Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-07-2021 13:43

Ο βουλευτής κ. Χάρης Γεωργιάδης συμμετείχε στη συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ (COSAC)

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης συμμετείχε σήμερα, μέσω διαδικτύου, στη Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σε παρέμβασή του σε συζήτηση, με θέμα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας κρίσιμων υποδομών και της άμυνας στον κυβερνοχώρο, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι η ευρεία χρήση προηγμένων τεχνολογιών και ιδιαίτερα η πανδημία Covid-19, έχουν επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών. Το γεγονός αυτό, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, επιβάλλει την οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος ασφάλειας, με σκοπό την προστασία των πολιτών, των επιχειρήσεων και των κρατικών υπηρεσιών ενάντια σε απειλές και προκλήσεις κατά της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρησιακών ικανοτήτων προς αντιμετώπιση των διασυνοριακών αυτών απειλών και χαιρέτισε τα προτεινόμενα μέτρα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Ειδικότερα όσον αφορά στην Κύπρο, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε την ίδρυση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, στα οποία ανατέθηκε η δημιουργία Σχεδίου Δράσης και ο σχεδιασμός μέτρων με στόχο την ενίσχυση των υποδομών κυβερνοασφάλειας.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής της Στρατηγικής για την Ασφάλεια της ΕΕ για την περίοδο 2020-2025, η οποία, όπως ανέφερε, θα συμβάλει κυρίως στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κρίσιμων υποδομών και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Πολύ σημαντική επίσης, πρόσθεσε, είναι η νέα Στρατηγική της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΕ να καταστεί τεχνολογικά κυρίαρχη, αλλά και να θέσει τα διεθνή πρότυπα στον κυβερνοχώρο, διασφαλίζοντας τον σεβασμό των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ.

 

(IK)