29-01-2021 16:37
Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ύστερα από την Παρουσίαση του Σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Έμιλυ Γιολίτη και τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Παναγιώτη Σεντώνα, προέβησαν σήμερα σε λεπτομερή παρουσίαση του Σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ύστερα από την παρουσίαση, απαντήθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, ως εξής:
Ερώτηση:Ένα ισχυρό μέτρο κατά τις διαφθοράς είναι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης, πρακτικά στην Κύπρο πώς αναλαμβάνεται; Μήπως ήρθε η ώρα για φρεσκάρισμα του Υπουργικού Συμβουλίου, για ανασχηματισμό; Και ένα τρίτο, οι αξιωματούχοι του Κράτους και ο Διευθυντές του Δημοσίου να μην είναι δια βίου, του εργασιακού τους βίου, αλλά με συμβόλαια, είτε πέντε χρόνων είτε δέκα χρόνων.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας:Είναι θέματα που μελετώνται, και βεβαίως η εναλλαξιμότητα, όπως έχει ήδη λεχθεί, είναι από τα μέτρα, δηλαδή του διοικητικού προσωπικού, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παγιωμένες θέσεις που δημιουργούν πολλές φορές και τη νοοτροπία της απολύτου εξουσίας ή και λόγω της μακρόχρονης παρουσίας, ενδεχόμενα υπερβάσεων εξουσίας που πολλές φορές οδηγούν στη διαφθορά. Είναι μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια που ήταν και η δική μου απόφαση και από το 2013 έχει κατατεθεί και ευτυχώς έχει θεσπιστεί μετά τις εκλογές του 2018, ο περιορισμός των θητειών του Προέδρου της Δημοκρατίας στις δύο θητείες.
Ερώτηση:Στους Κρατικούς Αξιωματούχους, αν πρέπει και αυτοί να μην είναι διά του εργασιακού τους βίου αλλά να είναι με πέντε χρόνια;
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ήδη υπάρχει η πρόνοια εις τα θέματα των μελών των διοικητικών συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών που περιορίζονται στις δύο θητείες. Και πάλι αυτό έχει θεσμοθετηθεί επί των ημερών μας και είναι ένα μέτρο αποφυγής της μονίμου παραμονής και των ενδεχομένων (προς Θεού να μην ενοχοποιούμε ανθρώπους χωρίς μάλιστα βάση), αλλά είναι από τα μέτρα που υπάρχει και εφαρμόζεται παντού έτσι ώστε να περιορίζεται η υπηρεσία των διαφόρων αξιωματούχων ή διοριζομένων σε Διοικητικά Συμβούλια, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ερώτηση:Δεν θα ήταν πιο σωστό η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς να έχει και ανακριτικές εξουσίες, παρά να χάνεται η ουσία σε σύσταση Ανακριτικών Επιτροπών;
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Η Επιτροπή κατά της διαφθοράς έχει όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που έχει σήμερα και η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς στον αθλητισμό και εκεί και όπου διαπιστώνει, για να μην υπάρχουν επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα και άλλων αρμοδίων αρχών, ότι έχουν ενδεχόμενα διαπραχθεί ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, μέσα από τα πορίσματα να παραπέμπονται στον Γενικό Εισαγγελέα, που έχει κατά το Σύνταγμα την εξουσία άσκησης ανακριτικών ερευνών, ποινικής διώξεως και ούτω καθ’ εξής. Θεωρώ ότι αν δώσουμε σε πολλές αρχές αυτό το δικαίωμα στο τέλος κάπου αφαιρούμε εξουσίες από τον Γενικό Εισαγγελέα, δημιουργούμε μια σύγχυση εάν υπάρξει αντίθετη άποψη από νομικής πλευράς από τον Γενικό Εισαγγελέα. Γι’ αυτό και λέμε, θα έχουν το δικαίωμα ακρόασης, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, δημοσίων ακροάσεων αν θέλετε, και εκεί και όπου διαπιστούται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων θα παραπέμπεται στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος εν συνεχεία θα διατάσσει και την διερεύνηση μέσω των ανακριτικών αρχών της πιθανής διάπραξης των αδικημάτων έτσι ώστε να στοιχειοθετούνται τα ποινικά αδικήματα.
