Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-06-2019 21:00

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων ΚΥΠΕ

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω και φέτος στο Προεδρικό Μέγαρο στην τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων του Παγκύπριου και του Εσωτερικού Δημοσιογραφικού Διαγωνισμού του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Δύο θεσμών οι οποίοι αποσκοπούν μέσα από την προαγωγή και την αναγνώριση της σωστής και εμπεριστατωμένης δημοσιογραφίας να αποτελέσουν κίνητρο για το σύνολο της δημοσιογραφικής κοινότητας για συνεχή βελτίωση της δουλειάς και της υπεύθυνης άσκησης του λειτουργήματος τους.

Αναμφίβολα, ο κάθε δημοσιογράφος, με όποια μορφή δημοσιογραφίας κι αν ασχολείται, έχοντας στα χέρια του τη δύναμη της δημοσιότητας, είναι υποχρεωμένος να σέβεται τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει για έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση προς όλους τους πολίτες και να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση προς το σκοπό αυτό με ευσυνειδησία.

Ανάγκη η οποία καθίσταται επιτακτική, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η διαρκής εξέλιξη της τεχνολογίας επέφερε και την συνακόλουθη μετεξέλιξη της κλασικής λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επιτρέποντας την ταυτόχρονη, συνεχή και ταχύτατη διάδοση τεράστιου όγκου πληροφοριών και την εύκολη και άμεση πρόσβαση σε αυτές από το κοινό.

Στο πλαίσιο αυτό, η αυστηρή τήρηση του δημοσιογραφικού κώδικα δεοντολογίας, η ενδελεχής έρευνα, η διερεύνηση πολλαπλών πηγών πριν την ανάλυση και τη διάχυση της πληροφορίας, αποτελούν απαραίτητο και αδιαπραγμάτευτο κριτήριο της αξιόπιστης δημοσιογραφίας.

Δεδομένου μάλιστα του ιδιαίτερα σημαντικού ρόλου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όσον αφορά τη θωράκιση της δημοκρατίας, του δημοσίου συμφέροντος αλλά και την αποκατάσταση της αλήθειας, είναι επίσης απαραίτητο ο κάθε δημοσιογράφος να δρα κατά την ενάσκηση του επαγγέλματος του κατά τρόπο αδέσμευτο, αμερόληπτο και απρόσκοπτο, πέραν από την εξυπηρέτηση των οποιουδήποτε σκοπιμοτήτων.

Και δεν εννοώ σε καμία των περιπτώσεων πως ο δημοσιογράφος πρέπει να στερείται, λόγω της φύσεως του επαγγέλματός του, του δικαιώματος της προσωπικής και ιδεολογικής άποψης. Αυτό άλλωστε απαιτεί και η ελευθερία του λόγου.

Ωστόσο, είναι υποχρεωμένος να μην υποκαθιστά το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον δηλαδή των πολιτών χάριν οποιουδήποτε συμφέροντος, όπως είναι επίσης υποχρεωμένος να προστατεύει τον πολίτη από την Παραπληροφόρηση, από όπου και αν αυτή προέρχεται.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι που κινήθηκε η επιλογή της θεματολογίας των ρεπορτάζ των δημοσιογράφων που τιμώνται απόψε, με αποτέλεσμα την αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς τους και την απόλυτα δικαιολογημένη απόφαση που έλαβε η κριτική επιτροπή για την επιβράβευση τους.

Επιτρέψτε μου επομένως να συγχαρώ θερμά τόσο τους τιμώμενους, αλλά και το σύνολο των υποψηφίων για το αξιόλογο του περιεχομένου των ρεπορτάζ τους.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης των θεσμών των βραβείων, ως επίσης την RCB Bank Ltd, η οποία, ενστερνιζόμενη το σκεπτικό και τον στόχο των διαγωνισμών, χορηγεί τα βραβεία των νικητών.

Ως γνωστόν, το ΚΥΠΕ έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια σταθερά και άξια λόγου βήματα προόδου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της παρεχόμενης ενημέρωσης στην πατρίδα μας.

Αξίζει να αναφέρω ότι στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης της λειτουργίας του, πέραν της εξαιρετικής συνεργασίας με το ΓΤΠ, αλλά και των Πρωτοκόλλων Συνεργασίας που υπέγραψε μαζί με το ΡΙΚ, τη Βουλή και άλλους σημαντικούς φορείς και οργανισμούς του τόπου μας, προωθεί:

· Τη δημιουργία νέας αναβαθμισμένης και με πρόσθετες υπηρεσίες ιστοσελίδας, η οποία σύντομα θα βρίσκεται σε λειτουργία.

· Την εισαγωγή μίας νέας τεχνολογίας διαχείρισης και αποστολής ειδήσεων, φωτογραφιών και βίντεο.

