Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-05-2019 20:48

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση μνήμης Κώστα Στεφανή

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Συμβουλίου Επιτρόπων και του Προέδρου του Ινστιτούτου Κύπρου να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση στη Μνήμη του κορυφαίου Έλληνα επιστήμονα και ακαδημαϊκού Κώστα Στεφανή. Ο καθηγητής Στεφανής, η φήμη και εκτίμηση του οποίου δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, πέρα από σπουδαία προσωπικότητα στον χώρο της Ψυχιατρικής, παρήγε βαρυσήμαντο θεσμικό και κοινωνικό έργο στον χώρο της Υγείας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Υπήρξε ,παράλληλα, ένας από τους πρώτους που ενστερνίστηκε το όραμα για τη δημιουργία ενός πρότυπου Περιφερειακού Ερευνητικού Ιδρύματος με έδρα την Κύπρο, και ακολούθως διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στον σχεδιασμό και ανάπτυξη του Ινστιτούτου Κύπρου.

Αναντίλεκτα, τα μέχρι στιγμής σπουδαία επιτεύγματα του Ινστιτούτου Κύπρου, το οποίο τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, περιποιούν τιμή για τον τόπο μας και είναι δηλωτικά της συμβολής του Κώστα Στεφανή προς την κατεύθυνση αυτή.

Η συμμετοχή μιας τέτοιας προσωπικότητας βοήθησε στη δημιουργία συνεργειών με εξαίρετα διεθνή επιστημονικά ιδρύματα, δημιουργώντας ευοίωνες προοπτικές συνεργασίας, ενώ η πολιτική του παρουσία υπήρξε καθοριστική και συνέβαλε στη δικτύωση,αλλά και στην προβολή του Ινστιτούτου στην Ελλάδα.

Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όταν αμφισβητήθηκαν η δυναμική και οι προοπτικές του Ινστιτούτου, ο Κώστας Στεφανής πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση και στήριξη του ιδρύματος, καθώς αναγνώριζε τον σημαντικό ρόλο του στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Χαίρομαι ιδιαίτερα και επικροτώ την απόφαση του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου να τιμήσει μια τόσο σημαντική προσωπικότητα που συνέβαλε ουσιαστικά στον σχεδιασμό και ίδρυση του Ινστιτούτου Κύπρου, για το οποίο είμαι βέβαιος ότι ήταν περήφανος για τον τρόπο που έχει θεμελιωθεί και προοδεύει.  Ο όμορφος αυτός χώρος που φιλοξενείται η αποψινή εκδήλωση θα φέρει πλέον το όνομα του Κώστα Στεφανή για να θυμίζει σε όλους την παρακαταθήκη του.  Η ανάπτυξη και οι εντυπωσιακές επιδόσεις του, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τιμούν με τον καλύτερο τρόπο τους εμπνευσμένους πρωτεργάτες που έβαλαν τα θεμέλια και καθοδήγησαν το Ινστιτούτο προς την υλοποίηση των στόχων του, και στους οποίους οφείλουμε τεράστια εκτίμηση και ευγνωμοσύνη.

Κλείνοντας, δεν έχω καμία αμφιβολία πως το Ινστιτούτο, λαμβάνοντας υπόψη και τη συνεργασία που έχει αναπτύξει με διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες και πολιτικές προσωπικότητες, θα συνεχίσει τη θετική του πορεία και δράσεις, πάντα στη βάση των αξιών που χαρακτήριζαν την πορεία του Κώστα Στεφανή, δηλαδή, τη δημιουργικότητα, τον επαγγελματισμό, τη σεμνότητα και την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας, πετυχαίνοντας ακόμη υψηλότερους στόχους και επιτεύγματα για τον τόπο μας.

Σας ευχαριστώ.

Σημ.:   Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Γεωργίας κ. Κώστας Καδής.

--------------------------

(ΜΑΚ/ΕΙ)