Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-05-2018 14:51

Χαιρετισμός Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου στο συνέδριο με θέμα «Agriculture and Animal Husbandry in a Changing Climate»

Oι επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές στην Κύπρο είναι εμφανείς, με τη μέση θερμοκρασία να αυξάνεται και τη μέση ετήσια βροχόπτωση να μειώνεται.

Οι κλιματικές αλλαγές έχουν συνέπειες στη διαθεσιμότητα βασικών φυσικών πόρων – νερό, έδαφος – με αποτέλεσμα να επέλθουν σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι δέκτες των συνεπειών της μεταβολής του κλίματος ενώ από την άλλη συμβάλλουν με τη σειρά τους στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου.

Κατά την άποψη μου, αρχικά πρέπει να διαφυλαχθεί η γεωργική γη από αλλαγή χρήσης. Δευτερευόντως, με την αλλαγή των καλλιεργητικών μεθόδων, να μειωθεί η εκπομπή αερίων θερμοκηπίου που παράγονται από τις γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες και κατά τρίτον, να καταστήσει τα γεωργικά εδάφη αποθήκες άνθρακα με την ενσωμάτωση σε αυτά οργανικής ουσίας.

Επίσης, να δημιουργηθεί βάση δεδομένων με τα πορίσματα των ερευνών σχετικά με τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία και τη διάδοσή τους στους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου.

Στόχος μας πρέπει να είναι η έξυπνη και ανθεκτική γεωργία και κτηνοτροφία, με ενισχυμένη την περιβαλλοντική προστασία και τη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και, τέλος, την ενίσχυση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών».

Το σημερινό workshop και γενικότερα το αντικείμενο του προγράμματος AGRICYGEN, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δημιουργήσει ένα κέντρο παγκόσμιας κλάσης για τη μελέτη του γονιδιώματος ώστε να υποστηριχθεί η πρόοδος και η βιωσιμότητα  στους τομείς της ζωικής και φυτικής παραγωγής. 

Συγχαίρω τους διοργανωτές , καλωσορίζω τους εκλεκτούς ομιλητές και εύχομαι καλά αποτελέσματα και καλή διαμονή στο νησί μας.

ΑΧ/ΑΜ/ΕΙ