Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-09-2019 10:04

Χαιρετισμός της Διευθύντριας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κας Σόφης Μιχαηλίδου στο Cyprus Media Summit 2019

«Βάλε το μπροστά τους 

• με συντομία ώστε να το διαβάσουν,
• ξεκάθαρα ώστε να το καταλάβουν,
• με εικόνες, ώστε να το θυμούνται
• και με ακρίβεια, ώστε να καθοδηγούνται από το φως του»

Οι τέσσερις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε πριν από ένα σχεδόν αιώνα ο διάσημος Αμερικανός εκδότης και Γερουσιαστής Joseph Pullitzer, αποτελούν το διαχρονικό ευαγγέλιο στον κλάδο της επικοινωνίας ως προς τη σχέση του με την αγορά. Αυτό που άλλαξε, είναι ο τρόπος μετάδοσης των μηνυμάτων, ο τεράστιος ανταγωνισμός και η ιλιγγιώδης ταχύτητα με την οποία ο μιντιακός κλάδος προσεγγίζει αναπόφευκτα, την αγορά.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Με πολύ μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στο Cyprus Media Summit, το οποίο διοργανώνεται στην Κύπρο για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Ένα συνέδριο, το οποίο φιλοξενεί την αφρόκρεμα του κλάδου της Επικοινωνίας, έχοντας ως στόχο να οριοθετήσει τις προκλήσεις και να δώσει απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την αγορά. 

Τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες και περιοδικά εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Ωστόσο, η ψηφιακή επανάσταση έφερε μαζί της πλειάδα προκλήσεων. Η τεχνολογική ανάπτυξη, η ψηφιοποίηση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας, προσφέροντας στο κοινό πρωτόγνωρες εμπειρίες. 

Οι οργανισμοί επικοινωνίας και τα ΜΜΕ οφείλουμε να εξελισσόμαστε και να προσαρμοζόμαστε συνεχώς σε ένα πολυσύνθετο περιβάλλον. Η αξία της ταχύτητας, όπως έχω ήδη αναφέρει, είναι εμφανής καθότι δεν ασκούμε ηλεκτρονική επικοινωνία αλλά επικοινωνούμε σε ένα πλήρως ψηφιακό περιβάλλον. 

Από τη στιγμή που η τεχνολογία, το διαδίκτυο καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού μας, οφείλουμε να είμαστε πιο άμεσοι, πιο γρήγοροι, πιο έξυπνοι αλλά και πιο ειλικρινείς, καθώς κάθε post και κάθε tweet είναι ένα στοίχημα με την κοινωνία.

Ζούμε στην εποχή, κατά την οποία, σε διάστημα μικρότερο τους ενός λεπτού, περνούν από μπροστά μας δεκάδες αναρτήσεις, διαφημίσεις, φωτορεπορτάζ και βίντεο. Ζούμε στην εποχή όπου οργανισμοί επιλέγουν να προσεγγίζουν το κοινό τους μέσω influencers. Ζούμε στην εποχή όπου αν δεν έχεις Twitter δεν ξέρεις ποιος λέει τι, αν δεν έχεις Instagram δεν ξέρεις ποιος κάνει τι, αν δεν έχεις Facebook δεν ξέρεις πως αντιδρά η κοινωνία. Ζούμε στην εποχή των fake news, τα οποία οφείλουμε με αποτελεσματικές ενέργειες και συνέργειες, να ελαχιστοποιήσουμε. 

Επειδή δε, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει, ως είθισται να λέγεται, να σε πλακώσει,  θέλω επί τη ευκαιρία να σημειώσω  ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις της επικοινωνίας, επιτελεί τον πολυδιάστατο ρόλο του ως η Αρχή Επικοινωνίας του κράτους αντιμετωπίζοντας τις ίδιες και περισσότερες προκλήσεις, με τους επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οφείλουμε να εξελισσόμαστε διαρκώς, να κατανοούμε τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες και να απαντάμε σε αυτές με στρατηγικό σχεδιασμό και αποτελεσματικότητα. 

Στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών δεν παύουμε ποτέ να ψάχνουμε δημιουργικούς τρόπους οι οποίοι μας επιτρέπουν να ανταποκρινόμαστε  επιτυχώς σε αυτό το  διαρκώς μεταβαλλόμενο επικοινωνιακό περιβάλλον, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, μένοντας πιστοί στον ρόλο μας ως ο φορέας επικοινωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για αυτό τον λόγο, είμαστε και σήμερα εδώ ως συνδιοργανωτές του Media Summit 2019.

Σας καλωσορίζω λοιπόν για ακόμα μια φορά στο σημερινό συνέδριο, το οποίο είμαι βέβαιη ότι θα μας κάνει όλους σοφότερους. Όπως είπε άλλωστε και ο Γάλλος λεξικογράφος Pierre Claude Boiste: «Εκείνος που μιλάει, σπέρνει. Εκείνος που ακούει, συλλέγει τους καρπούς»

Σας ευχαριστώ!

(ΔΚ/ΜΓ/ΣΧ)