Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-11-2019 15:54

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρος Κώστα Χαμπιαούρη κατά την Υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΠΑΝ και ΑΗΚ

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που αφορά στην ανακοίνωση της από κοινού σύναψης Συμφωνίας με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για την Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Συμψηφισμού Μετρήσεων και Θερμομόνωσης Οροφής σε Δημόσια Σχολικά Κτήρια.

Η Συμφωνία αυτή, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, επισφραγίζει με επιτυχία σημαντικές προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, όπως:

  • την ανάπτυξη και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις θετικές επιδράσεις που συνεπάγεται η αξιοποίηση των φυσικών πόρων για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την οικονομία.
  • την καλλιέργεια ενεργειακής και περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και ειδικότερα την εξοικείωσή τους με τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στις οποίες η εκπαίδευση έχει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Η συμφωνία αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 4MW, η οποία αντιστοιχεί στο μισό τοις εκατό της παγκύπριας δυναμικότητας, καθώς και στη θερμομόνωση των οροφών των πτερύγων όπου θα εγκατασταθούν τα συστήματα, σε όλα τα δημόσια σχολικά κτήρια που υπάρχει η τεχνική δυνατότητα εγκατάστασης και για τα οποία τηρούνται οι απαιτήσεις ελάχιστης κατανάλωσης, ώστε τα συστήματα που θα εγκατασταθούν να είναι επωφελή για το Υπουργείο.

Η διαδικασία μελέτης, προκήρυξης και αξιολόγησης προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Όλοι οι διαγωνισμοί και οι συμβάσεις θα διενεργηθούν εξ ολοκλήρου από την ΑΗΚ σύμφωνα με τις νενομισμένες διαδικασίες. Η μεθοδολογία αυτή θα επιτρέψει την ευρύτερη συμμετοχή ιδιωτών προσφοροδοτών στο έργο.

Είμαστε βέβαιοι ότι η εφαρμογή της πιο πάνω συμφωνίας θα συμβάλει πρώτιστα:

  • στην αποδοτική και ορθολογιστική παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
  • στην εξοικονόμηση των οικονομικών πόρων του κράτους που διατίθενται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού σε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, περίπου συνολικού ύψους 790.000 ευρώ ετησίως.
  • στην επίτευξη των στόχων που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα κράτη μέλη της
  • στην εκπλήρωση του εναρμονιστικού και υποδειγματικού ρόλου που πρέπει να έχουν τα δημόσια κτήρια στον τομέα της ενέργειας.

Επιπλέον, θα συνεισφέρει στην πρόσθετη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τις ώρες μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ώστε να καλυφθεί το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων με τρόπο που θα έχει το μικρότερο αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του Κράτους.

Ενώ παράλληλα συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, στη μείωση των εκπομπών ρύπων και θερμοκηπιακών αερίων και κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Συμβάλλουμε, επίσης, στην καλλιέργεια ενεργειακής και περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών/τριών και ειδικότερα στην εξοικείωσή τους με τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες αποτελούν και βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Η.Κ., τη Νομική Υπηρεσία, τον Γενικό Ελεγκτή, καθώς και τους λειτουργούς της Α.Η.Κ. και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας που εργάστηκαν με ευσυνειδησία για την ετοιμασία της πιο πάνω συμφωνίας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εφαρμογή και επίτευξη των στόχων της ενεργειακής και περιβαλλοντικής αυτής επένδυσης. Ας μην ξεχνάμε ότι βασικός στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι μόνο τα δημόσια κτήρια, αλλά τα επόμενα χρόνια, έχει στόχο κάθε ακίνητο της Κύπρου να αποτελεί και μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την οποία θα διαχειρίζεται το «έξυπνο δίκτυο», με πολλαπλά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη για τον τόπο.

Ευχαριστώ.

(ΕΚ/ΣΧ)