Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-05-2019 11:30

Ομιλία ΥΜΕΕ κας Βασιλικής Αναστασιάδου στη Συνέντευξη Τύπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Επιθυμώ καταρχάς να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση για την ευγενική πρόσκληση που μου απηύθυναν να χαιρετίσω τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, που σκοπό έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τα θέματα που απασχολούν τον Σύνδεσμο και κατ’ επέκταση, τους συνανθρώπους μας με πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος σε ετήσια βάση έχουν καταστεί θεσμός στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Οι  φετινές εκδηλώσεις, οι οποίες άρχισαν στις 25 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 8 Ιουνίου, πέραν της επίδειξης κοινωνικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, έχουν ως στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας για τα προγράμματα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται από τον Σύνδεσμο, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας με πολλαπλή σκλήρυνση.

Με την ευκαιρία, λοιπόν, της σημερινής εκδήλωσης, επιτρέψετε μου να εκφράσω για ακόμη μία φορά την εκτίμησή μου για το αξιόλογο έργο που για 33 χρόνια άοκνα επιτελείτε, προς όφελος της κοινωνίας μας. Η συμβολή σας δίνει ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης προς όλους τους πολίτες για να αναλάβει ο κάθε ένας από εμάς, πιο ενεργό κοινωνικό ρόλο.

Θέλω επί τη ευκαιρία να σας διαβεβαιώσω ότι σταθερή και θεμελιώδης επιδίωξη της κυβέρνησης μας είναι η διασφάλιση μιας κοινωνίας που να διαπνέεται από κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική αλληλεγγύη, μέσα στην οποία όλοι οι πολίτες θα έχουν τις προϋποθέσεις για να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το ΥΜΕΕ είναι σύμμαχος και συμπαραστάτης σας στον αγώνα που διεξάγετε για τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση. Με κάθε σεβασμό προς το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής όλων των πολιτών σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, το ΥΜΕΕ αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τα θέματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες και προωθεί θετικές αλλαγές στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά την προσβασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, καθώς και στις μεταφορές.

Οι προσπάθειες του ΥΜΕΕ για βελτίωση της προσβασιμότητας στο οδικό δίκτυο, τα δημόσια κτίρια, τα πεζοδρόμια είναι συνεχείς και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους κάθε χρόνο προωθεί σειρά μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα το ΤΔΕ μεριμνά ώστε όλα τα νέα έργα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, όπως τα κτίρια που στεγάζονται οι κυβερνητικές υπηρεσίες, οι δρόμοι πρωταρχικής σημασίας του αστικού δικτύου, τα δίκτυα ποδηλατοδρόμων κ.λ.π., να πληρούν όλες τις ισχύουσες νομοθεσίες και πρότυπα όσον αφορά την προσβασιμότητα. Ταυτόχρονα, προσπάθειά μας είναι όπως και οι υφιστάμενοι δρόμοι που συντηρεί το ΤΔΕ καταστούν σταδιακά όλοι προσβάσιμοι.

Ταυτόχρονα, στο Τμήμα Δημοσίων ΄Εργων είχε διοριστεί Τεχνική Επιτροπή για τη διερεύνηση του τρόπου μελέτης / αξιολόγησης και επίλυσης προβλημάτων που παρατηρούνται στα πεζοδρόμια και πλακόστρωτα κατά τη χρήση από ΄Ατομα με Αναπηρία και η οποία έχει ετοιμάσει σχετική ΄Εκθεση. Τα συμπεράσματα και οι εισηγήσεις της ΄Εκθεσης λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά την υλοποίηση νέων έργων, καθώς και για τη βελτίωση υφιστάμενων.

Σε σχέση με τα θαλάσσια έργα, το Τμήμα Δημοσίων ΄Εργων μεριμνεί ώστε στα νέα αλιευτικά καταφύγια ή / και σε αναβαθμίσεις υφιστάμενων, όπου είναι δυνατόν, να δημιουργούνται προσβάσεις / διευκολύνσεις για τις ανάγκες ατόμων με αναπηρίες.

Σε ότι αφορά τις δημόσιες αστικές μεταφορές, υπάρχουν ήδη σε όλες τις πόλεις χαμηλοδαπέδια και πλήρως προσβάσιμα λεωφορεία, τα οποία διαθέτουν ηχητική πληροφόρηση αναφορικά με τη διαδρομή και τις στάσεις του λεωφορείου.

΄Εχουν επίσης παραχωρηθεί άδειες για προσβάσιμα ταξί. Πέραν των πιο πάνω, εφαρμόζεται ειδική υπηρεσία μεταφοράς «customized service» σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα, για μεταφορά τους με μικρά ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία.

