Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-05-2021 11:52

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην παρουσίαση του έργου με την ευκαιρία της προκήρυξης του διαγωνισμού υλοποίησης του Έργου: «Διεύρυνση/ Βελτίωση του δρόμου που συνδέει τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας»

Η σημερινή προκήρυξη αυτού του τόσου σημαντικού έργου για την ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου που συνδέει τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας είναι έργο το οποίο προάγει την ανάπτυξη και αναδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι οι στόχοι και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης γίνονται πράξεις και έργα ακόμη και σε μια δύσκολη περίοδο, ελέω πανδημίας.

Η µάχη κατά της πανδηµίας βρίσκεται σε κρίσιµη καµπή. Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας µας επιτρέπει να αισιοδοξούμε  και να προετοιµαζόµαστε για την επόµενη µέρα.

Στη νέα πραγµατικότητα που διαµορφώνεται, η Κύπρος θα πρωτοστατήσει και πάλι. Θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα στον δρόµο της ανάκαμψης και είναι επόµενο τέτοια έργα υποδοµής και ανάπτυξης να έχουν σημαντική θέση στους σχεδιασμούς μας. Γιατί είναι σ΄ αυτά και άλλα παρόμοια έργα που στηρίζονται οι τοπικές μας κοινωνίες, αφού συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στη βελτίωση της καθημερινότητας, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την τουριστική ανάπτυξη.  

Φίλες και Φίλοι,

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσφατα εξάγγειλε το πρόγραμμα «η Κύπρος του Αύριο» που σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της οικονομίας με τη διοχέτευση 4,4 δισεκ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και των ταμείων συνοχής.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε πλήρη συντονισμό με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία και με επίκεντρο τον άνθρωπο και τον τόπο μας, προγραμματίζει για το αύριο και υλοποιεί σειρά μέτρων και πολιτικών για τη στήριξη των πολιτών.

Θέλω ενδεικτικά να αναφέρω τα νέα βελτιωμένα και εξαιρετικά γενναιόδωρα στεγαστικά σχέδια που προκηρύξαμε τον Μάρτη αλλά και τα έργα και προγράμματα που προωθούμε στη βάση ολοκληρωμένων στρατηγικών χωρικής ανάπτυξης, προωθώντας τοπικές συνέργειες με την εμπλοκή των Δήμων και Κοινοτήτων.

Ιδιαίτερα για την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, οφείλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τη συνεργασία που επετεύχθη μεταξύ όλων των Δήμων και Κοινοτήτων της περιοχής, και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την ετοιμασία μιας κοινής στρατηγικής.

Αγαπητοί φίλοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, με την ευκαιρία της προκήρυξης του διαγωνισμού για την υλοποίηση του Πολεοδομικού Οδικού Έργου που αφορά στη «Διεύρυνση – Βελτίωση του δρόμου που συνδέει τη Δερύνεια με την Σωτήρα». Ένα πολύ σημαντικό για την περιοχή οδικό έργο, ένα έργο που θα αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια, θα διευκολύνει την κυκλοφορία και θα ενισχύσει την αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής, καλύπτοντας πολλαπλούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο περιβαλλοντικούς όσο και κυκλοφοριακούς, αλλά και  κοινωνικούς.

Ένα έργο συνολικού μήκους 4,0 χιλιομέτρων η δαπάνη του οποίου εκτιμάται στα €15 περίπου εκατομμύρια και για το οποίο ευθύς αμέσως θα ακούσετε από την εκπρόσωπο του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως (ΤΠΟ) όλες τις λεπτομέρειες.

Ένα έργο που θα καταστήσει τη διασύνδεση των δύο Δήμων απρόσκοπτη και το οποίο θα φέρει την ενδοχώρα πιο κοντά στην παραλιακή περιοχή, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και την πρόσβαση προς τον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Αυτό το πολυαναμενόμενο έργο, που καθυστέρησε για μια δεκαετία γίνεται πλέον πραγματικότητα χάρις στη προσπάθεια του ΤΠΟ, των Δημοσίων Έργων αλλά και των Τοπικών Αρχών.

Η υλοποίηση αυτού του σημαντικού οδικού έργου σε συνδυασμό με σειρά άλλων πολεοδομικών έργων που είτε υλοποιήθηκαν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη θα συμβάλουν στην συνολική αναβάθμιση της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

Έργα όπως:

  • η βελτίωση της Λεωφόρου Περνέρα στο Παραλίμνι, μήκους 2,8 χιλιομέτρων, που υλοποιήθηκε την περίοδο 2016 – 2019 με κόστος €6,8εκ
  • η «Βελτίωση της οδού Σταδίου και τμήμα της λεωφόρου 1ης Απριλίου στο   Παραλίμνι», που πρόσφατα εγκαινιάσαμε με κόστος € 2.7 εκ
  • η Γ΄ Φάση του παραλιακού πεζόδρομου Πρωταρά, που υλοποιείται με κόστος €4,8εκ και ολοκληρώνεται το φετινό καλοκαίρι
  • η ανάπλαση του αλιευτικού καταφυγίου στον ποταμό Λιοπετρίου, με κόστος €8,2εκ που βρίσκεται υπό κατασκευή
  • η βελτίωση της προσβασιμότητας στο κέντρο της Αγίας Νάπας  κόστους €2,7εκ που ήδη προκηρύχθηκε αλλά και η
  • βελτίωση της Λεωφόρου Κάππαρη στο Δήμο Παραλιμνίου, μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, με εκτιμώμενο κόστος €7εκ., το οποίο προσφοροδοτήθηκε και αναμένεται να αρχίσει τον Ιούλιο του 2021 είναι έργα που δημιουργούν επωφελείς για την περιοχή συνέργειες.        

Θέλω θερμά να συγχαρώ τους Δημάρχους Σωτήρας και Δερύνειας, αλλά και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους που συνέβαλαν στον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό αλλά και στην ετοιμασία του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου.

Με την τροχοδρόμηση αυτού αλλά και πολλών άλλων αναπτυξιακών έργων, η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, ότι δεν αποκλίνει από τον προγραμματισμό και τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, στέλλοντας το μήνυμα, ότι είμαστε έμπρακτα δίπλα στις τοπικές αρχές και στους πολίτες.

Σαν κυβέρνηση ακολουθούμε την ίδια πετυχημένη συνταγή που μας οδήγησε και στο παρελθόν στη λεωφόρο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Επενδύουμε σε έργα υποδομής, στηρίζουμε τους ανθρώπους μας και επαναφέρουμε την οικονομία στις ράγες της ανάπτυξης,

Έτσι κερδίσαμε το στοίχημα την μνημονιακή περίοδο, αυτό πράττουμε και σήμερα με την στήριξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Κύπρος του αύριο θα είναι ακόμα καλύτερη.

Σας ευχαριστώ.