Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-11-2019 14:46

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας δρος Κώστα Χαμπιαούρη στη βράβευση προσωπικοτήτων με σημαντική αθλητική και κοινωνική προσφορά

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και θα ήθελα εξαρχής να σας ομολογήσω ότι αισθάνομαι συγκίνηση και τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους καταξιωμένους αθλητές, που διακρίθηκαν στο αγώνισμά τους αλλά και στον στίβο της κοινωνικής προσφοράς.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αναγνωρίζοντας την παιδαγωγική αξία των θετικών προτύπων, βραβεύει σήμερα, σ’ αυτή τη σεμνή τελετή, προσωπικότητες του αθλητισμού με αξιόλογη κοινωνική προσφορά, η οποία δύναται να λειτουργήσει ως σωστική διέξοδος και ασφαλές εχέγγυο έναντι της απομάκρυνσης των νέων μας από τις αρχές και τις αξίες μιας ανθρώπινης κοινωνίας.

Ο αθλητισμός συνιστά ένα σύστημα αγωγής και παιδείας με γερά θεμέλια τις αρχές και τις αξίες που κληρονόμησε η ανθρωπότητα από την Αρχαία Ολυμπία. Παράλληλα, αποτελεί την πιο μαζική ενασχόληση των ανθρώπων, η οποία, στο πλαίσιο του «Ευ Αγωνίζεσθαι»,  τους προσφέρει τη χαρά να καλύψουν τις ανάγκες  που αποτελούν ταυτόχρονα και κίνητρα, για να φτάσουν στην αυτό-ολοκλήρωση. 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η προσπάθεια για αριστεία, η επιμονή, η αλληλεγγύη, η προσωπική υπέρβαση, ο αυτοσεβασμός, η ευγενής άμιλλα, η συνεργασία, η ομαδικότητα και πάνω από όλα το ήθος, διδάσκονται μέσα από τον αθλητισμό. Ως γνωστό, ο αθλητισμός, επαγγελματικός και μη, δημιουργεί ψυχικά και σωματικά υγιείς ανθρώπους, αφού αποτελεί μια ενασχόληση υγείας και χαράς για τον καθένα και μια δραστηριότητα επιτυχίας για όσους έχουν το ταλέντο να ξεπερνούν, όχι κατ’ ανάγκη τους συναγωνιστές τους, αλλά τον ίδιο τον εαυτό τους.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι δουλεύοντας σκληρά το σώμα ταυτόχρονα ενισχύεται και η πνευματική μας ευεξία και διαύγεια. Το αρχαίο ρητό νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ, επιβεβαιώνει ακριβώς τη διαχρονική αξία της άθλησης στη ζωή των ανθρώπων, αφού μέσα από αυτήν κτίζονται υγιή σώματα και υγιείς ψυχές. Ο Νίκος Καζαντζάκης, θέλοντας να τονίσει ότι ο ουσιαστικότερος στόχος της φιλοσοφίας τού αθλητισμού είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και η βελτίωσή του, αυτολεξεί δηλώνει: «ο αθλητισμός υπηρετεί μεγάλο ηθικό σκοπό: συνηθίζει τον άνθρωπο να υποτάξει την ατομικότητά του σε μια γενική ενέργεια, να μη νιώθει πως είναι άτομο ανεξάρτητο παρά μέλος της ομάδας, να υπερασπίζεται όχι μονάχα την ατομική του τιμή, αλλά ολόκληρη την τιμή της ομάδας όπου ανήκει, σχολή, πανεπιστήμιο, πόλη, έθνος».

Νοουμένου ότι οι εκπαιδευτικές αξίες του αθλητισμού βελτιώνουν την κοινωνική υγεία και αποτελούν κομβικά χαρακτηριστικά για τους πολίτες του 21ου αιώνα, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αλλά και η Κυβέρνηση, θέτουν ως απώτερο στόχο και στρατηγική προσέγγισή τους να καταστήσουν τον αθλητισμό εργαλείο για μια καλύτερη κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο μας, με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ολοκλήρωσε, μεταξύ άλλων, μελέτη που αφορά στην Εθνική Στρατηγική για τον Αθλητισμό, η οποία θα κατοχυρωθεί με τη θέσπιση ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας, για τον εκσυγχρονισμό και τη διαμόρφωση ενός νέου αθλητικού γίγνεσθαι.

