Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-11-2019 11:02

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για τη Μέρα Μνήμης Κρατητηρίων

Παρευρισκόμαστε για ακόμη μία χρονιά στα Κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς για να τιμήσουμε, ως και το ιστορικό μας χρέος επιτάσσει, τους ηρωικούς αγωνιστές του 1955-59, μνημονεύοντας την παραδειγματική αυταπάρνηση που επέδειξαν, μεταξύ άλλων, και στον ιερό αυτό χώρο.

Την ίδια στιγμή, αποτείνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στο σύνολο των αγωνιστών και του Κυπριακού λαού, οι οποίοι, θεωρώντας, τη συμμετοχή στον αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού ως ύψιστη υποχρέωση, ανταποκρίθηκαν καθολικά στο κάλεσμα των Αρχηγών του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ.

Παραμένοντας απαρασάλευτα προσηλωμένοι στον ασίγαστο πόθο της ελευθερίας, ως επίσης στην υπεράσπιση των ιδανικών, των αξιών και της ιστορίας του Έθνους, προέταξαν της ζωής τους το καθήκον προς τον τόπο συμμετέχοντας αυτοπροαίρετα τόσο στην προετοιμασία όσο και τη διεξαγωγή του Αγώνα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επαναστατικής αυτής τετραετίας, πιστοί στην εκπλήρωση του όρκου που έδωσαν, μέσα από σκληρές και ανυπολόγιστες θυσίες, μετέβαλαν τα πεδία των μαχών, τα κρησφύγετα, τις αγχόνες και τις φυλακές, σε επάλξεις αγωνιστικότητας και απτά δείγματα του ηθικού μεγαλείου ενός λαού, ο οποίος διεκδίκησε δυναμικά το αναφαίρετο δικαίωμα του για ανεξαρτησία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυπριακός Ελληνισμός διαφυλάσσοντας την εθνική αξιοπρέπεια της πατρίδος, ανέδειξε τον Αγώνα του 1955-59 σε φωτεινό ορόσημο και στην κορυφαία ιστορική του πράξη, όσον αφορά τις μακροχρόνιες προσπάθειες για κατάκτηση της ανεξαρτησίας και της πλήρους ελευθερίας.

Ταυτόχρονα, η καινούρια αυτή εποποιία του Ελληνισμού, απαλλάσσοντας την πατρίδα μας από την Αγγλική αποικιοκρατία έθεσε τα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας τη δική μας ευθύνη για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στη μαρτυρική Κύπρο.

Αναγνωρίζοντας πλήρως την ιστορική αυτή μας ευθύνη και αντλώντας παραδείγματα από την πίστη και την αφοσίωση που επέδειξαν στο δίκαιο του αγώνα οι ήρωες όλου του Έθνους, ύψιστη προτεραιότητα της παρούσης διακυβέρνησης παραμένει η εξεύρεση μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα.

Μία λύση, η οποία θα εδράζεται στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, στα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και στις μέχρι στιγμής επιτευχθείσες συγκλίσεις.

Λύση, η οποία θα ανταποκρίνεται, ως εκ τούτου, πρωτίστως στις προσδοκίες του Κυπριακού λαού, επιτρέποντας σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας, σε ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, όπως ακριβώς και η ιδιότητα της Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προνοεί.

Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει της τριμερούς συνάντησης με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη, η δική μας πλευρά μεταβαίνει στο Βερολίνο με δεδομένη την ειλικρίνεια των προθέσεων και τη θέση μας για την οριστικοποίηση των «Όρων Αναφοράς».

Γεγονός το οποίο θα επιτρέψει να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση άτυπης συνόδου για τη σωστή προετοιμασία μίας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο.

Είναι απολύτως κατανοητό, ότι προς την κατεύθυνση αυτή, εκείνο που σαφώς προαπαιτείται για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα έχουν θετική κατάληξη, είναι να εξασφαλιστεί εκείνο το κλίμα το οποίο θα ευνοεί τη διεξαγωγή εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι απαραίτητος ο άμεσος τερματισμός των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας επί του εδάφους και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες έχει ήδη καταδικάσει με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο η διεθνής κοινότητα.

Δεδομένης της ετοιμότητας και της αποφασιστικότητας που διαθέτει η δική μας πλευρά να εμπλακεί σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, σε αυτή τη νέα ευκαιρία που τίθεται ενώπιον μας, αναμένουμε ότι η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιδείξουν επιτέλους στην πράξη την ίδια εποικοδομητική στάση και καλή βούληση την οποία διαμηνύουν ότι διαθέτουν.

Βούληση, η οποία στο πλαίσιο του απαραίτητου αλληλοσεβασμού και αμοιβαίων συμβιβασμών και χωρίς τις οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, θα επιτρέψει στη βάση του ειρηνικού διαλόγου να οδηγηθούμε στην επίτευξη μίας συνολικής λύσης.

Εκείνο το οποίο πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να τεθεί ενώπιον του λαού λύση, η οποία δεν θα σέβεται πρώτα και πάνω από όλα την αξιοπρέπεια του.

Δεν θα τεθεί ενώπιον του λύση, η οποία δεν αποκαθιστά το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη, αλλά και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία η Τουρκία καταπατά με την παράνομη κατοχή της Κύπρου εδώ και 45 και πλέον χρόνια.

Εκείνο που δικαίως απαιτούμε, και θα συνεχίσουμε να απαιτούμε, είναι η λύση που θα επιτύχουμε να διασφαλίζει ότι το νέο καθεστώς θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Αναντίλεκτα, η πραγματική απότιση φόρου τιμής σε ήρωες και αγωνιστές του ύψους του επικού Αγώνα του 1955-59, είναι η εξεύρεση μιας λύσης που θα διασφαλίζει το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του.

Εργαζόμενοι προς την κατεύθυνση θα πράξουμε ό,τι ει δυνατόν έτσι ώστε να παραδώσουμε μια πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα.

Έχοντας ως εφόδια όλους τους αγώνες της πατρίδος μας και τα διδάγματα τους, αντλώντας δύναμη από το θάρρος, την αποφασιστικότητα και τον απαράμιλλο ηρωισμό που επέδειξαν οι αγωνιστές σε αυτούς και μέσα από αρραγή ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και του λαού έχουμε χρέος να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους.

Σας ευχαριστώ.

Σημ.:  Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Διευθυντής του Γραφείου του, κ. Πέτρος Δημητρίου.

 

(ΡΜ//ΣΧ/ΕΙ)