Ερώτηση:Σχετικά με τις νέες υπηρεσίες που έχουν εξαγγελθεί και τις νέες αρχές, πώς θα διασφαλίζεται ότι δεν θα συγκρούονται οι αρμοδιότητες της μιας επιτροπής με την άλλη σε σχέση και με τις υπόλοιπες ανεξάρτητες αρχές όπως και η Ελεγκτική Υπηρεσία;
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Αυτό έχω ήδη αναφέρει κατά την εισαγωγή μου αν ενθυμίστε, ότι θα πρέπει να υπάρξει, πρώτον, αλληλοσεβασμός των θεσμών. Δηλαδή ο κάθε θεσμός έχει τις εκ του Συντάγματος απορρέουσες εξουσίες. Αυτό θα πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστό. Ένα δεύτερο, απαντώντας προηγουμένως, είχα πει θα πρέπει να αποφευχθούν οι επικαλυπτόμενες ή αλληλοεπικαλυπτόμενες εξουσίες έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγχυση, ποίος διερευνά, μέχρι ποίου βαθμού διερευνά, και ούτω καθ’ εξής. Μια διερευνητική Επιτροπή έχει διευρυμένες εξουσίες απ’ ότι ένας μονοπρόσωπος οργανισμός, ο οποίος βεβαίως έχει εξίσου εξουσίες που καθορίζονται από το Σύνταγμα. Συνεπώς αυτό που θέλουμε είναι η προστασία όλων των θεσμών, έτσι ώστε να υπάρχει ομαλή λειτουργία του κράτους χωρίς συγχύσεις, χωρίς συγκρούσεις, χωρίς οτιδήποτε που να δημιουργεί εύλογα αμφιβολίες, είτε ως προς την ακεραιότητα είτε ως προς τις σκοπιμότητες, είτε ως προς οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την ουδετερότητα και την ακεραιότητα του καθενός των θεσμών.
Ερώτηση: Γιατί το διάγγελμα έγινε χθες και τα μέτρα εξαγγέλλονται σήμερα και δεν αφήσατε να κάνετε αυτές τις δύο εξαγγελίες στις 3 ή στις 4 Φεβρουαρίου, δηλαδή μετά την κατάθεσή σας στην Ερευνητική Επιτροπή; Χθες αναφερθήκατε στον δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο, ο οποίος με τους ισχυρισμούς του, με το δημοσίευμά του, έπληξε το κύρος σας. Όμως πριν από τον Ανδρέα Παράσχο δημοσιεύθηκε και κυκλοφόρησε ένα βιβλίο του πρώην συνεργάτη σας του κ. Δρουσιώτη, στο οποίο αναφέρει πολλά και χειρότερα απ’ ότι ο Παράσχος. Γιατί εκεί έχει υπάρξει μια απόλυτη σιωπή; Στο Υπουργικό Συμβούλιο σε ποιες περιπτώσεις, θυμάστε κάποιες περιπτώσεις που να εξετάστηκαν (δεν λέω ότι ήταν παράνομες) υποθέσεις, αιτήσεις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων από το δικηγορικό γραφείο της οικογένειάς σας ή δικηγορικά γραφεία μελών της κυβέρνησης και να ζητήθηκε κατ’ εξαίρεση;
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Εχθές είχα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επανέλθω με όσα έχω εξ ανάγκης υποχρεωθεί να αναφέρω στο χθεσινό διάγγελμα πριν το πέρας των εργασιών και της έκδοσης των πορισμάτων της Ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής. Συνεπώς δεν είναι πρόθεση μου σήμερα να εμπλακώ σε ένα ανάλογο διάλογο. Όσον αφορά την επιλογή της ημέρας αν ήταν πριν ή μετά, δίδω την ευκαιρία να υποβληθώ σε ερωτήσεις με βάση τα όσα δήλωσα στην Ανεξάρτητη Διερευνητική Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη αν θέλετε, μέσα από τις ερωτήσεις που θα υποβληθούν από την Διερευνητική Επιτροπή, παράθεση των πραγματικών γεγονότων. Δεν θα ασχοληθώ και δεν κατονόμασα κανένα δημοσιογράφο χθες, άσχετο αν είναι καλά γνωστό ποιος είναι και ξεστόμισε τα όσα ξεστόμισε. Ούτε θα ασχοληθώ με τα όσα οποιοσδήποτε των συνεργατών μου θεώρησε ότι θα έπρεπε να αποτελέσουν αντικείμενο έκδοσης συγκεκριμένου βιβλίου εις το οποίο να παραθέσει τις οποιεσδήποτε δικές του αντιλήψεις ή απόψεις.
