Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-06-2021 18:28

Χαιρετισμός Γραμματέα Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόση Τσιόλα, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο2ο Συνέδριο CYPRUS CSR in ACTION 2021- Working towards a better tomorrow

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω το σημερινό συνέδριο, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει θέσει και φέτος υπό την αιγίδα του αυτή τη διοργάνωση. Η διεξαγωγή εκδηλώσεων, που έχουν ως στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ως τέτοιες δεν θα μπορούσαν παρά να τυγχάνουν της στήριξης της κυβέρνησης. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια μου στους διοργανωτές και υποστηρικτές αυτής της εκδήλωσης, αλλά και στους συμμετέχοντες οργανισμούς και εταιρείες, που δηλώνουν το ενδιαφέρον και το «παρών» τους σε αυτή τη κοινή προσπάθεια, να εργαστούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο μέλλον, όπως πολύ εύστοχα αναδεικνύει και ο τίτλος του σημερινού συνεδρίου.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα για την προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, μέσα από την ενίσχυση της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, για περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα. Οι επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας του Covid-19 έχουν αναδείξει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών και της συμβολής των επιχειρήσεων στην επίτευξη των σύγχρονων προκλήσεων της ανθρωπότητας.

Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψη να μην συγχαρούμε ως κυβέρνηση όλες αυτές τις κυπριακές επιχειρήσεις, για την τεράστια υπευθυνότητα που επέδειξαν σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, αλλά και για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης που πολλές από αυτές επέδειξαν στηρίζοντας συνανθρώπους μας που επηρεάστηκαν δυσμενέστερα από την κρίση. Παρά λοιπόν τις αρνητικές και πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις της, η πανδημία αποτέλεσε ταυτόχρονα και την αφορμή για πολλούς φορείς και επιχειρήσεις, να κατανοήσουν τη βαθύτερη έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς όφελος των εργαζομένων σε αυτές, των επηρεαζόμενων από αυτές, των τοπικών κοινωνιών και γενικότερα του ευρύτερου οικοσυστήματος μέσα στο οποίο λειτουργούν. Ορισμένες από αυτές τις πρωτοβουλίες, εκτιμώ ότι θα συγκαταλέγονται και στις καλές πρακτικές που θα ακούσουμε σήμερα, βοηθώντας στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων για τη σημασία και τα οφέλη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. 

Οφέλη που δεν περιορίζονται μόνο στον αποδέκτη της στήριξης. Είναι πλέον αποδεδειγμένο μέσα από σειρά ερευνών και μελετών, σε διεθνές επίπεδο, ότι οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν δράσεις ΕΚΕ έχουν πολλαπλά οφέλη. Η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα οδηγεί σε χαμηλότερη έκθεση σε κινδύνους και ταυτόχρονα σε καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης για μία επιχείρηση, καθιστώντας την ελκυστικότερη για τον επενδυτή.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα οφέλη αυτά που προκύπτουν, αλλά και την σημαντική συμβολή που αναμένεται από τον ιδιωτικό επενδυτικό τομέα για αντιμετώπιση των κλιματικών και κοινωνικών προκλήσεων, προωθείται αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ΕΚΕ.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει συγκεκριμένη στρατηγική για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη με απώτερο στόχο την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους με υπευθυνότητα έναντι της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.  Με την οδηγία για τη δημοσιοποίηση μη- χρηματοοικονομικών πληροφοριών θεσπίστηκε η απαίτηση υποβολής εκθέσεων από τις πολύ μεγάλες εταιρείες, τόσο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα ζητήματα βιωσιμότητας επηρεάζουν τις επιδόσεις τους, τη θέση και την εξέλιξή τους,  όσο και σχετικά με τον αντίκτυπό τους στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Με την υιοθέτηση της Πράσινης συμφωνίας, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να προτείνει και αναθεώρηση της οδηγίας για τη δημοσιοποίηση μη-χρηματοοικονομικών πληροφοριών.  

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης, η οποία θα βελτιώσει την ευημερία και την υγεία των πολιτών, θα καταστήσει την Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και  θα προστατεύσει τους φυσικούς πόρους. Μία Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων σημαίνει επίσης μια Δίκαιη Μετάβαση που δημιουργεί θέσεις εργασίας και δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειάζεται να καταστεί πιο βιώσιμο. Στο πλαίσιο αυτό, θα απαιτηθεί τόσο μια ισχυρή χρηματοπιστωτική νομοθεσία όσο και μια σαφής πορεία μετάβασης για τις επιχειρήσεις.

