Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-07-2019 13:13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Κώστα Χαμπιαούρη στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας του νέου Κλάδου Σπουδών της ΜΤΕΕ «Ναυτιλιακά Επαγγέλματα»

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του νέου Κλάδου Σπουδών «Ναυτιλιακά Επαγγέλματα» στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, μετά από σχετική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 5 Ιουνίου 2019.

Γνωρίζοντας ότι η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, μέσα από μια σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Ένα από τα μέτρα αυτά, το οποίο στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας, αλλά και στην κατάκτηση σχετικών γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτείται να κατέχει το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου, είναι και η εισαγωγή νέων Κλάδων και Ειδικοτήτων στις Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, από τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020.

Μεταξύ των νέων Κλάδων και Ειδικοτήτων που έχουν δημιουργηθεί, συμπεριλαμβάνεται και ο Κλάδος «Ναυτιλιακά Επαγγέλματα», ο οποίος θα λειτουργήσει στην Α΄ Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λεμεσού. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κλάδου, θα προσφερθούν οι δύο ειδικότητες Θεωρητικής Κατεύθυνσης «Ναυτικοί» και «Μηχανικοί Πλοίων». Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα Αναλυτικά Προγράμματα των δύο ειδικοτήτων έχουν αναπτυχθεί σε στενή συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Η επιτυχής φοίτηση θα δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους για συνέχιση των σπουδών τους είτε σε Ακαδημίες Ναυτικής Εκπαίδευσης είτε σε άλλα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Θα δίνει, επίσης, τη δυνατότητα για ένταξή τους σε επαγγέλματα, τα οποία έχει ανάγκη η αγορά εργασίας της Κύπρου, με εξαιρετικές προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης.

Ο Κλάδος «Ναυτιλιακά Επαγγέλματα» εντάσσεται στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας, η ανάπτυξη του οποίου αποτελεί μια από τις προτεραιότητες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού αποτελεί μια από τις κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας των κρατών που έχουν πρόσβαση στη θάλασσα. Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο στον δυναμικό αυτό τομέα, αφού δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θάλασσα, αυτή η τεράστια πηγή πλούτου, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την Ιστορία του νησιού μας, μπορεί να προσφέρει πολλές λύσεις προς την οικονομική ανάκαμψη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και σύμφωνα με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, η επικαιροποίηση των προσφερόμενων προγραμμάτων και η διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητά μας, ώστε να επιτύχουμε μια ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία, πραγματικά βασισμένη στη γνώση, ικανή για αειφόρο ανάπτυξη, με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη συνάδελφό μου, Υφυπουργό Ναυτιλίας, κα Νατάσα Πηλείδου, για την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία μας. Θερμές ευχαριστίες οφείλω και σε όλους τους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, καθώς και τους λειτουργούς του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, που εργάστηκαν τόσο για τη συνδιοργάνωση της σημερινής συνέντευξης Τύπου όσο και για την επίτευξη του συγκεκριμένου εγχειρήματος, ώστε από τον Σεπτέμβριο του 2019 να λειτουργήσει ο Κλάδος των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων. Ευχαριστώ επίσης τον κ. Μενέλαο Καραγιώτα, ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες τους στη συγγραφή των Αναλυτικών Προγραμμάτων.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνω και στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τη συμβολή τους στην ενημέρωση του κοινού για τον νέο κλάδο της Α΄ Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λεμεσού, καθώς και σε όλους τους παρευρισκόμενους.

(ΙΠ)