Ερώτηση: Θα επισέλθω σε ένα θέμα το οποίο είναι πολυσυζητημένο και πολύχρονο, θα έλεγα, την δημιουργία μεταρρύθμισης της δικαστικής εξουσίας και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας. Επειδή παρακολουθούμε τα τεκτενόμενα στην οικονομία και στα δημόσια εκκρεμούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις συν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν μέσω του οικονομικού προγράμματος, δηλαδή του Μνημονίου. Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη διανύει το δεύτερο της θητείας της δηλαδή περίπου 7.5 χρόνια. Ο Κύπριος πολίτης δεν εγεύθηκε μέχρι στιγμής τη μεταρρύθμιση αυτών των σημαντικών τομέων. Εκσυγχρονισμός δημόσιας υπηρεσίας, δικαστικής εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και οι τρεις μεταρρυθμίσεις όντως σκοντάφτουν στην Βουλή των Αντιπροσώπων, στο Νομοθετικό Σώμα. Ποιος εγγυάται ότι αυτή η πρόθεση και η προσπάθεια, καλόβουλη από την πλευρά της κυβέρνησης σας θα περάσει μέσα από το Νομοθετικό Σώμα όταν ο προϋπολογισμός της χώρας λίγο έμεινε να τιναχτεί στον αέρα και αν καθυστερούσαμε ακόμα λίγες βδομάδες θα είχαμε πρόβλημα με την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικότερα για την αξιοπιστία αυτής της χώρας. Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Το δεύτερο ερώτημα είναι η δημιουργία Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσλήψεων, Προαγωγών, Μετακίνησης, για τους υπαλλήλους Ημικρατικών Οργανισμών. Αν είναι στα πρότυπα κύριε Σεντώνα της ΕΔΥ και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας λυπάμαι να παρατηρήσω ότι το εγχείρημα προφανώς να αποτύχει. Δεύτερον. Ποιος θα διορίζει τα Μέλη αυτής της Ανεξάρτητης Επιτροπής, διότι αν διορίζονται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο διερωτώμαι πραγματικά πόση αξιοπιστία θα υπάρχει σε άτομα τα οποία διορίζονται από μια συγκεκριμένη κυβέρνηση και ασφαλώς δεν απευθύνομαι μόνο στη σημερινή κυβέρνηση αλλά και στις επόμενες, για να μη σημειώσω ότι και στο παρελθόν γνωρίζαμε πως συμπεριφέρονταν αυτές οι δύο Επιτροπές. Γιατί διόριζαν κομματικά στελέχη.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Αγαπητέ μου Λεύκο, θέλω να πω όσο αφορά την πρώτη ερώτηση, όσον αφορά την Μεταρρύθμιση της Δικαστικής Εξουσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Υπηρεσίας πως είναι ένα θέμα που εκκρεμεί από χρόνια στη Βουλή. Θέλω να πιστώσω τις πολιτικές δυνάμεις, όπως είπα και εχθές, με πατριωτισμό και μακριά από κομματικές σκοπιμότητες θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι μαζί τις ευθύνες μας που έχουμε απέναντι στους πολίτες έτσι ώστε αγκυλώσεις που παρουσιάζονται εδώ και δεκαετίες ή ενδεχόμενα και από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτέλους να γίνουν πραγματικότητα. Η βούληση και η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις έχει αποδειχθεί μέσα από την κατάθεση συγκεκριμένων νομοσχεδίων. Υπάρχει μια εν εξελίξει διαβούλευση, τουλάχιστον όσον αφορά τη Δικαστική Εξουσία, που ευελπιστώ μέσα στον Φεβρουάριο να έχει ολοκληρωθεί, έτσι ώστε ένα σύστημα που θα δώσει άλλη διάσταση στην ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό αλλά και βεβαίως εξίσου σημαντικότερο εις την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, θα ολοκληρωθεί.
