Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-04-2018 09:17

Ομιλία Μονίμου Αντιπροσώπου στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για την Οικοδόμηση και Διατήρηση της Ειρήνης, στη Νέα Υόρκη

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, εκπροσώπησε στις 25 Απριλίου 2018, την Κυπριακή Δημοκρατία, στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Οικοδόμηση και Διατήρηση της Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, στις 24-25 Απριλίου 2018.

Στην παρέμβαση του ο κ. Κορνηλίου υπογράμμισε ότι η ατζέντα για «διατήρηση της ειρήνης» αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας ενίσχυσης της συνοχής του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις γενεσιουργές αιτίες των συγκρούσεων και των νέων απειλών και προκλήσεων για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, όπως η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός.

Η έννοια της «διατήρησης της ειρήνης» επιχειρεί μια νέα διασυστημική προσέγγιση που ενσωματώνει την οικοδόμηση και τη διατήρηση της ειρήνης με την αειφόρο ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές ενέργειες. Η διατήρηση της ειρήνης είναι βασική ευθύνη των κρατών μελών και η διαδικασία πρέπει να ανήκει και να καθοδηγείται από τις κυβερνήσεις και τους λαούς των χωρών που πλήττονται από συγκρούσεις, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους για να συμβάλουν», είπε. 

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ότι συνεχίζει να είναι ένα θέμα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, λόγω της συνεχιζόμενης ξένης κατοχής και της βίαιης διαίρεσης της, κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Εξέφρασε εκτίμηση για τον ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, την UNFICYP, και τόνισε ότι μέχρι την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, η παρουσία της είναι άκρως απαραίτητη.

Η Κύπρος, πρόσθεσε, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην εξεύρεση μιας λύσης, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν το φόρουμ μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και θα πρέπει να παραμείνει η κινητήρια δύναμη πίσω από τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου. Υπογράμμισε ότι η εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης θα ωφελήσει το λαό της Κύπρου και θα συμβάλει αποφασιστικά στις ευρύτερες προσπάθειες για διατήρηση ενός πολύ αναγκαίου περιβάλλοντος ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή.  Υπογράμμισε επί τούτου, ότι είναι απαραίτητο όπως όλοι οι δρώντες εμπλακούν στη διατήρηση ειρήνης μέσω του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. 

«Ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση υψηλού επιπέδου θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας ισχυρής συναίνεσης για μια ανανεωμένη Αρχιτεκτονική Ειρήνης και Ασφάλειας μέχρι το 2020, και ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να βοηθήσουν τις αδύναμες εμπόλεμες χώρες να χτίσουν μια πιο διαρκή και δίκαιη ειρήνη», είπε καταληκτικά ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

(ΑΧ)