Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-06-2019 17:52

Τα νέα φιλμ για ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την ευημερία των ζώων παρουσίασε ο Υπουργός Γεωργίας

Κίνητρα και πρωτοβουλίες Υπουργείου Γεωργίας για την ευημερία των ζώων 

«Η Κύπρος έχει εξασφαλίσει τα εύσημα για την πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για την προστασία και ευημερία των ζώων». Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, μιλώντας σήμερα σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Αναφερόμενος στα τρία νέα ενημερωτικά φιλμ που ετοίμασε το Υπουργείο Γεωργίας για την ευημερία των ζώων, επισήμανε ότι αυτά αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη σήμανσης των σκύλων, την υιοθέτηση σκύλων από τα καταφύγια και τη στείρωση των γάτων.  Ο κ. Καδής, σχολιάζοντας διάφορα περιστατικά κακοποίησης ζώων, τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει o τρόπος που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα ζώα και ότι σίγουρα τέτοιες ενημερωτικές εκστρατείες συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Με αφορμή την παρουσίαση των νέων ενημερωτικών φιλμ, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της ευημερίας και της προστασίας των ζώων.  Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια που αποσκοπεί στην αναθεώρηση των υφιστάμενων νομοθεσιών, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ευημερίας και διαβίωσης των ζώων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καδής ανέφερε ότι, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Θήρας και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Κύπρου, προωθείται η υποχρεωτική καταγραφή των κυνηγετικών σκύλων με τον αριθμό του microchip τους, κατά τη διαδικασία έκδοσης της άδειας κυνηγίου. Το μέτρο αυτό αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των αδέσποτων σκύλων καθώς και του φαινομένου της κλοπής σκύλων. Παράλληλα, ανέφερε ότι το Υπουργείο προχώρησε στη διαμόρφωση μιας ενιαίας βάσης δεδομένων, την οποία υποχρεωτικά οι κτηνίατροι τροφοδοτούν με τα στοιχεία του microchip κάθε ζώου στο οποίο προβαίνουν σε σήμανση.

Ο κ. Καδής ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο Γεωργίας έχει προωθήσει στη Νομική Υπηρεσία τροποποιητικό νομοσχέδιο για την προστασία και ευημερία των ζώων, το οποίο εισάγει νέες πρόνοιες για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των σκύλων, αφού μεταξύ άλλων, απαγορεύει το μόνιμο δέσιμο τους, τη διαβίωσή τους σε ταράτσες, σε μπαλκόνια κλπ.

Όσον αφορά τον περί Σκύλων Νόμο, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ο Υπουργός διευκρίνισε εκ νέου ότι αυτός αφορά ,κυρίως, ζητήματα που διαχειρίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση και, ως εκ τούτου, έλαβε σοβαρά υπόψη τις απόψεις της. Ωστόσο, δήλωσε ότι οι πρόνοιές του θα τροποποιηθούν και θα εμπλουτιστούν μέσα από τις εισηγήσεις που θα ληφθούν κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης. Μια σημαντική πρόνοια του Νόμου αυτού είναι ότι παρέχονται κίνητρα για στείρωση των σκύλων και μείωση της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής τους. Παράλληλα, εισάγονται αυστηρά πρόστιμα για τη ρύπανση και την οχληρία.

Σε σχέση με τα είδη ζώων που είναι διαθέσιμα προς πώληση στα «pet shops», ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η Κύπρος, με τη νομοθεσία που προώθησε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, πρωτοπορεί, καθώς θα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που θα εισάγει τη λεγόμενη «θετική λίστα» (positive list). Στη λίστα αυτή, όπως εξήγησε, δεν θα αναφέρονται τα ζώα των οποίων απαγορεύεται η εμπορία αλλά, αντίθετα, θα συγκεκριμενοποιούνται τα ζώα που θα επιτρέπεται να αγοράσει κάποιος από τα «pet shops».  Με τον τρόπο αυτό, θα προστατεύονται πάρα πολλά είδη ζώων που δεν ενδείκνυται να διατηρούνται ως ζώα συντροφιάς.

Αναφερόμενος στα κίνητρα που παρέχει το Υπουργείο για την προστασία και ευημερία των ζώων, ο Υπουργός επισήμανε ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η συζήτηση με τον κτηνιατρικό Σύλλογο της εφαρμογής προγράμματος σήμανσης των σκύλων σε πολύ χαμηλή τιμή, ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να διευκολυνθεί η μαζική σήμανση σκύλων και σταδιακά να μειωθεί το πρόβλημα των αδέσποτων.  

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο εκτεταμένο πρόγραμμα στείρωσης γάτων που εφαρμόζεται με επιτυχία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα αυτό βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο και ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να το συνεχίσει.  Σημείωσε επίσης ότι διπλασιάστηκε η κρατική χορηγία για τη στήριξη των φιλοζωικών οργανώσεων.  «Εντός των επόμενων ημερών θα προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για περαιτέρω στήριξη των φιλοζωικών οργανώσεων που έχουν υπό την ευθύνη τους καταφύγια ζώων, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στης ανάγκες της νέας νομοθεσίας που προωθούμε για βελτίωση των συνθηκών ευημερίας σε χώρους κράτησης ζώων», κατέληξε ο Υπουργός.

------------------------------

 

ΜΑΚ/ΕΙ