· Ένα νέο οργανόγραμμα, που θα αντικατοπτρίζει την αναβάθμιση στο δημοσιογραφικό έργο του Πρακτορείου.

· Εντός του έτους, το ΚΥΠΕ θα αποκτήσει, πρόσθετα με τα ελληνικά, τα τουρκικά, τα αγγλικά και τα αραβικά, πέμπτη γλώσσα μετάδοσης, τα ρωσικά.

Θέλω για ακόμη μία φορά να τονίσω τον δεδομένο σεβασμό μας στο ομολογουμένως απαιτητικό έργο και την προσπάθεια που καταβάλλουν οι δημοσιογράφοι προκειμένου να επιτελέσουν σωστά την αποστολή του λειτουργήματος τους. Μέλημά μας ως Κυβέρνηση είναι να μπορείτε εσείς οι δημοσιογράφοι να ασκείτε τα καθήκοντα σας χωρίς περιορισμό και παρεμβάσεις.

Ως διαφαίνεται και από τις προσπάθειες και την πολιτική που έχουμε υιοθετήσει, στόχος είναι η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η επίλυση των  προβλημάτων που ως γνωστόν αντιμετωπίζετε, η αναβάθμιση και ενίσχυση του δημοσιογραφικού έργου και ως εκ τούτων η ποιοτική ενημέρωση στον τόπο μας.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από την πολιτική αυτή, μεταξύ άλλων, επιτεύχθηκε:

· Ο εκσυγχρονισμός των νομοθεσιών της Δημοκρατίας έτσι ώστε να συμβαδίζουν με τα νέα μέσα ενημέρωσης και την τεχνολογία που  τα υποστηρίζει.

· Η συνέχιση για τρίτο έτος του De Minimis προγράμματος στήριξης του Έντυπου Τύπου.

· Η εντονότερη συνεργασία με όλους τους φορείς που έχουν σχέση και ρόλο με τη διάχυση και διαχείριση της Πληροφόρησης από το κράτος στον Πολίτη, όπως είναι το ΚΥΠΕ, το ΓΤΠ, το ΡΙΚ και την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

· Οι συνέργειες μεταξύ των εν λόγω φορέων με τα Μέσα Ενημέρωσης στον ιδιωτικό τομέα.

· Η προσπάθεια που γίνεται από όλους για την εκπαίδευση των εμπλεκομένων αλλά και γενικότερα τη φραγή στην παραπληροφόρηση, τα λεγόμενα Fake news. 

· Η έντονη δραστηριοποίηση προς ενημέρωση του πολίτη αλλά και του δημοσιογράφου σε θέματα δεοντολογίας αλλά και νομοθεσίας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προστασία των προσωπικών Δεδομένων, των παιδιών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ζώων.

· Η προσπάθεια αυτή γίνεται συνειδητά και σε συνεργασία με τους φορείς που προανέφερα, αλλά και την Ένωση Συντακτών, την Επιτροπή Δεοντολογίας και τα γραφεία των εμπλεκόμενων Επιτρόπων.

· Μια άλλη συναφής δράση είναι η ανάληψη εκ μέρους της Δημοκρατίας, μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφορίων, της Διυπουργικής Συνόδου των Υπουργών Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Μάιο του 2020.

Τη Σύνοδο, η οποία θα θέσει τη χώρα μας στο επίκεντρο, τόσο της δημοσιογραφίας όσο και της παραγωγής της ανάλογης πολιτικής, θα απασχολήσουν θέματα όπως η Ασφάλεια των Δημοσιογράφων, τα fake news και η παραπληροφόρηση και η ελευθερία της έκφρασης στην εποχή της τεχνολογίας.

Είμαι σίγουρος πως η Σύνοδος θα προσφέρει πρόσφορο έδαφος στην επίτευξη του στόχου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων να καταστεί δηλαδή κόμβος ενημέρωσης μεταξύ της Ευρώπης και της γύρω περιοχής.

Εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι πως σε αγαστή συνεργασία και με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ανοιχτοί πάντοτε στις όποιες εισηγήσεις, ιδέες και απόψεις, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ουσιαστική αναβάθμιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στην Κύπρο τον καταξιωμένο δημοσιογράφο, συγγραφέα και πολιτικό, κ. Γιώργο Ρωμαίο.

Δεδομένης της πανεπιστημιακής του παιδείας και της πολύχρονης  εμπειρίας του στον χώρο, είμαι απολύτως βέβαιος, πως μέσα από το άκρως ενδιαφέρον θέμα που επέλεξε να αναλύσει, θα δώσει την ευκαιρία σε όλους να εμβαθύνουμε στο σημαντικό κεφάλαιο που αφορά τη συμβολή των δημοσιογράφων στην ιστορία.

Καταλήγοντας θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμη μία φορά το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, την κριτική επιτροπή, αλλά και ιδιαίτερα τους βραβευθέντες και όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.

(ΡΜ/ΕΙ)