Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-01-2021 13:05

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος»

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Αφαίρεσαν συνοδό 5χρονου με ειδικές ανάγκες», το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), επισημαίνει τα ακόλουθα:

Σεβόμενο τα προσωπικά δεδομένα, καθώς και το ιατρικό απόρρητο, το ΥΠΠΑΝ δεν προτίθεται να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο όσον αφορά στο ιατρικό ιστορικό, την κατάσταση, τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που παρουσιάζει το συγκεκριμένο παιδί.

Σύμφωνα με τους περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμους του 2001 έως 2020, την απόφαση για την εξυπηρέτηση των αναγκών οποιουδήποτε παιδιού με ειδικές ανάγκες από σχολικό/ή βοηθό/συνοδό λαμβάνει η Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΕΕΑΕ) και αυτή στοχεύει στην εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών κάθε παιδιού. Σε καμία, ωστόσο, διάταξη του συγκεκριμένου Νόμου και των σχετικών κανονιστικών διατάξεων δεν υπάρχει πρόνοια για παραχώρηση «αποκλειστικού» σχολικού βοηθού/συνοδού και ως εκ τούτου, λανθασμένα έχει εκληφθεί από μερίδα γονιών ότι κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να έχει τον/την «αποκλειστικό/ή» του/της σχολικό/ή βοηθό/συνοδό. Με βάση τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας, οι γονείς/κηδεμόνες που διαφωνούν με την απόφαση της ΕEEAE, έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης στην  Κεντρική Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΚΕΕΑΕ).

Οι γονείς του συγκεκριμένου παιδιού έχουν ήδη υποβάλει ένσταση στην ΚΕΕΑΕ, τον Ιανουάριο του 2021, η οποία, όπως έχουν ήδη ενημερωθεί, θα μελετηθεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής που θα γίνει τον Φεβρουάριο.

Καταληκτικά, θεωρούμε ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα καταλήγουν να δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις και δεν συμβάλουν ουσιαστικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων που μπορεί να προκύψουν σε κάθε σχολική μονάδα.

ΙΠ