκαν αγέρωχοι μπροστά σε υπεράριθμους και καλύτερα εξοπλισμένους στρατιώτες του Τούρκου εισβολέα.

Το καθήκον προς την πατρίδα, το καθήκον προς την ιστορία, προς την οικογένεια και προς κάθε αρχή και ιδανικό του Ελληνισμού κατανίκησε κάθε ανθρώπινο ένστικτο και παρόρμηση.

Έμειναν στις δικές τους Θερμοπύλες και πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή, για να είμαστε σήμερα και εμείς και η πατρίδα μας, ελεύθεροι.

Το 286 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού, πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, με 32 πεσόντες, 8 αγνοούμενους, 54 τραυματίες και άλλους 13, οι οποίοι έζησαν την εμπειρία της αιχμαλωσίας.

Το Τάγμα πολέμησε ηρωικά, με τους πολεμιστές του να επιδεικνύουν απαράμιλλο θάρρος. Υπό αντίξοες συνθήκες, με πενιχρά και ανεπαρκή μέσα, χωρίς αξιόπιστες επικοινωνίες, χωρίς πληροφορίες και με μειωμενό προσωπικό, το Τάγμα  ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του καθήκοντος από την πρώτη στιγμή.

Ο εχθρός καλύτερα εξοπλισμένος, με αεροπορική κάλυψη, πυροβολικό, και αριθμούς πολλαπλάσιους από τους μαχητές του 286 .

Η αποστολή που έλαβε, το μοναδικό τότε μηχανοκίνητο Τάγμα που διέθετε η Εθνική Φρουρά, να κινηθεί προς τις ακτές της Κερύνειας υπό το φως της ημέρας σε ακάλυπτο έδαφος και χωρίς αντιαεροπορική υποστήριξη είχε δραματικό κόστος για τη Μονάδα. Η τουρκική αεροπορία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση με αποτέλεσμα το Τάγμα να πληγεί σοβαρά έξω από το χωριό Κοντεμένος.

Τα περισσότερα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR του Τάγματος, καταστράφηκαν. Η Μονάδα, αποδεκατισμένη με μεγάλες απώλειες καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι άνδρες της Μονάδας συνεχίζουν, με ό,τι απομένει από τον εξοπλισμό και το επιχειρησιακό υλικό του Τάγματος. Εξαντλημένοι. Πληγωμένοι. Ταλαιπωρημένοι. Έχασαν τον Διοικητή τους, τον ηγήτορά τους, τον Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Μπούτο, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την αεροπορική προσβολή και δυστυχώς έχασε τη ζωή του 13 ημέρες μετά στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών όπου μεταφέρθηκε, αλλά δεν πτοήθηκαν.

Κατάφεραν να ανασυγκροτηθούν και παρά τις τρομακτικές απώλειες, όχι μόνο έφτασαν στην Κερύνεια αλλά έλαβαν μέρος και σε άλλες μάχες.

Υπέρλαμπροι, στεφανωμένοι με τις δάφνες της δόξας και της λεβεντιάς. Πιο πεισμωμένοι από ποτέ, πολέμησαν στον Κοντεμένο, στη Λάπηθο, στον Καραβά, στον Άγιο Ερμόλαο, και αργότερα, στη Σκυλλούρα, στον Άγιο Βασίλειο, στη Φιλιά, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Αυτό είναι άλλωστε και το μεγαλείο του Έλληνα μαχητή.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα ως πολιτεία, λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις οικογένειες των ηρώων του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού. Εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους, όλων των αγνοουμένων του Τάγματος, αλλά και όλων όσοι πολέμησαν εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να ανταποδώσουμε ό,τι έχετε προσφέρει εσείς και οι λεβέντες σας προς την πατρίδα μας.

Σήμερα σας δίνουμε την υπόσχεση ότι θα φρουρούμε τις δικές μας Θερμοπύλες, μέχρι την άγια ώρα της επιστροφής.

Σήμερα, 45 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η προσφορά και η θυσία των ηρώων μας, μας καλεί να αναλογιστούμε και το δικό μας χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας.

Ενωμένοι και με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, θα πρέπει σήμερα με σύνεση και ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις,  διαφυλάσσοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η κυβέρνηση, η ΕΕ, αλλά και ισχυρές τρίτες φίλιες χώρες, καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προκλητική αυτή ενέργεια, συνιστά πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ,παράλληλα ,αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό. Επιπλέον, θέτει σε κίνδυνο την κοινή προοπτική της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και υπονομεύει την ανάπτυξη, την ευημερία και την ασφάλεια των κρατών της περιοχής.

Χρειαζόμαστε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, συνεργασία και ενότητα, μετριοπάθεια και πραγματισμό. Απαιτείται από όλους μας να βάλουμε την Κύπρο μας πάνω από τις όποιες διαφωνίες μας. Άλλωστε, σε χθεσινή του απόφαση, το Εθνικό Συμβούλιο, διαμήνυσε ομόφωνα πως χωρίς τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, δεν δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Βέβαια, η εξεύρεση λύσης που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία του κράτους και η απαλλαγή του από τα τετελεσμένα της κατοχής είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας επίγνωση του ιστορικού αυτού χρέους, συνεχίζει τον αγώνα με σταθερή βούληση, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα με το άπαν των δυνάμεών του, για να πετύχει τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μιας λύσης που θα μας απαλλάσει από το απαράδεκτο στάτους κβο και θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιας λύσης που θα οδηγεί στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους απαλλαγμένου τόσο από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα όσο και από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων για την ευημερία, την πρόοδο και την ανάπτυξη όλων των κατοίκων του νησιού μας.

Παράλληλα, θεωρώ υποχρέωσή μου, με την ευκαιρία που βρίσκομαι μαζί σας να σας μεταφέρω, για άλλη μια φορά, τη συμπαράσταση, αλλά και την προσήλωση της κυβέρνησης στον αγώνα για πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας.

Είναι πραγματικά καιρός να στραφούν οι πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να αναγκαστεί να παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες για την ενίσχυση των προσπαθειών της Διερευνητικής Επιτροπής. Πέραν των 800 συμπατριωτών μας εξακολουθούν να βρίσκονται στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων, επιβεβαιώνοντας πως η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί για ένα ανθρωπιστικό και όχι πολιτικό θέμα.

Ο Έλληνας όταν είναι ενωμένος μεγαλουργεί. Την περίοδο που διανύουμε, μόνο με ενότητα και ομοψυχία μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Άλλωστε, έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα στον οποίο οι λεβέντες του 286 έδωσαν τη ζωή τους, μέχρι τον τερματισμό της κατοχής.

Αυτή θα είναι και η καλύτερη τιμή, η καλύτερη αναγνώριση της θυσίας των ηρώων μας.

Ας είναι αιωνία τους η μνήμη  και ο Μεγαλοδύναμος είθε να βοηθήσει να κλείσουν οι πληγές των οικογενειών των αγνοουμένων μας.

------------------------- 

ΕΙ