Όσον αφορά τα θέματα της δημόσιας υπηρεσίας υπενθυμίστε ότι κατετέθηκαν νομοσχέδια, υπερχρεώθη λόγω των παρεμβάσεων ή της διαφωνίας πολιτικών κομμάτων να τα αποσύρουν, έχουν επανακατατεθεί και βρισκόμαστε σε ένα διαρκή διάλογο με την ελπίδα ότι θα υιοθετηθούν.
Οι μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ προχωρούσαν και όλοι θέλουν να επιταχυνθεί επιτέλους ο εκσυχρονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφύει ένα θέμα το οποίο θέτει εν αμφιβολία εάν τεθεί σε τοπικά δημοψηφίσματα κατά πόσο θα μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση. Η δική μου εισήγηση που θα υποβληθεί και προς τις πολιτικές δυνάμεις είναι:
Συνεπώς, εάν οι πολιτικές ηγεσίες επιθυμούν την άποψη του συνόλου των φορολογουμένων που θα επιβαρυνθούν από την αποτυχία της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνει ένα δημοψήφισμα που να αφορά τα σύνολο του λαού όπως γίνεται σε άλλα κράτη εάν και κατά πόσον υιοθετούν την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό από δικής μας πλευράς δεν θα ήτο πρόβλημα ούτε και θεωρώ, ενδεχόμενα μάλιστα να πω ότι συμβιβάζει μια άποψη. Αντί των τοπικών κοινωνιών που θα αποφασίζουν με βάση τα τοπικά συμφέροντα να υπάρξει μια καθολική απόφαση των φορολογουμένων αν και κατά πόσον ευνοούν την Τοπική Μεταρρύθμιση όπως αυτή θα θεσμοθετηθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων στη βάση της πρότασης, των μελετών και της πρότασης που η Κυβέρνηση υπέβαλε.
Έρχομαι τώρα στην δημιουργία της Ανεξάρτητης Επιτροπής. Ποίος είναι ο λόγος; Λέμε ότι τα Διοικητικά Συμβούλια διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και έχει κάπου αλλοιωθεί, αν θέλετε, και ο ρόλος που διαδραματίζουν τα Διοικητικά Συμβούλια. Οι πλείστοι όσοι ευρίσκονται από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνώντες, στόχο είχαν να διορίσουν φίλα προς κείνους πρόσωπα, προς την κυβέρνηση προκειμένου, δεν λέω ότι συμβαίνει, αλλά λέω ότι κατά κανόνα συνέβαινε και ενδεχόμενα συμβαίνει και σήμερα σε ορισμένους Ημικρατικούς. Η προσπάθεια τι ήταν; Να διοριστούν ή να προαχθούν οι ημέτεροι. Με την δημιουργία της Ανεξάρτητης Επιτροπής ή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι οι εξουσίες της θα εκτείνονται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο ρόλος των Διοικητικών Συμβουλίων, ο ρόλος των Δημοτικών Συμβουλίων δεν θα είναι πλέον ο κομματικός διορισμός διότι δεν θα έχουν μια ανάλογη εξουσία. Αυτή θα μετατεθεί σε μια Ανεξάρτητη Επιτροπή και όσο αφορά το σκέλος που ορθώς υποβάλατε, από που θα διορίζεται δεν έχω καμία ένσταση εάν τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής τυγχάνουν και της εγκρίσεως και της Βουλής. Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι θα πρέπει να διορίσουμε τέτοιους ανεξάρτητους θεσμούς, απεξαρτημένους δηλαδή από κομματικές παρεμβάσεις ή σκοπιμότητες έτσι ώστε να διασφαλίσουμε κατά το μέγιστο δυνατό την αξιοκρατία και την ίδια ώρα να προστατέψουμε αν θέλετε και την διαφθορά.
Αυτό που θα ήθελα να πω, ένα πρόσθετο όφελος, είναι ότι πλέον τα διοριζόμενα Διοικητικά Συμβούλια μη έχοντας στην ατζέντα της κομματικές σκοπιμότητες θα δίνουν την ευχέρεια στην εκάστοτε κυβέρνηση να επιλέγει τους ικανότερους και εκείνους που είναι εξιδεικευμένοι στο θέμα. Έτσι ώστε να είναι και πιο αποτελεσματικότερη διαχείριση των Ημικρατικών Οργανισμών.
Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε αν μου επιτρέπετε, ίσως είναι εκτός θέματος, αλλά επειδή έχω παρεκλιθεί από πολλούς να σας μεταφέρω το εξής: Χθες οι Δημόσιοι Υπάλληλοι πληρώθηκαν τους μισθούς τους και είχαν μια αύξηση, αυτοί που απολαμβάνουν ενός μισθού από δύο μέχρι τέσσερεις χιλιάδες, από 107 μέχρι 200 περίπου ευρώ. Το ερώτημα κ. Πρόεδρε και πραγματικά, δυσανασχέτηση των ανθρώπων που έχουν μιλήσει μαζί μου είναι ότι η συγκυρία είναι τέτοια που μπορούν να παραχωρηθούν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους; Να εφαρμοστεί η συμφωνία πλαίσιο; Δεν θα μπορούσε να ανασταλεί, να εξομαλυνθεί η κατάσταση, να αρθεί η πανδημική κρίση να επέλθει ομαλοποίηση της οικονομίας και οι δημόσιοι υπάλληλοι να απολαύσουν αυτή τη δόση της αποκατάστασης των μισθών τους σε αργότερο χρόνο;
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Εάν η Κυβέρνηση δεν μεριμνούσε με γενναιόδωρα μέτρα προστασίας των όσων έχουν επηρεαστεί από την πανδημία νοουμένου ότι όσο γενναιόδωρα και αν είναι, δεν αποκαθίστανται απόλυτα αλλά την ίδια ώρα η συνέπεια στα συμφωνημένα δεν θεωρώ, και εφόσον τα οικονομικά και η σωστή οικονομική πολιτική διαχείριση μας επέτρεπε, δεν νομίζω ότι η αναστολή συμφωνηθέντων θα συνέβαλλε ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες που όλοι αντιμετωπίζουν στην ομαλή λειτουργία και ομαλή, αν θέλετε, ισορροπία στην αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων. Δεν είναι πρόσφατη συμφωνία. Είναι σταδιακή αποκατάσταση αυτών που κατά εκατομμύρια εισέφεραν οι δημόσιοι υπάλληλοι, στην ανόρθωση και επιβίωση της κυπριακής οικονομίας. Συνεπώς η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια υπευθυνότητα να αντιμετωπίζει τα προβλήματα σαν αποτέλεσμα της πανδημίας και έχουν υποστεί ζημιές λόγω των Διαταγμάτων προστασίας του πολίτη, της υγείας του πολίτη αλλά και ταυτόχρονα θα τιμά απόλυτα, όσο τουλάχιστον η σωστή οικονομική διαχείριση μας επιτρέπει και να μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε και τα συμφωνηθέντα αλλά και την ευαισθησία απέναντι στους εργαζόμενους, στους επιχειρηματίες, στους αυτοτελώς εργαζόμενους, στις ευάλωτες ομάδες και νομίζω έχουμε δώσει δείγματα γραφής με τα όσα μέχρι σήμερα έχουμε εξαγγείλει πως δεν υπολειπόμεθα της ευαισθησίας απέναντι σε όσους σήμερα βιώνουν ένα παγκόσμιο φαινόμενο, πρώτο της πανδημίας και δεύτερο αυτό της οικονομικής κρίσης.
