Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-07-2020 09:23

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συμμετείχε στην Παγκόσμια Τεχνική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών

Ολοκληρώθηκε χθες η τηλεδιάσκεψη  της Παγκόσμιας Τεχνικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τον εθελοντισμό με θέμα: «Επανασχεδιασμός του Εθελοντισμού 2030», η οποία διήρκεσε τέσσερεις ήμερες.  Στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν ο επανασχεδιασμός του Παγκόσμιου Εθελοντισμού για τα επόμενα δέκα χρόνια, μέχρι το 2030, αναδιαμορφώνοντας την εποχή μετά την πανδημία COVID-19, με ανταλλαγή καλών πρακτικών, σύνδεση του εθελοντισμού με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και συζητήσεις για τρόπους ανάπτυξης και ενδυνάμωσης του εθελοντισμού και σχεδιασμό του εθελοντισμού του μέλλοντος.

Στις συζητήσεις συμμετείχαν ειδικοί στον τομέα, αξιωματούχοι κυβερνήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1.Ενδυνάμωση της συνεργασίας των Κυβερνήσεων με την Κοινωνία των Πολιτών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδιωτικό τομέα.

2.Εφαρμογή πολιτικών οι οποίες ενδυναμώνουν τον εθελοντισμό, όπως για παράδειγμα ασφάλιση για εθελοντές, κατάλληλος εξοπλισμός για υλοποίηση δράσεων και αναγνώριση της εθελοντικής προσφοράς.

3.Δημιουργία υποδομών καθώς και ηλεκτρονικών εργαλείων για ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος.

4.Ενθάρρυνση του διαδικτυακού εθελοντισμού.

5.Καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβερνήσεων και εθελοντών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

6.Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδεύσεων για εθελοντές και καλύτερη ενημέρωσή τους.

7.Περισσότερη οικονομική ενίσχυση από κυβερνήσεις και ιδιωτικό τομέα των δράσεων των εθελοντών.

8.Ο ρόλος του εθελοντισμού για την εφαρμογή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι σημαντικός και αναγκαίος για την επιτυχή εφαρμογή τους. 

9.Καλλιέργεια του εθελοντισμού από μικρή ηλικία, με έμφαση στα σχολεία.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννης Γιαννάκη σε παρέμβασή του ανέφερε εν συντομία την ολοκληρωμένη πολιτική για τον  τομέα του εθελοντισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία, που είχε ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο εθελοντισμός να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπισή της.  Με έκδοση Εξειδικευμένων Πρωτοκόλλων για τους Εθελοντές, με καλό συντονισμό και πειθαρχία στις οδηγίες και τα Πρωτόκολλα, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 8.000 παραδόσεις φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης, στελεχώθηκαν με εθελοντές κρατικά τηλεφωνικά κέντρα και έγιναν παραδόσεις σε κρούσματα, από εξειδικευμένους εθελοντές με ειδικό ιατρικό εξοπλισμό.

Η Κύπρος αναγνωρίστηκε ως χώρα, η οποία έχει ένα σύγχρονο πολιτικό πλαίσιο για τη στήριξη και ενθάρρυνση του εθελοντισμού. Η δημιουργία του πολιτειακού θεσμού του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ έχει δώσει την αναγκαία πολιτική ώθηση, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενδυναμωμένος Τρίτος Τομέας, με όλα τα θετικά οφέλη σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο και σε επίπεδο της πολιτείας.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη απόφαση να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τους εθελοντές του κόσμου για τη δράση τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, δράση η οποία ήταν ανεκτίμητη και ανέδειξε, για ακόμα μια φορά, την αξία του εθελοντισμού στην αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων.

 

(ΝΝ)