Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-09-2021 14:49

Παρουσίαση του Κεντρικού Συστήματος Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας στις Αρμόδιες Αρχές

Το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων παρουσιάζει την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021, στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης του Υπουργείου Οικονομικών, σε δύο ξεχωριστές παρουσιάσεις από τις 9:30π.μ.-11:30π.μ. και 12:30μ.μ.-2:30μ.μ., με συμμετοχή πέραν των 100 ατόμων που θα εκπροσωπούν τις διάφορες Αρμόδιες Αρχές, το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας το οποίο εφαρμόζεται σύμφωνα με τους Περί Ελέγχου των Κρατικών Ενισχύσεων Νόμους του 2001 μέχρι 2020 (εφεξής ο «Νόμος») και την Κανονιστική Διοικητική Πράξη Αρ.193 και με ημερ. 5/5/2020. 

Το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων υιοθετείται για πρώτη φορά στην Κύπρο και αυτό αποτελεί ιστορικό γεγονός όπου σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 9Β – (1),(2) και (3) του Νόμου και την Κανονιστική Διοικητική Πράξη Αρ. 193  και με ημερ. 5/5/2020:

1)    Το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων διαχειρίζεται και παρακολουθεί την τήρηση από τις Αρμόδιες Αρχές του Κεντρικού Συστήματος Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας. 

2)    Στο Κεντρικό Αρχείο οι Αρμόδιες Αρχές καταχωρούν στο σύστημα τα καθοριζόμενα στους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς στοιχεία των δικαιούχων κρατικών ενισχύσεων.

3)    Το σύστημα διασφαλίζει την ασφάλεια των δεδομένων των δικαιούχων κρατικών ενισχύσεων τα οποία φυλάσσονται για την εκάστοτε προβλεπόμενη στους σχετικούς Ευρωπαϊκούς κανονισμούς περίοδο.

Με την ολοκλήρωση της προκείμενης παρουσίασης, το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων θα συνεχίσει τις παρουσιάσεις και με άλλες Αρμόδιες Αρχές αλλά και με επί τόπου εκπαιδεύσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Το Μητρώο θα τεθεί σε πιλοτική βάση από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο 2021 με πλήρη λειτουργία τον Ιανουάριο 2022 και μεταβατική περίοδο από Ιανουάριο 2022 μέχρι Δεκέμβριο 2024. Σε αρχικό στάδιο θα καταχωρούνται μόνο οι ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας.

Το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, μετά από προσπάθειες ετών, προσδοκεί στην επιτυχή εφαρμογή του Εθνικού Κεντρικού Αρχείου όπως αυτό γίνεται και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

(ΜΓ/ΙΚ)