Ερώτηση: Θα ήθελα την τοποθέτηση της κας Υπουργού για το θέμα τυχόν παρεμβάσεων στην Αστυνομία, στο έργο της ή στις προαγωγές, κάτι που συνέβαινε διαχρονικά. Τα τελευταία χρόνια, αντιλαμβάνομαι παρθήκαν μέτρα, ή άλλα νομοθετήματα κλπ αλλά επειδή υπάρχει βαθιά ριζωμένο το θέμα εσείς πώς το αντιμετωπίζετε;
Υπουργός Δικαιοσύνης: Για το θέμα των προαγωγών εντός του Αστυνομικού Σώματος υπάρχουν αυστηρά κριτήρια τα οποία μελετούμε κάθε φορά όταν υπάρχουν προαγωγές. Δηλαδή η αξιολόγηση γίνεται με αυστηρά κριτήρια που αφορούν όχι μόνο την αρχαιότητα που έρχεται να συμπληρώσει τα κριτήρια της υπόλοιπης αξιολόγησης κατά πόσο κάποιος θα δικαιούται να πάρει προαγωγή ή όχι. Αυτά στοιχειοθετούνται σε πρακτικά τα οποία θα δούμε. Οι προαγωγές στην Αστυνομία όπως έχω ήδη δηλώσει αυτή τη φορά θα αφορούν και οι μεταθέσεις στην Αστυνομία και αυτό που έχει εξαγγείλει και ο Πρόεδρος δηλαδή τη μετακίνηση των λειτουργών του κράτους αλλά και των αστυνομικών του εντός του Αστυνομικού Σώματος θα είναι κάτι το οποίο θα επιδιώξουμε ακριβώς ούτως ώστε αυτοί οι οποίοι παίρνουν προαγωγές να μην είναι στα σημεία όπου υπηρέτησαν χρόνια. Ένα φαινόμενο που είδαμε ότι μπορεί να συμβάλει στη διαφθορά.
Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε το χθεσινό σας διάγγελμα όπως μπορεί και να πείτε και εσείς ότι αναμένατε δεν έπεισε την αντιπολίτευση. Μάλιστα κάποιοι κάνουν λόγο και για δήθεν διάγγελμα και προχωρούν ένα βήμα παρακάτω και στηρίζουν και τους ισχυρισμούς που διατυπώνουν και στα όσα ειπώθηκαν από πρώην μέλη της Κυβέρνησης ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής η οποία έχει διοριστεί παραπέμποντας και στα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης. Και ένα άλλο εκτός θέματος αν μου επιτρέπετε, ίσως να τοποθετηθείτε αν θέλετε και μετά, στη χθεσινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το ότι παραμένει ανοικτός και σε νέες ιδέες κατά τη διάρκεια της Πενταμερούς.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Πρώτο θα επαναλάβω και αυτό που έχω πει και χθες δεν πρόκειται να επανέλθω σχολιάζοντας τα όσα για μήνες ακούω. Συνεπώς δεν πρόκειται να σχολιάσω αν επρόκειτο περί διαγγέλματος ή όχι. Ναι, όταν η χώρα σου εμφανίζεται ή κάποιοι προσπαθούν να την αναδείξουν ως το κέντρο της διαφθοράς μεγιστοποιώντας ένα υπαρκτό πρόβλημα, όπως έχω πει χθες, όταν κάποιοι προσπαθούν μέσα από συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό και πλήττουν προσωπικότητες είναι φυσικό κάποια στιγμή ο λαός να ενημερωθεί αλλά και η υποχρέωση είναι να ενημερώνεται αντικειμενικά και όχι μέσα από τα όσα πράττει μέσα από στρατηγικές μεθοδεύσεις. Όσον αφορά τον Γενικό Γραμματέα και τις δηλώσεις του αυτό εξαρτάται, όπως αντιλαμβάνεστε, από τις θέσεις της κάθε πλευράς για να μπορεί να προσφύγει όπως ο ίδιος έχει πει στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να διαφοροποιηθούν οι όροι εντολής ως προς την επιζητούμενη λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να συναινέσουν και οι δύο πλευρές. Συνεπώς η δική μας θέση είναι καθαρά διατυπωμένη και επομένως ανάλογη συναίνεση δεν υπάρχει θέμα αυτή να εγερθεί με οποιοδήποτε τρόπο.
