Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-06-2018 11:20

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην ειδική συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Καταρχήν θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία της Επιτροπής Περιβάλλοντος να φιλοξενήσει αυτή την ειδική συνεδρία, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να τονίσει το μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητά μας αλλά και αδήριτη ανάγκη, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με τη διασφάλιση της ποιότητας της ζωή μας όσο και με την επιβίωσή μας.

Η σημερινή συνεδρία, πέραν από μία συνεδρία ανάδειξης της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος, θα πρέπει να αποτελέσει μια ευκαιρία για προβληματισμό και αφύπνιση αναφορικά με τον ρόλο και την ευθύνη μας για την απάμβλυνση του φαινομένου της περιβαλλοντικής ρύπανσης, αλλά και ένα οδοδείκτη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια παγκόσμια περιβαλλοντική και αναπτυξιακή πρόκληση και απειλή, οι συνέπειες της οποίας επηρεάζουν πλέον κάθε χώρα σε κάθε ήπειρο και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και τις χώρες σήμερα αλλά πολύ περισσότερο και αύριο. Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και άλλα ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μερικές από τις επιπτώσεις της. Οι επιπτώσεις αυτές άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα ορατές στον τόπο μας και γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε αμέσως μέτρα για την αποτροπή των αρνητικών συνεπειών τους, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη και το μικρό μέγεθος του τόπου μας οπότε και οι συνέπειες είναι ακόμα πιο σοβαρές.

Κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά προκλήσεων, ως αποτέλεσμα μιας σειράς φυσικών παραγόντων, αλλά κυρίως ως απόρροια της έντασης των ανθρωπογενών πιέσεων, οι οποίες έχουν συντελέσει στην ενίσχυση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, στην υποβάθμιση και τη μείωση των φυσικών μας πόρων, στην αύξηση των κινδύνων εξάλειψης της βιοποικιλότητας και της εν γένει καταστροφής των φυσικών οικοσυστημάτων, στην υποβάθμιση του θαλάσσιου μας πλούτου, στη μόλυνση και ρύπανση των ακτών μας. Παράγοντες οι οποίοι συστημικά έχουν επιπτώσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ενισχύοντας ή δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα, τα οποία ολοένα και εντείνονται, όπως είναι η μετανάστευση, η ασφάλεια και η υγεία, η υποβάθμιση συνολικά της ποιότητας ζωής.

Παράλληλα, θα πρέπει να μας προβληματίσει και το θέμα των πλαστικών αποβλήτων που είναι αδιαμφισβήτητα, ένα πολύ σοβαρό και σημαντικό πρόβλημα το οποίο απασχολεί και πρέπει να απασχολεί την Ευρώπη γενικότερα, αφού όπως είναι γνωστό τα απόβλητα αυτά καταλήγουν στον αέρα που αναπνέουμε, στο έδαφος, στις θάλασσες, καθώς και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε και απαιτούνται χρόνια για να διασπαστούν. Οι στόχοι για μείωση της χρήσης των πλαστικών και η προσπάθεια για αντικατάστασή τους με άλλα πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους.

Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι η Βουλή αυτή ψήφισε το φθινόπωρο που μας πέρασε εναρμονιστική νομοθεσία σκοπός της οποίας είναι μεταξύ άλλων η μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς. Η νομοθεσία αυτή θα τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Ιούλιο.

Κυρίες και κύριοι,

Θα μπορούσα να μιλώ ώρες για αυτά που δεν έγιναν και για αυτά που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει. Ο στόχος μου δεν είναι αυτός. Ο στόχος μου είναι να τονίσω ότι οι μόνοι χαμένοι από την καταστροφή του περιβάλλοντος είμαστε εμείς και περισσότερο τα παιδιά και τα εγγόνια μας που θα βιώσουν τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου. Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι αυτή η γη, αυτός ο πλανήτης, ο τόπος μας βρίσκεται όχι στο παρά πέντε, αλλά στο και πέντε. Ας κοιτάξουμε τους εαυτούς μας κατάματα, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τους συνανθρώπους μας και ας αναλογιστούμε την ευθύνη μας, αλλά και ας διερωτηθούμε τι πλανήτη θα τους παραδώσουμε.

Γνωρίζω επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προβληματίζεται για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη μείωση της χρήσης των πλαστικών. Επίσης, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε πολύ πρόσφατη έκθεσή της τονίζει την ανάγκη απαγόρευσης ή επιβολής φόρου στις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης, αφού επισημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο μέχρι και πέντε τρισεκατομμύρια τέτοιες σακούλες, οι οποίες αν τοποθετηθούν η μία δίπλα στην άλλη θα καλύψουν έκταση που αντιστοιχεί δύο φορές το μέγεθος της Γαλλίας.  Με βάση την ίδια έκθεση μόνο το 9% των πλαστικών αυτών σακουλών ανακυκλώνεται. 

Είναι νομίζω καιρός και η Κύπρος, μια χώρα μικρή σε μέγεθος αλλά και μία χώρα που φιλοξενεί πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο και χρησιμοποιεί πολλά πλαστικά προϊόντα, να αναλάβει πρωτοβουλία για τη μείωση της χρήσης των πλαστικών, όπως έγινε πρόσφατα με πρωτοβουλία κάποιων νησιών της Ελλάδας.

Με αυτά τα λίγα θα ήθελα να κλείσω τον χαιρετισμό μου σημειώνοντας ότι το Κοινοβούλιο και οι κοινοβουλευτικές επιτροπές του, προεξάρχουσας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, είναι εδώ για να στηρίξουν ενεργά και να βοηθήσουν τη διασφάλιση της αειφορίας και του περιβάλλοντος. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε μέρος του προβλήματος, αλλά αποτελούμε και μέρος της λύσης.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της επιτροπής και ευελπιστώ με το πέρας των εργασιών της να γίνουμε περισσότερο προβληματισμένοι, αλλά και πιο πρακτικοί όσον αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να μην είναι απλά μια νέα επετειακή συνεδρία.

(ΑΧ)