Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-06-2019 14:00

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου για την επισκόπηση της κυπριακής οικονομίας από το ΔΝΤ

Στην τρίτη μετά το τέλος του Προγράμματος επισκόπηση της κυπριακής οικονομίας, το ΔΝΤ σημειώνει ότι, παρά μια κάποια αναμενόμενη και φυσιολογική επιβράδυνση, η ανάκαμψη παραμένει ισχυρή.

Στο σημείωμα του Εκτελεστικού Συμβουλίου του διεθνούς Οργανισμού επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη, που εκτιμάται σε 3,5% το 2019, οδηγεί σε μείωση της ανεργίας σε 7% έναντι 14,9% το 2015, ενώ το ευρύ δημοσιονομικό πλεόνασμα συμβάλλει στη μείωση του δημοσίου χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου θα πέσει κάτω από 100% σε ύψος 95,2% του Α.Ε.Π.

Το ΔΝΤ σημειώνει ,επίσης, ότι, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν μια πρόκληση, η κατάσταση έχει αισθητά βελτιωθεί, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών και δημιουργίας περιθωρίων κεφαλαίου.

Σημαντική είναι, επίσης, η παρατήρηση ότι η γενική βελτίωση της κυπριακής οικονομίας δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον και μια ευκαιρία για να προωθηθούν περαιτέρω δομικές αλλαγές και βελτιωτικές μεταρρυθμίσεις.

(ΡΜ/ΜΛ)