Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-11-2020 14:38

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με την Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δρ Αδάμος Αδάμου δέχθηκε σήμερα την Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) στην Κύπρο κα Judith Garber.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες προς την κα Garber για τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Κύπρο, ιδιαίτερα υπό το φως των πολύ ανησυχητικών, όπως επεσήμανε, εξελίξεων σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ευρύτερα. Ο Δρ Αδάμου στηλίτευσε τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και τις διχοτομικές θέσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, κάνοντας ειδική αναφορά στο άνοιγμα τμήματος της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε επίσης τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

Η Αμερικανίδα Πρέσβης τόνισε ότι οι θέσεις των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες, τόσο όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα όσο και στις τουρκικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η κα Garber υπογράμμισε τη σταθερή θέση αρχών της χώρας της υπέρ μιας συνολικής διευθέτησης για επανένωση της Κύπρου, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα είναι επωφελής για όλους τους Κύπριους, αλλά και για την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα δε όσον αφορά στο θέμα της Αμμοχώστου, η κα Garber υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επαναβεβαίωσε επίσης τη στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση, σημειώθηκε εκατέρωθεν η αναβάθμιση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου σε διάφορους τομείς και επίπεδα, με την Αμερικανίδα Πρέσβη να υπογραμμίζει ότι οι σχέσεις αυτές, δεν υπήρξαν ποτέ πιο ισχυρές. Συζητήθηκαν δε δυνατοί τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας, ειδικότερα στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο.

(ΕΙ)