Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-06-2018 20:00

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση για τα ετήσια Βραβεία Περιβάλλοντος για το 2018 που διοργανώνει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Θα ήθελα πρώτα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση και να συγχαρώ όσους συνέβαλαν στη διοργάνωσή της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μας υπενθυμίζει ότι το μέλλον των παιδιών μας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων του πλανήτη, στρέφει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην ανάγκη για διατήρηση, προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και παρακινεί το κοινό να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες για αειφόρο ανάπτυξη. Τονίζει, επίσης, τον κεντρικό ρόλο των διάφορων μη κυβερνητικών φορέων στην αλλαγή στάσης σε περιβαλλοντικά ζητήματα και ενισχύει την προσπάθεια για δράση. Ακόμη, παρέχει την ευκαιρία για σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η μείωση της κατανάλωσης πλαστικών αποτελεί το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα για την Κύπρο που είναι νησί, οι αρνητικές επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης πλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι σοβαρές και ουσιαστικές. Τα πλαστικά αποτελούν τη μεγαλύτερη ποσότητα θαλάσσιων απορριμμάτων, με χρόνους διάσπασης από μερικές δεκαετίες μέχρι μερικές εκατοντάδες χρόνια. Είναι αρκετές οι επιστημονικές έρευνες που τεκμηριώνουν ότι τα θαλάσσια απορρίμματα και ιδιαίτερα τα πλαστικά, προκαλούν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα, στην κοινωνία, στην υγεία και την οικονομία. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Μεσόγειος, επειδή είναι ημίκλειστη θάλασσα, έχει ρυθμό ανανέωσης των υδάτων τα 80-90 χρόνια και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα θαλάσσια απορρίμματα. Έχει επιβεβαιωθεί μάλιστα ότι περίπου το 80 % των θαλάσσιων απορριμμάτων στη Μεσόγειο προέρχονται από χερσαίες πηγές. Επομένως για την αντιμετώπιση των δεδομένων αυτών, απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες σε διεθνές, ευρωπαϊκό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου της μείωσης των αποβλήτων και τη σωστή περιβαλλοντική διαχείρισή τους έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε συστηματικά. Ειδική επιτροπή με έμπειρους επιστήμονες συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη δική μου παρουσία και επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία εναρμονίζονται με την ευρύτερη πολιτική της ΕΕ για προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Σκοπός μας είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα απόβλητα που καταλήγουν στο περιβάλλον και να αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από ένα προϊόν ως πρώτη ύλη για ένα άλλο προϊόν.

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θέτει υψηλά στις προτεραιότητές της τη διατήρηση της ακεραιότητας του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας. Έχουμε ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για τη διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς που, συνήθως, είναι και αλληλένδετοι, όπως την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απερήμωσης, τον περιορισμό της ρύπανσης και την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αειφόρο διαχείριση των φυσικών μας πόρων. Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών είμαι βέβαιος ότι θα φανούν σύντομα.

Όραμα του Υπουργείου μας είναι η συνεχής ενίσχυση της δυναμικής για προληπτική προστασία του περιβάλλοντος με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Το όραμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την πλήρη ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων σε όλους του τομείς της οικονομίας και της ζωής μας. Η υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής προϋποθέτει, κυρίως, την ισότιμη συμμετοχή του συνόλου των ενδιαφερομένων και όλων των κοινωνικών ομάδων, ώστε να είναι αποτελεσματική.

Η προώθηση περιβαλλοντικών δράσεων στηρίζεται και καθοδηγείται από άτομα και ομάδες πολιτών που με τη διορατικότητα και τη δράση τους ενδυναμώνουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και με τους αγώνες τους έχουν καταστεί πρωτοπόροι στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα άτομα αυτά έχουν προσφέρει ενεργά σε διάφορους τομείς, όπως η δημοσιογραφία, η αρχιτεκτονική, η εκπαίδευση, η εθελοντική κοινωνική δράση, η εισαγωγή και προώθηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συμμαχία Πολιτών, βραβεύει σήμερα αυτούς τους ανθρώπους για τη δική τους συμβολή και τη σημαντική συνεισφορά τους στα περιβαλλοντικά δρώμενα του τόπου μας. Είναι με ξεχωριστή χαρά και με τιμά ιδιαίτερα που μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχω την εκδήλωση αυτή. Εκφράζω ξανά τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές και κυρίως σε όσους βραβεύονται.

-------------------------

ΜΑΚ/ΕΙ