Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-11-2019 13:07

Αναφορές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη για τις επετείους του μήνα Νοεμβρίου στην Ολομέλεια

Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ σε αρκετές, αλλά πολύ σημαντικές, επετείους, στις οποίες κάνουμε αναφορά από το βήμα της Βουλής κατά τον μήνα Νοέμβριο.

Κάθε 9η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού, ανακαλούμε στη μνήμη μας τα τραγικά γεγονότα της Νύχτας των Κρυστάλλων, που σηματοδότησε την απαρχή του ολοκαυτώματος το οποίο οδήγησε στον θάνατο έξι εκατομμύρια Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Κάθε 11η Νοεμβρίου, Ημέρα Ανάμνησης των Θυμάτων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, αποτίουμε φόρο τιμής στα ογδόντα και πλέον εκατομμύρια θύματα των δύο μεγάλων πολέμων του 20ού αιώνα, που σημάδεψαν με μελανότατες σελίδες την ιστορία της ανθρωπότητας. Ανάμεσα στα θύματά τους ήταν και εκατοντάδες συμπατριώτες μας που πολέμησαν ως εθελοντές στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων.

Μια μελανή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας ανακαλούμε κάθε 15 Νοεμβρίου, την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη μας πριν από τριάντα έξι χρόνια. Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει για μια ακόμη φορά την παράνομη και αποσχιστική αυτή ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Επαναλαμβάνουμε την προσήλωσή μας στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού της, θα θέσει τέλος στην κατοχή και θα επανενώσει την πατρίδα μας.

Δύο ηρωικές επετείους της σύγχρονης ελληνικής και κυπριακής ιστορίας τιμούμε στις 17 και στις 19 Νοεμβρίου, αντίστοιχα, την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου ενάντια στο καθεστώς της χούντας και την ηρωική θυσία του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση, που έπεσε μαχόμενος ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες στο κατεχόμενο σήμερα Δίκωμο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά ιδιαιτέρως τις επετείους αυτές και επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για προάσπιση των αγαθών της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Ο Νοέμβριος είναι επίσης αφιερωμένος στην προστασία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της πιο ελπιδοφόρας, αλλά και της πιο ευάλωτης ομάδας της κοινωνίας μας, των παιδιών. Σ’ αυτό το πνεύμα καθιερώθηκαν η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας στις 17 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση στις 18 Νοεμβρίου και η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου. Τέλος, η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας τόσο κατά των γυναικών όσο και κατά των παιδιών και δεσμεύεται ότι θα εργάζεται πάντοτε για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και για συνεχή βελτίωση των σχετικών νομοθεσιών.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας καλώ τώρα να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων των δύο παγκόσμιων πολέμων, στη μνήμη των ηρώων του Πολυτεχνείου και στη μνήμη του ήρωα Κυριάκου Μάτση.

Αιωνία τους η μνήμη! 

(ΜΓ/ΕΙ)