Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-11-2019 12:47

Συμμετοχή της Επιτρόπου Νομοθεσίας στην 68η Σύνοδο της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, στη Γενεύη

Στις 15 και 18 Νοεμβρίου 2019 η Επίτροπος Νομοθεσίας κα Λουΐζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου, ως Επικεφαλής Κυπριακής Αντιπροσωπείας, παρουσίασε στα πλαίσια της 68ης Συνόδου της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων στη Γενεύη την 5η Περιοδική Έκθεση της Κύπρου, σύμφωνα με το άρθρο 19 της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης.

Μετά την εισαγωγική ομιλία της κας Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπέβαλαν μεγάλο αριθμό διευκρινιστικών ερωτήσεων που αφορούσαν στις ενότητες της εισαγωγικής ομιλίας σχετικά με την εφαρμογή της σχετικής Σύμβασης. Ειδικότερα οι ερωτήσεις περιστράφηκαν γύρω από το θέμα των συνθηκών κράτησης, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων στις φυλακές αλλά και σε άλλα κέντρα κράτησης, τον υπερπληθυσμό στις φυλακές, τις ιατρικές εξετάσεις κρατουμένων, τον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστών, τα διατάγματα υποχρεωτικής νοσηλείας, τον τρόπο αντιμετώπισης δημοσίων λειτουργών εναντίον των οποίων υποβλήθηκαν καταγγελίες για κακομεταχείριση, την εμπορία προσώπων, για τα στατιστικά που υπάρχουν για περιπτώσεις θυμάτων βασανιστηρίων και τις σχετικές αγωγές αποζημιώσεων που καταχωρήθηκαν, για τους παράνομους μετανάστες και τις εναλλακτικές  από την κράτηση θεραπείες που παρέχονται, τους αιτητές ασύλου και τον εντοπισμό θυμάτων βασανιστηρίων, για τις εκπαιδεύσεις δικαστών και των δημοσίων κατηγόρων και αστυνομικών, για την ανεξαρτησία του Επιτρόπου Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη συχνότητα των επισκέψεων στις φυλακές, για τη νομική αρωγή, για τις ποινές ισοβίων, για την κατάσταση των χώρων κράτησης, για τη βία μεταξύ των φυλακισμένων, για τα πειθαρχικά μέτρα κατά δημοσίων λειτουργών που καταδικάστηκαν για πρόκληση βασανιστηρίων, για τους θανάτους κρατουμένων και τον τρόπο διερεύνησης τους, για τις συνθήκες των οικιακών βοηθών. Υποβλήθηκαν επίσης ερωτήσεις για το θέμα της διερεύνησης της τύχης των τουρκοκυπρίων αγνοουμένων ως αποτέλεσμα των γεγονότων του 1963 και 1964 καθώς και  της τουρκικής εισβολής του 1974. 

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας και τα υπόλοιπα μέλη απάντησαν διεξοδικά και αναλυτικά στις ερωτήσεις και παρείχαν διευκρινήσεις για ευρύ φάσμα θεμάτων στις προαναφερόμενες ενότητες. Καταληκτικά η κα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου εξέφρασε τις ευχαριστίες τόσο της Κυπριακής Κυβέρνησης όσο και της ίδιας προσωπικά για την ουσιαστική συνδρομή της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων για αντιμετώπιση των εν λόγω θεμάτων στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τον διαδραστικό διάλογο που διεξήχθη, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο στους εν λόγω τομείς και για την ουσία και το επίπεδο των απαντήσεων που δόθηκαν εκ μέρους της Κυπριακής Αντιπροσωπείας. Η Επιτροπή θα επανέλθει σύντομα με εισηγήσεις για θέματα που θεωρεί ότι χρήζουν βελτίωσης.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία, πέραν της Επικεφαλής Επιτρόπου Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Λουΐζας Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου, μετείχαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη κ. Γιώργος Κασουλίδης, η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος κα Άντρεα Πετρανυι, από Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως ο κ. Κώστας Βέης  (Αστυνομία) και η κα Αθηνά Δημητρίου (Τμήμα Φυλακών), από το Υπουργείο Εσωτερικών η κα Έλενα Νεοκλέους, από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η κα Ναταλία Ανδρέου Παναγιώτου και από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στη Γενεύη ο κ. Χρίστος Μακρυγιάννης και η κα Χριστιάνα Κοκτσίδου.

(ΑΧ/ΣΧ)