Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-09-2021 08:51

Υπενθύμιση για πρόσωπα που ενδιαφέρονται να γίνουν ελεγκτές ή εγκαταστάτες υγραερίου ή ελεγκτές ανυψωτικών μηχανημάτων

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας υπενθυμίζει ότι η τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για έγκριση ως:

  • Ελεγκτής Εγκατάστασης Υγραερίου, ή
  • Εγκαταστάτης Υγραερίου, ή
  • Εξουσιοδοτημένος Ελεγκτής Ανυψωτικών Μηχανημάτων,

είναι η 30.9.2021.

Οι αιτήσεις αφορούν τα εξής νομοθετήματα:

(α)     «Οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Εγκατάσταση, Λειτουργία, Συντήρηση και Έλεγχος Εγκαταστάσεων Υγραερίου) Κανονισμοί του 2021 (Κ.Δ.Π. 189/2021) που καθορίζουν τις τεχνικές απαιτήσεις για την ασφαλή εγκατάσταση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και τον περιοδικό έλεγχο των αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου».

(β)     «Οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Λειτουργία, Συντήρηση και Έλεγχος Ανυψωτικών Μηχανημάτων) Κανονισμοί του 2021 (Κ.Δ.Π. 153/2021) που καθορίζουν το πλαίσιο για την ασφαλή λειτουργία των ανυψωτικών μηχανημάτων».

Στα πιο πάνω νομοθετήματα θεσμοθετούνται και ρυθμίζονται επαγγέλματα προσώπων του ιδιωτικού τομέα για απασχόληση στις εγκαταστάσεις υγραερίου, τον έλεγχο των εγκαταστάσεων υγραερίου και τον έλεγχο των ανυψωτικών μηχανημάτων.

Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση και η συντήρηση αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου, ο περιοδικός τεχνικός έλεγχος αυτών και ο έλεγχος των ανυψωτικών μηχανημάτων θα γίνεται μόνο από προσοντούχα πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα που θα τύχουν της έγκρισης του Τμήματος. 

Με την πλήρη εφαρμογή των πιο πάνω Κανονισμών η άσκηση των πιο πάνω δραστηριοτήτων, χωρίς να έχει προηγουμένως εξασφαλίσει την έγκριση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, θα είναι παράνομη. 

Οι Ανακοινώσεις του Τμήματος ΚΜΕ/22 στις 8.6.2021, ΚΜΕ/23 στις 9.6.2021 και ΚΜΕ/30 στις 9.7.2021 περιέχουν περισσότερες πληροφορίες και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στην υποσελίδα «Αρχείο Νέων» για το 2021.

(ΝΓ/ΙΚ)