Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-06-2019 09:06

Παρέμβαση της Επιτετραμμένης της Κύπρου στον ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού

Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και άλλων μορφών ρατσισμού και μισαλλοδοξίας – οι προκλήσεις στη διδασκαλία της ανοχής και του σεβασμού στην ψηφιακή εποχή

Η Επιτετραμμένη της Κύπρου στον ΟΗΕ κα Πόλυ Ιωάννου σε παρέμβασή της, στις 26 Ιουνίου, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο συζήτησης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, σημείωσε ότι ο αντισημιτισμός παραμένει διάχυτος και εκδηλώνεται με ρατσιστικές αντιλήψεις, ρητορική μίσους και βίας παρότι αποτέλεσε την αιτία της πλέον ειδεχθούς γενοκτονίας.

Τόνισε, επίσης, ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν δημιουργήσει μέσα έκφρασης και επικοινωνίας περιορισμένης ρύθμισης όπου η εφαρμογή του νόμου παρουσιάζει κενά. Οι ομάδες μίσους χρησιμοποιούν οργανωμένα και ενεργά αυτά τα μέσα για διάδοση της παραπληροφόρησης και μισαλλοδοξίας, προσηλυτισμό ευάλωτων ατόμων και οργάνωση εγκλημάτων μίσους.

Την ίδια στιγμή, ο δημόσιος διάλογος έχει κατακερματιστεί καθότι δεν διεξάγεται σε ενιαία πλατφόρμα ανεξαρτήτως ιδεολογίας, αλλά ο κάθε χρήστης καταναλώνει μόνο περιεχόμενο που ταιριάζει στην ιδεολογία του σε ένα απόλυτα πολωμένο περιβάλλον, τόσο στα παραδοσιακά ΜΜΕ, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι θεραπείες για τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό, τόνισε η κα Ιωάννου, δεν έχουν αλλάξει παρά τις εξελίξεις στην τεχνολογία: παιδεία, κουλτούρα ανθρωπισμού, αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας, καλύτερα ενσωματωμένες κοινωνίες, διάδοση της γνώσης, αύξηση της ευαισθητοποίησης και καταπολέμηση της προπαγάνδας.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι είναι παράνομο στον πραγματικό κόσμο είναι παράνομο και στον διαδικτυακό, όπως η διάδοση εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους. Η ποινικοποίηση τέτοιων φαινομένων όμως δεν είναι αρκετή και θα έπρεπε ίσως να υιοθετήσουμε ένα συνολικό σχέδιο δράσης για καταπολέμησή τους. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως οι άνθρωποι δεν θα ζουν με το φόβο εξαιτίας του ποιοι είναι.

_______________

/ΣΧ