Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-06-2019 11:05

Χαιρετισμός Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου στην εκδήλωση απονομής Τιμητικών Διακρίσεων σε Επιστήμονες/Ακαδημαϊκούς, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972, με στόχο να υπενθυμίζει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.

Θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2019 είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και  στόχος της είναι να παροτρύνει τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία, τις κοινότητες και τα άτομα να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τις πράσινες τεχνολογίες και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα σε πόλεις και περιοχές σε όλο τον κόσμο. Να στραφούν δηλαδή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης αποτελεί η υιοθέτηση το 2015 των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Γενικός στόχος είναι η επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους, μέσα από τον σχεδιασμό μίας διαδρομής για τα επόμενα  χρόνια προς την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, την καταπολέμηση της ανισότητας και της αδικίας και την προστασία του Πλανήτη μας.

Η κλιματική αλλαγή, αν και αποτελεί ένα εκ των 17 στόχων, δεσπόζει όλων των υπολοίπων και, ταυτόχρονα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον καθένα από αυτούς. Οι επιπτώσεις της δεν σηκώνουν πλέον αμφισβήτηση και η ανθρωπότητα δεν έχει περιθώρια αναβολής λήψης μέτρων ή εφησυχασμού.

Αναφέρομαι στους 17 στόχους και 169 υπό-στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, γιατί κατά την γνώμη μου, η υιοθέτηση τους αποτελεί και την απάντηση και λύση στα προβλήματα τα οποία οδήγησαν τα Ηνωμένα Έθνη στην καθιέρωση μιας Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον.

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι μία συνεχής πορεία αλλαγής και προσαρμογής, και όχι μία στατική κατάσταση, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του παρόντος, χωρίς όμως να μειώνεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν και τις δικές τους ανάγκες.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ισόρροπη και ισότιμη επιδίωξη και των τριών πυλώνων της Βιώσιμης Ανάπτυξης: Οικονομία – Περιβάλλον – Κοινωνία. Μέσα από τη συμπόρευση, δηλαδή, της οικονομικής ανάπτυξης, της περιβαλλοντικής προστασίας και της κοινωνικής συνοχής.

Αυτό δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο να επιτευχθεί αφού απαιτούνται συνδυασμένες σταθμίσεις πολλών παραγόντων σε διαφορετικά επίπεδα, συχνά μεταξύ αντιτιθέμενων ενδιαφερόντων και συμφερόντων.

Απαιτείται, επίσης, ειλικρινής διάλογος και διαβούλευση μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και  συντονισμένες ενέργειες με τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση όλων όσοι εμπλέκονται: Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιχειρήσεις, Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, Πανεπιστήμια  και φορείς που εκπροσωπούν γενικότερα την κοινωνία των πολιτών.

Όραμα και βασικός πυλώνας πολιτικής και δράσης του Γραφείου μου είναι η υιοθέτηση της  βιώσιμης ανάπτυξης οριζόντια, σε όλες τις πολιτικές του κράτους και τις δραστηριότητες της κοινωνίας.

Σήμερα, εκ των πραγμάτων, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος  αποτελεί ίσως τον μοναδικό φορέα του κράτους που εργάζεται σε επίπεδο βάσης της κοινωνίας, προωθώντας την ατζέντα 2030 και επεξηγώντας τη σημασία της ώστε, συντονισμένα όλοι οι φορείς διακυβέρνησης να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Σε αυτήν την οριζόντια, πολυεπίπεδη και πολυθεματική προσπάθεια, και με το ολιγομελές ανθρώπινο δυναμικό του Γραφείου μου, δεν θα μπορούσαμε να καταθέτουμε απόψεις πολιτικής, επιστημονικά τεκμηριωμένες χωρίς την στήριξη από  ανθρώπους της επιστημονικής κοινότητας.

Προτείναμε λοιπόν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτήν την σημαντική μέρα, να είναι εδώ μαζί μας για να ευχαριστήσουμε με τρόπο λιτό, αλλά βαθύ και πλούσιο σε εκτίμηση, αυτούς τους ανθρώπους, που από το 2013 μέχρι σήμερα σεμνά και άτυπα στηρίζουν το έργο του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος προσφέροντας στη διαμόρφωση πολιτικών για  το περιβάλλον και την αειφορία.

Εξοχότατε, 

Σας ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη και την παρουσία σας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω τον τομέα συνεργασίας με τις φίλες και φίλους που θα τιμήσουμε σήμερα.

1. Με τον καθηγητή δρα Κώστα Παπανικόλα συνεργαζόμαστε σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Επίσης, τα μοντέλα του Ινστιτούτου Κύπρου για τις πιθανές επιπτώσεις από ένα ατύχημα σε περίπτωση κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου αποτέλεσαν σημαντικό εργαλείο στις παρεμβάσεις του Γραφείου μου προς την ΕΕ με στόχο την αποφυγή δημιουργίας του.

2.  Στο Γενικό Νομικό Πλαίσιο Προστασίας του Περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνονται οι     συνταγματικές διατάξεις, η έκταση και όρια συνταγματικής προστασίας, το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και οι γενικές αρχές που διέπουν το δίκαιο του περιβάλλοντος. Ο Ομότιμος Καθηγητής δρ. Ανδρέας Καπαρδής είναι ο άνθρωπος που είναι πάντα στη διάθεσή μας για όλα τα πιο πάνω μεταξύ των οποίων και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα.

3. Με τον δρα Θεόδωρο Ζαχαριάδη η συνεργασία μας είναι μεγάλης θεματικής εμβέλειας. Εμπεριέχει εξιδεικευμένα  θέματα διαχείρισης του περιβάλλοντος, ανάλυσης της οικονομικής αξίας της προστασίας του περιβάλλοντος και το θέμα της Πράσινης Φορολογικής Μεταρρύθμισης.