Παράλληλα, στις νέες συμβάσεις παραχώρησης θα υπάρχει πρόβλεψη όπως οι Παραχωρησιούχοι παρέχουν 100% προσβάσιμα λεωφορεία, είτε είναι χαμηλοδάπεδα για εκτέλεση αστικής υπηρεσίας είτε είναι πούλμαν για εκτέλεση περιφερειακών και υπεραστικών διαδρομών. Τα προσβάσιμα λεωφορεία προορίζονται για την εξυπηρέτηση Επιβατών Μειωμένης Κινητικότητας. Όλα τα λεωφορεία πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο θέσεις που προορίζονται για χρήση κατά προτεραιότητα από Επιβάτες Μειωμένης Κινητικότητας (όπως έγκυες γυναίκες, επιβάτες με καρότσια με παιδιά, ηλικιωμένους κτλ.). Επίσης, προβλέπεται ότι στα λεωφορεία αυτά θα υπάρχει τουλάχιστον μία θέση για τροχοκάθισμα.

Επίσης, στη νέα σύμβαση η προσβασιμότητα καθορίζεται σε ευρύτερο επίπεδο. Όλα τα οχήματα θα διαθέτουν:.

  • Ø ηχητική ανακοίνωση εντός λεωφορείων,
  • Ø οπτική πληροφορία εντός και εκτός λεωφορείου δρομολόγιο, προορισμός.
  • Ø Διάθεση πληροφοριών μέχρι και 4 γλώσσες
  • Ø Όλες οι Ιστοσελίδες και εφαρμογές θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον επίπεδο προσβασιμότητας «ΑΑ»

 Επιπρόσθετα, το ΤΟΜ εφαρμόζει τον περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμο, σύμφωνα με τον οποίο τα άτομα με αναπηρία εξαιρούνται της υποχρέωσης καταβολής τελών εγγραφής για το όχημά τους. Με πρόσφατη τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας εξαιρέθηκαν από την καταβολή τελών εγγραφής και οι οικογένειες που έχουν ανήλικα τέκνα με αναπηρίες. Τα άτομα αυτά εξαιρούνται, επίσης, της υποχρέωσης καταβολής τελών για την επιθεώρηση των οχημάτων τους όταν τα υποβάλλουν για περιοδικό τεχνικό έλεγχο σε οποιοδήποτε κέντρο επιθεώρησης του ΤΟΜ.

Στον τομέα των οδικών μεταφορών, καθώς και των αερομεταφορών, το Υπουργείο, μέσω των αρμόδιων τμημάτων και υπηρεσιών του  φροντίζει για την εφαρμογή των σχετικών Ευρωπαϊκών Κανονισμών  για τα δικαιώματα των επιβατών περιλαμβανομένων και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Ανάμεσα σε άλλα, ο Κανονισμός (ΕΚ) 181/2011 που αφορά στα δικαιώματα επιβατών στις μεταφορές με λεωφορεία και πούλμαν, ρυθμίζει τα ακόλουθα:

  • Τα δικαιώματα για μη άρνηση στη μεταφορά των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, καθώς και τη μη επιβολή επιπλέον κόστους.
  • Την παροχή αποζημίωσης για αναπηρικά αμαξίδια και λοιπό εξοπλισμό μετακίνησης σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς αναπηρικών αμαξιδίων, άλλου εξοπλισμού μετακίνησης ή βοηθητικού εξοπλισμού.

Ταυτόχρονα τα διεθνή αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου παρέχουν ολοκληρωμένες υποδομές και υπηρεσίες για τους επιβάτες με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, τις οποίες αναβαθμίζουν και συμπληρώνουν συνεχώς.

Η σημερινή Διάσκεψη, παρέχει ανάμεσα σε άλλα την ευκαιρία να τονίσουμε ότι, ως κράτος και ως κοινωνία, οφείλουμε να βρισκόμαστε πάντα στο πλάι των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση, για αντιστάθμιση των περιορισμών και εμποδίων στη ζωή τους, για κοινωνική προστασία και κοινωνική ενσωμάτωση.

Πολύτιμοι συνεργάτες στην προσπάθεια μας αυτή είναι ασφαλώς οι οργανώσεις των άμεσα ενδιαφερομένων πολιτών, οι οποίες αναγνωρίζουμε ότι συμπληρώνουν με την εμπειρία και τις πρωτοβουλίες τους, το έργο και την υποχρέωση της πολιτείας για την προστασία και ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες, στην κοινωνία. Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις που διοργανώνετε. Ας συμβάλουμε όλοι, με τον δικό μας τρόπο, στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα θέματα που απασχολούν τους συνανθρώπους μας με πολλαπλή σκλήρυνση.

 

* Την ομιλία ανέγνωσε η κα Ελένη Γερεουδάκη, Πρώτη Διοικητική Λειτουργός του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

 

( ΔΚ )