Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-05-2019 19:21

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών κας Βασιλικής Αναστασιάδου σε εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας, στο Παλαιχώρι

Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου»

Τα λόγια του σπουδαίου Οδυσσέα Ελύτη, θα μπορούσαν από μόνα τους να αποτυπώσουν με σαφήνεια την έννοια της λέξης «μητέρα». Της μάνας, που δίνει σε καθημερινή βάση αγώνες, της μάνας, που δίνει νόημα στον θεσμό της οικογένειας, της μάνας που μας γεμίζει περηφάνια για την ανιδιοτέλειά της, της μάνας που δεν προδίδει, δεν εγκαταλείπει, παρά μόνο αγαπάει και προσφέρει.

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου καταρχάς, να συγχαρώ τη ΣΕΚ και τον ΑΠΟΠ Παλαιχωρίου για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης προς τιμή της Κύπριας Μάνας. Είναι με μεγάλη χαρά, που  βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της πολιτείας, για την εθνική και κοινωνική προσφορά σας.

Σαν έννοια για όλους του λαούς του κόσμου, αλλά ιδιαίτερα για τον Ελληνισμό, η «μάνα» κατέχει υψηλότατη θέση στην κλίμακα των ιδεωδών μας. Αποτελεί τον πρωταγωνιστή της ζωής και των αναμνήσεών μας.  Το πρόσωπο, η παρουσία και η σκέψη του οποίου συνοδεύει τον καθένα από εμάς, σε κάθε στάδιο της ζωή μας.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη, έχει επικρατήσει διεθνώς ως η ημέρα για τη «γιορτή της μητέρας». Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια παγκόσμια αναγνώριση της ιερής αποστολής της μητέρας και της κοινωνικής της προσφοράς. Η μητέρα διαπλάθει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του παιδιού της και το στηρίζει σε όλη του τη ζωή. Είναι αυτή που παρακολουθεί βήμα-βήμα την πορεία του και το προστατεύει σε κάθε κίνδυνο ή δυσκολία. Ο σημαντικός ρόλος της γυναίκας ως μητέρα, αναγνωριζόταν από την αρχαιότητα. Η Γαία, η μητέρα Γη, λατρευόταν ως η υπέρτατη θεότητα. Λατρευόταν ως η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο.

Η πρωταρχική πηγή αναφοράς στη «γιορτή της μητέρας» συναντάται στην αρχαία Ελλάδα. Ήταν γιορτή της Άνοιξης, όπου λατρευόταν η Μητέρα Γη, η Γαία, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων, ενώ αργότερα την αντικατέστησε η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.

Στον Χριστιανισμό η μητέρα δοξάστηκε στο πρόσωπο της Αγίας  Φιγούρας της Θεοτόκου Μαρίας, της Τιμιοτέρας των Χερουβείμ και ενδοξοτέρας των Σεραφείμ, της μητέρας όλων, που κυριαρχεί στις καρδιές των πιστών. Δεν ακούστηκαν πιο σπαρακτικά και συνάμα τρυφερότερα λόγια, από τον Επιτάφιο θρήνο της Παναγίας προς το παιδί της. «Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος;»

Στη σύγχρονη εποχή, η καθιέρωση της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου ως  «Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας» οφείλεται στην έμπνευση της Αμερικανίδας Ana Jarvis, η οποία ήθελε με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της.

Αυτή η ημέρα όμως δεν είναι μόνο ημέρα γιορτής. Είναι και μία ημέρα προβληματισμού. Ένα από τα θέματα που τίθενται είναι η αναγνώριση ότι η εργαζόμενη γυναίκα βρίσκεται στο δίλλημα είτε να ανέβει τα σκαλιά της επιτυχίας στην καριέρα της, είτε να φτιάξει οικογένεια.

Δίλημμα, το οποίο ωστόσο, δεν θα έπρεπε να υφίσταται. Οι παραδοσιακοί και εν πολλοίς στερεότυποι ρόλοι της γυναίκας μάνας, ανήκουν πλέον σε άλλες εποχές. Στόχος κάθε σύγχρονου κράτους, αποτελεί η ενδυνάμωση της γυναίκας ώστε να διαδραματίζει, ισότιμα και σε κάθε πεδίο, τους ρόλους που η ίδια επιλέγει. Αντί του διλήμματος, καριέρα ή οικογένεια, να επιλέγει, καριέρα ΚΑΙ οικογένεια.

Η ενίσχυση της γυναίκας-μητέρας στο δύσκολο λειτούργημα που καλείται να υπηρετήσει πρέπει να είναι συνεχής και ουσιαστική. Όλοι πρέπει να αγκαλιάσουμε και να βοηθήσουμε την κάθε μητέρα στο έργο και την αποστολή της. Κάθε μητέρα χρειάζεται συμπαράσταση, κατανόηση και βοήθεια από όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει με επιτυχία την ύψιστη αποστολή της.

Η σύγχρονη Κύπρια μάνα, έχει αποδείξει περίτρανα τη διάθεση και ικανότητά της να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο της, παρά τις νεοφανείς, πολλαπλές και αντίξοες απαιτήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει και να στηρίξει την σύγχρονη γυναίκα να λειτουργεί ισότιμα και χωρίς διακρίσεις στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.

Προς το σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη υιοθέτησε σειρά μέτρων, περιλαμβανομένης και της ποσόστωσης, για τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και στην πολιτική. Την ίδια ώρα, καλές πρακτικές και πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τυγχάνουν αξιολόγησης. Όσον δε αφορά τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, η ανάγκη  ενίσχυσης της γυναίκας και η παροχή υπηρεσιών εναρμόνισης της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, αποτελούν σταθερή επιδίωξη. Είμαστε αποφασισμένοι, να καταρρίψουμε την προκατάληψη και τα εμπόδια, θωρακίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και παρέχοντας, όχι στα λόγια, αλλά με δράσεις, ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες.

Παράλληλα,  το νέο Σχέδιο Δράσης Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής 2019-2020 που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο  τον περασμένο μήνα, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις για που έχουν ως στόχο και τη διευκόλυνση του έργου και του ρόλου της μητέρας.  Αναφέρω ενδεικτικά, την εξέταση της μερικής επιδότησης της γονικής άδειας, ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος από περισσότερους γονείς, τη λειτουργία Κέντρων Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού, τη δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες και κατά τις διακοπές, οι οποίοι να λειτουργούν υπό επιτήρηση και την εισαγωγή προνοιών για ευέλικτο ωράριο εργασίας, για συμφιλίωση της οικογενειακής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, ιδιαίτερα για τις γυναίκες/ μητέρες  εργαζόμενες.

Φίλες και φίλοι,

Προτού ολοκληρώσω την ομιλία μου νιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ προς όλες τις μάνες για να τους μεταφέρω τα πιο ειλικρινή και θερμά αισθήματα αγάπης εκτίμησης και σεβασμού, αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της Πολιτείας για την τεράστια προσφορά στον τόπο μας.

Θα κλείσω με κάτι που διάβασα πρόσφατα το οποίο με ενθουσίασε αλλά και με συγκίνησε ταυτόχρονα. «Μάνα είναι αυτή που σε μαθαίνει να πετάς για να φτάσεις εκεί που αγαπάς»

Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες του κόσμου.

( ΔΚ )