4. Με τον δρα Αντώνη Ζορπά η συνεργασία μας είναι, επίσης, μεγάλης θεματικής εμβέλειας. Εμπεριέχει εξιδεικευμένα  θέματα Διαχείρισης και Μηχανικής του Περιβάλλοντος και ειδικότερα θέματα που άπτονται της διαχείρισης των φυσικών πόρων, της Ανάπτυξης Στρατηγικών για τη διαχείριση των αποβλήτων και την Εφαρμογή της Στρατηγικής της κυκλικής οικονομίας και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ζορπά για την υπομονή του να ταξιδεύει πολλές φορές βράδυ μαζί μας σε όλη την Κύπρο για να είναι ομιλητής σε ημερίδες και διαλέξεις που διοργανώνουμε με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.

5. Ο δρ Αλέξανδρος Αντωναράς είναι ο άνθρωπος ο οποίος συνεργάζεται μαζί μας στα θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Επιχειρηματικής Βιωσιμότητας. Οι προσπάθειές του επικεντρώνονται στην προώθηση της εταιρικής υπευθυνότητας και της ενσωμάτωσης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στη στρατηγική των επιχειρήσεων.

6. Ο δρ Χρίστος Δημόπουλος συντόνισε επί μακρόν την εκστρατεία του Γραφείου μου με θέμα «η διαχείριση των υδάτινων πόρων στην εποχή της κλιματικής αλλαγής». Η εκστρατεία στόχο είχε την ενημέρωση φορέων για την ανάγκη εξοικονόμησης του νερού, αλλά και ορθής διαχείρισης του μέσα από ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο.

7. Ο δρ Κωνσταντίνος Κουνναμάς αποτελεί σταθερό συνεργάτη σε θέματα φύσης και βιοποικιλότητας. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα, γιατί χωρίς αυτόν η έκδοση από το Γραφείο μου, του εντύπου για τη σημασία του Πενταδακτύλου ως οικοτόπου και την ανάγκη προστασίας του από την παράνομη λατόμηση δεν θα ήταν εφικτή. Το έντυπο έχει προωθηθεί από τους Ευρωβουλευτές και τους Πρέσβεις της Κύπρου σε αξιωματούχους άλλων κρατών και είναι στη διάθεση όλων των πολιτικών και πολιτών.

8. Με την δρα Τζούλια Τζώρτζη συνεργαζόμαστε σε θέματα αρχιτεκτονικής τοπίου, αστικού πρασίνου και σχεδιασμού και διαμόρφωσης πάρκων με τρόπο βιώσιμο και αειφόρο λαμβάνοντας  υπόψη την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις ανάγκες των πολιτών σε επίπεδο γειτονιάς.

9. Η δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου έχει θεμελιώσει την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στον τόπο μας. Η συγγραφή του Εθνικού και Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η δημιουργία του Κρατικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η διάχυση της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη οριζόντια στο σύνολο των εθνικών πολιτικών, αποτέλεσαν μερικές μόνο από τις πολιτικές στις οποίες ηγήθηκε και υλοποίησε. Η πρόσφατη εκλογή της στην Προεδρία της Επιτροπής για την ΕΑΑ στην UNECE,  παράλληλα με την  Προεδρία της στη Επιτροπή για την ΕΑΑ στη Μεσόγειο, αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα της αναγνώρισης που τυγχάνει η Κύπρος στο συγκεκριμένο πεδίο. Το Γραφείο μου εργάζεται συντονισμένα με την κα Ζαχαρίου σε όλα τα θέματα πολιτικής και δράσης που άπτονται της  Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη.  Όλες οι παρουσιάσεις που πραγματοποιούμε, σε πληθώρα θεματικών, δημιουργούνται και προβάλλονται από κοινού.  Να αναφέρω ενδεικτικά  ότι κατά μέσο όρο κάθε χρόνο εκπαιδεύονται μέσα από τις κοινές μας δράσεις 15.000 μαθητές και 1.700 εκπαιδευτικοί.

10. Ο δρ Μιχάλης Ομήρου είναι ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο επικοινωνούμε  και από τον οποίο  ενημερωνόμαστε για την εξέλιξη  ερευνητικών  προγραμμάτων  που αφορούν στην αντιμετώπιση και προσαρμογή των αγροτικών και φυσικών οικοσυστημάτων  στην κλιματική αλλαγή. Ένα τέτοιο  παράδειγμα αποτελεί το έργο LIFE+ORGANIKO το οποίο έχει πολύ σημαντική επίδραση στη βιώσιμη γεωργία του τόπου μας και στο οποίο έχουμε συνεργαστεί.

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητές και αγαπητοί τιμώμενοι,

Κλείνοντας θέλω, ως Επίτροπος Περιβάλλοντος, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και την βαθιά μου εκτίμηση για την ανιδιοτελή σας προσφορά. Θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί γνωρίζω ότι η επιστημονική σας γνώση έχει αναγνωρισθεί και τιμηθεί από πολλούς φορείς.

Σας ευχαριστώ για τη συνεισφορά σας στην επίτευξη των στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας στα θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Πιστεύω ότι με τη δική σας διαχρονική  συμβολή καθώς και τη συμβολή φίλων συνεργατών και από άλλα κοινωνικά πεδία, η Κύπρος μπορεί να ελπίζει σε ένα πράσινο βιώσιμο μέλλον.

Σας ευχαριστώ.

(ΑΜ/ΣΧ)