Αγαπητοί τιμώμενοι,

Ως αθλητές είχατε τη χαρά και την τύχη να κατανοήσετε απόλυτα ότι ο αθλητισμός  είναι ένας αγώνας ψυχής και νίκης που συνοδεύει τον άνθρωπο σε κάθε στιγμή της λειτουργίας της ζωής του και τον οδηγεί αβίαστα στον «καλό καγαθό πολίτη», ο οποίος έχει τα προσόντα να στηρίζει κάθε κοινωνία και να την οδηγεί στην ευημερία.

Δεν θα αναφερθώ ονομαστικά στον καθένα, γιατί όλοι είστε ξεχωριστοί απέναντι μου. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι όλοι εσείς, μπορείτε, κάλλιστα, να αποτελέσετε χαρισματικά και φωτεινά πρότυπα, παρακινώντας, εμπνέοντας και βοηθώντας τη νέα γενιά να υιοθετήσει μια στάση ζωής, όμοια με τη δική σας. Αναντίρρητα, η δική σας αξιόλογη πορεία στον αγωνιστικό και κοινωνικό στίβο, αξίζει αναγνώρισης από την Πολιτεία, αφού όλοι μαζί και ο καθένας σας ξεχωριστά έχετε γράψει τη δική σας ιστορία και έχετε αφήσει το δικό σας ανεξίτηλο αποτύπωμα, το δικό σας στίγμα, στην κυπριακή κοινωνία. Μετουσιώσατε σε πράξη τα λόγια του Κουμπερτέν, ο οποίος δήλωνε ότι η αθλητική νίκη εκφράζει τη βούληση του ανθρώπου να ενστερνιστεί τις παιδαγωγικές αξίες που εκφράζει ο αθλητισμός και οι οποίες μεταφέρονται στην κοινωνική ζωή.

Φίλες και φίλοι,

Ως Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη μου σε όλους εσάς για το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που σας διακατέχει αλλά και για την ανιδιοτελή προσφορά σας. Δεν έχετε δώσει μόνο τον καλύτερο εαυτό σας στον αγωνιστικό στίβο αλλά και στον στίβο της ζωής. Και τον δώσατε με ήθος, το οποίο αποτελεί την ύψιστη αξία των προσπαθειών σας.

Τελειώνοντας, σας ευχαριστώ και σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση -και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- θα εξακολουθήσει να είναι κοντά στους αθλητές και να δημιουργεί τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη πορεία τους προς την κορυφή και την αριστεία.

Όλοι εσείς αποτελείτε υγιή πρότυπα στην κοινωνία μας και ιδιαίτερα στους νέους μας, στους οποίους οφείλουμε να δώσουμε τα σωστά εχέγγυα. Γι’ αυτό σας παροτρύνω να μην σταματήσετε να καθοδηγείτε, με το παράδειγμά σας, τους αυριανούς πολίτες αυτού του τόπου. Είστε παράδειγμα δύναμης, αντοχής και ελπίδας για την κοινωνία μας.

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ενημερώσω ότι από σήμερα καθιερώνουμε ένα νέο θεσμό, στον οποίο τα φώτα θα πέφτουν στους κορυφαίους αθλητές μας με κοινωνική προσφορά. Κάθε χρόνο θα συγκεντρώνονται εδώ για να τιμώνται όλοι οι αθλητές που εκπροσώπησαν την πατρίδα μας και ξεχώρισαν σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν κοινωνική δράση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους τρεις συμβούλους και συνεργάτες μου για θέματα αθλητισμού, τον κ. Φοίβο Ζαχαριάδη, τον κ. Κώστα Παπακώστα και την κα Κάλλη Χατζηιωσήφ που εργάστηκαν για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και τους λειτουργούς του Υπουργείου που στήριξαν αυτή την προσπάθεια.

Θέλω για μία ακόμη φορά να συγχαρώ όλους εσάς που βραβεύεστε σήμερα και να επαναλάβω τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει και στηρίζει με πράξεις την προσπάθεια των αθλητών και τον Αθλητισμό γενικότερα.

Σας ευχαριστώ.

(ΑΧ/ΕΙ)