Ερώτηση: Η ερώτηση μου είναι αν υπάρχει χρονικός ορίζοντας εφαρμογής των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, δηλαδή πότε οι πολίτες αναμένουν να δουν κάποια απτά αποτελέσματα και επειδή έχει εξαγγελθεί η σύσταση κάποιων επιτροπών αν έχει υπολογιστεί το κόστος δημιουργίας αυτών των επιτροπών και πότε θα συσταθούν;
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Όλα είναι μελετημένα που κατατέθηκαν. Υπάρχουν τα χρονοδιαγράμματα, αλλά αντιλαμβάνεστε προκειμένου να υλοποιηθούν ορισμένα που θέλουν νομοθετική ρύθμιση απαιτείται βεβαίως και η ταχύτατη, από πλευράς Βουλής, για να μην αποδίδω ευθύνες χωρίς λόγο. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Ορισμένα μέτρα βρίσκονται σε επεξεργασία στη Νομική Υπηρεσία. Ορισμένα άλλα είναι εξ εκείνων που θα προετοιμαστούν έτσι ώστε να πάρουν την πορεία, τη νενομισμένη διαδικασία. Αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που τόνισα και κάποια στιγμή ότι απαιτείται η συνέργια, η συνεργασία όλων και ιδιαίτερα η πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Αν εννοούμε όλοι ότι θέλουμε την πάταξη της διαφθοράς Θα πρέπει να συνεργαστούμε να βρούμε εκείνες τις συναινετικές δράσεις που στόχο θα έχουν, κατά κύριο λόγο, την αποφασιστική δημιουργία θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης ενός απαράδεκτου φαινομένου.
Ερώτηση: Κυρία Υπουργέ, πολύ φιλόδοξα αυτά που έχετε εξαγγείλει σε συνεργασία βέβαια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πήρα μια πληροφορία της τελευταίας στιγμής την οποία εσείς ενδεχομένως να τη γνωρίζετε από νωρίτερα. Το Ανώτατο Δικαστήριο σήμερα με απόφαση του ακύρωσε το διάταγμα με το οποίο διενεργήθηκε αστυνομική έρευνα σε σπίτι πολίτη για εντοπισμό λογαριασμού που σας είχε ενοχλήσει. Δεν έχω διαβάσει βέβαια την απόφαση αναλυτικά. Αυτό σημαίνει κατά την εκτίμηση μου ότι υπήρξε από εσάς μια κατάχρηση εξουσίας. Και μετά από αυτή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και με τα όσα έχετε εξαγγείλει πώς θα αναλάβετε την πολιτική σας ευθύνη; Θα παραιτηθείτε κα Υπουργέ;
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Να μου επιτρέψετε να πω κάτι. Σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου, σεβαστή η ευαισθησία των πολιτών, των πολιτικών που πιθανότατα να θίγονται από ανάλογες ενέργειες πολιτών. Όπως και σεβαστό το δικαίωμα της έκφρασης του κάθε πολίτη. Επειδή είναι θέμα που ενδεχόμενα προσωπικά να αφορά την Υπουργό, για αυτό και παρενέβηκα, για να πω ότι οτιδήποτε η δικαιοσύνη αποφαίνεται είναι αποδεκτό όπως και δικαίωμα του καθενός εάν και εφόσον αισθάνεται ότι θίγεται να καταγγείλει. Αν υπήρξαν υπερβολικές αντιδράσεις κ.λπ., αντιδράσεις εννοώ δράσεις, αν θέλετε, αυτό είναι κάτι που εάν αποτελεί υπερβολή δεν υπάρχει θέμα να πούμε ότι στις ευαισθησίες που ο καθένας έχει, ιδιαίτερα όταν δεν είναι για χρόνια εμπλεγμένος στην πολιτική, και ξέρετε πόσο η δική μου ‘παχυδερμία΄, αν μου επιτρέπετε, ανέχεται και νοοτροπία δέχεται τα όσα μου αποδίδονται, για αυτό και χτες στο διάγγελμα είχα κάνει αναφορές, δεν αποτελεί λόγο για να αναλάβει μια Υπουργός. Τότε τι να πούμε για τον πολλαπλάσιο αριθμό πολιτικών προσωπικοτήτων της Βουλής είτε άλλων που έχουν καταγγείλει ανάλογα φαινόμενα. Αυτό που χρειάζεται είναι επιτέλους όχι μόνο οι θιγόμενοι που έχουν κάθε δικαίωμα, αλλά και εκείνοι που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να σέβονται την αξιοπρέπεια του καθενός. Αν θέλουν να πουν κάτι