Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-04-2018 13:09

Επαφές του Προεδρικού Επιτρόπου στην Αθήνα

O Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα, στην Αθήνα, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιάννη Αμανατίδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΘΑ) Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Προεδρικός Επίτροπος και Υφυπουργός Εξωτερικών συζήτησαν θέματα θρησκευτικής και πολιτιστικής διπλωματίας και αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της ήδη στενής συνεργασίας που υπάρχει με την Ελλάδα, η εμβάθυνση της συνεργασίας αυτής, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, εκ μέρους της κατοχικής δύναμης, ειδικά αυτές που αφορούν στην άσκηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων και στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Επεσήμανε ότι η πλήρης αποκατάσταση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, λύσης που θα επανενώνει τη χώρα και θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό.

Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στα θέματα αγνοουμένων και ιδιαίτερα στα θέματα που άπτονται των Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων της τουρκικής εισβολής, ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων, κατά τις συναντήσεις του Επιτρόπου Προεδρίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης των Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που προκύπτουν από την αρνητική στάση της Τουρκίας στο θέμα της επίλυσης του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος, τονίζοντας ότι, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή και συνεργασία της, δεν μπορεί να επιλυθεί ώστε να δοθεί ένα τέλος στην αγωνία και τον πόνο των οικογενειών των αγνοουμένων που για τόσα χρόνια δοκιμάζονται.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, το πρόβλημα με τα λανθασμένα οστά που είχαν δοθεί στις οικογένειες στην Ελλάδα την περίοδο 1979-‘81, ενώ ο κ. Φωτίου ενημέρωσε και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξαγωγή DNA από τα ψεκασμένα οστά που φυλάσσονταν στο οστεοφυλάκιο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας. Στόχος μας είναι, επεσήμανε ο κ. Φωτίου, να παραδώσουμε σε κάθε οικογένεια τα ταυτοποιημένα λείψανα του αγαπημένου της προσώπου, ώστε, έστω και ετεροχρονισμένα, Πολιτεία και οικογένειες, να αποδώσουν τις πρέπουσες και οφειλόμενες τιμές.

Επίσης, ο Επίτροπος Προεδρίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, πραγματοποίησε, χθες το απόγευμα, χωριστές συναντήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) και τη νεολαία των αποδήμων μας για θέματα που τους αφορούν, καθώς και με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας για θέματα αγνοουμένων.

(ΡΜ/ΕΑ/ΕΙ)