H ΕΕ έχει ήδη υποβάλει πρόταση για αναθεώρηση της υφιστάμενης οδηγίας, η οποία θα διέπει την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες και θα καθορίσει κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιοποίησης πληροφοριών, οι οποίοι θα αυξήσουν τη διαφάνεια, απαιτώντας από τις εταιρείες να υποβάλλουν πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα, με συνεπή και συγκρίσιμο τρόπο. Οι νέες απαιτήσεις δημοσιοποίησης πληροφοριών θα ισχύουν για όλες τις μεγάλες εταιρείες και όλες τις εισηγμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των εισηγμένων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Οι προκλήσεις για την ανθρωπότητα είναι μεγάλες και οι επιχειρήσεις μπορούν, και αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά και ουσιαστικά στην αντιμετώπισή τους. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις, καθώς οι στόχοι της αποσκοπούν στην ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες της παρούσας γενιάς χωρίς να παραγνωρίζεται η δυνατότητα των επόμενων γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες. Συμβάλλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών και της ετοιμότητάς τους να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, οφείλει να συμμετέχει ενεργά στις ευρωπαϊκές και διεθνείς προσπάθειες για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.  Οι κυβερνητικές υπηρεσίες προωθούν μέτρα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν υπεύθυνες πρακτικές και να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις.  Ενδεικτικά αναφέρω τη δράση που προωθεί η αρμόδια αρχή για την ΕΚΕ, η Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών, που αφορά στην  καθοδήγηση και επιχορήγηση επιχειρήσεων,  με στόχο την υιοθέτηση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, την πιστοποίηση και την εγγραφή τους σε σχετικό μητρώο. Λαμβάνοντας υπόψη την επερχόμενη Οδηγία της ΕΕ για την υποχρεωτική ετοιμασία Εκθέσεων Υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζονται τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλλει στην ενθάρρυνση των επιχειρήσεων για προετοιμασία και συμμετοχή στο  θεσμοθετημένο πλαίσιο υπεύθυνης επιχειρηματικότητας που αναμένεται να υιοθετηθεί σύντομα. Να σημειώσω εδώ ότι στην Ανακοίνωσή της σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι είναι σημαντικό οι εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βελτιώσουν την παρουσίαση μη- χρηματοοικονομικών πληροφοριών, καθώς οι χρήστες αυτών των πληροφοριών, κυρίως οι επενδυτές και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, απαιτούν περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες από τις εταιρείες σχετικά με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους επιδόσεις

Ένα ακόμα σημαντικό σχέδιο που θα προκηρυχθεί σύντομα, θα χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις, για να καταγράφουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, να σχεδιάζουν τη στρατηγική και τα μέτρα μείωσης του και στο τέλος κάθε χρόνου  να επιχορηγούνται για κάθε τόνο ρύπων που θα καταφέρνουν να μειώσουν μέσα από τις πολιτικές τους. 

Τόσο η πανδημία όσο και η κλιματική αλλαγή έχουν αναδείξει ακόμη περισσότερο τη σημασία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Έδωσε στις επιχειρήσεις το μήνυμα ως προς τις ευθύνες που τους αναλογούν τόσο όσον αφορά τη δημόσια υγεία και τους εργαζόμενους, όσο και τις κλιματικές προκλήσεις,  αλλά  και  την κοινωνία γενικότερα.  Αναγνωρίζοντας  τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, η Κυβέρνηση υιοθετεί σειρά μέτρων στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων τους, ώστε να περιοριστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία και να είναι σε θέση να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους, συνεχίζοντας τις δραστηριότητές τους.  

Είμαι αισιόδοξος ότι όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας και να αναπτύξουμε τόσο την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη όσο και ευρύτερα τις επιδόσεις μας της χώρας μας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, διαμορφώνοντας έτσι ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους μας και για τις επόμενες γενιές.

Εύχομαι να έχουμε ένα εποικοδομητικό συνέδριο και ανυπομονώ να ακούσω τις καλές πρακτικές των επιχειρήσεών μας οι οποίες ελπίζω να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλες να ακολουθήσουν.

Σας ευχαριστώ.

 

ΡΜ/ΕΧ