ας το πουν με τον δικό τους λογαριασμό. Κανένας δεν φιμώθηκε και κανένας δεν θα φιμωθεί σε αυτή τη Δημοκρατία, σε αυτό το κράτος. Συνεπώς, ευθαρσώς αν θέλεις να πεις κάτι πες το, αν θες να κατηγορήσεις κάποιον πράξε το εφόσον αιτιολογείς αυτά που, ή αν είναι κριτική είναι ευπρόσδεκτη είτε καλόπιστη είτε κακόπιστη, αλλά επιτέλους ας ευαισθητοποιηθούμε και θα αντιστρέψω το επιχείρημα. Επειδή είσαι πολιτικός δεν σημαίνει ότι πρέπει να πλήττεται και το σύνολο της οικογένειας ή και άνθρωποι που ουδεμία σχέση έχουν με όσα καταλογίζονται σε έναν πολιτικό. Πολύ περισσότερο όταν χρησιμοποιείς το όνομα του πολιτικού για να προβάλεις θέσεις, οι οποίες μπορεί και να τον θίξουν και να τον εκθέσουν και βεβαίως να πλήξουν, ενδεχόμενα, μέλη της οικογένειας του. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται περισσότερη. Αν αναλαμβάνω, όχι ως δικηγόρος υπεράσπισης διότι δεν χρειάζεται η Έμιλυ δικηγόρο υπεράσπισης, απλά…
Ερώτηση: Πρέπει να την ακούσουμε και την ίδια.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Σας παρακαλώ. Εδώ παίρνετε απαντήσεις από πλευράς Κυβέρνησης. Εγώ είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγώ διόρισα την κα Γιολίτη, της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και δεν τίθεται θέμα ανάληψης ευθυνών. Απλούστατα, τελεία και παύλα.
Ερώτηση:Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή της ακροάσεις στην ερευνητική επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις ακούσαμε αρκετές φορές το ‘αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί’. Το είπατε και σεις ο ίδιος χθες βράδυ στο διάγγελμα σας. Θα ήθελα να μας πείτε τι σημαίνει στην πράξη αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί. Θα ήταν σωστό να το ακούσουμε από εσάς.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Σας ευχαριστώ. Σημαίνει ότι αν δεν είναι πράξη, η οποία οδηγεί ή θα πρέπει να οδηγεί σε παραίτηση, ανάληψη πολιτικής ευθύνης για διόρθωση των κακώς κειμένων. Έτσι είναι. Να παραδέχεσαι ότι «έσφαλλα, αλλά έχω την αποφασιστικότητα και τη βούληση να τα διορθώσω». Ουδείς αλάθητος. Και ουδέποτε, έχετε διαπιστώσει και από το ψεσινό μου διάγγελμα, σε ουδεμία στιγμή αποπειράθηκα να αποποιηθώ. Εάν είπα ποιοι άλλοι έχουν μαζί δεν είναι για να τους αποδώσω εκείνους την κύρια ευθύνη, αλλά είναι για να πω εκείνοι που αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές καταπολέμησης ενός φαινομένου θα πρέπει και εκείνοι να αναλάβουν το ανάλογο μερίδιο ευθύνης, έτσι ώστε συνεργαζόμενοι όλοι μαζί να επιτύχουμε αυτό που είναι στόχος. Διαπιστώνουμε ότι πράξαμε λάθος, πώς το διορθώνουμε; Ποια είναι τα μέτρα που παίρνουμε; Αυτό είναι. Αν υπάρχει άλλη διασύνδεση με διαπλοκή κλπ και βεβαίως δεν υπάρχει επιλογή από την παραίτηση ή αν κάποιος επιμένει δηλαδή αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το επιθυμούν και επιμένουν, ενδεχόμενα η προκήρυξη εκλογών προκειμένου να τύχει εκείνος που το επιθυμεί της επαναβεβαίωσης της πολιτικής βούλησης του λαού. Αν και εφόσον συντρέχουν οι ανάλογοι λόγοι.
Σας ευχαριστώ θερμά για την εδώ παρουσία σας, για τη δημιουργική παρουσία σας θα έλεγα και πιστεύω και εύχομαι όλοι μαζί πέραν και μακριά από το τοξικό κλίμα, επιτέλους να ενσκήψουμε με σοβαρότητα όλοι, όλοι, όλοι, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που είναι πρόβλημα όχι μόνο της Κύπρου, αλλά όλων ανεξαίρετα των κρατών. Ευχαριστώ θερμά, να είστε πάντα καλά.
ΙΚ/ΣΧ/ΕΙ/ΡΜ/ΕΧ
Σχετικά Ανακοινωθέντα