Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-09-2021 15:02

Συμμετοχή αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ

Διεξάγονται σήμερα μέσω διαδικτύου οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στη Διάσκεψη συμμετέχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (επικεφαλής), τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πρόνοιας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αντρέα Καυκαλιά και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Μάριο Μαυρίδη.

Κατά την πρώτη θεματική ενότητα των εργασιών ανταλλάχθηκαν απόψεις για το ζήτημα της εισαγωγής νέων ιδίων πόρων της ΕΕ για την κάλυψη του κόστους αποπληρωμής του Μέσου Ανάκαμψης (NGEU).

Σε παρέμβασή του, ο κ. Μαυρίδης επισήμανε ότι οι επικείμενες νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων θα πρέπει να υποβληθούν εκ των προτέρων σε ενδελεχή ανάλυση αντίκτυπου, προκειμένου να θωρακίζεται η ανταγωνιστικότητα των κρατών μελών και να συνυπολογίζονται οι νέες οικονομικές πραγματικότητες. Επίσης, ο κ. Μαυρίδης εξήρε το έργο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μετατόπιση των κερδών (BEPS), σημειώνοντας ότι αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την αντιμετώπιση των φορολογικών προκλήσεων που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Ο Κύπριος βουλευτής χαιρέτισε τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι G20 τον Ιούλιο 2021 στη Βενετία, σημειώνοντας ότι σηματοδοτεί τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για την προώθηση θεμιτού και υγιούς παγκόσμιου φορολογικού ανταγωνισμού. Ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της φορολογικής, εισοδηματικής και κοινωνικής πολιτικής στις εθνικές αρμοδιότητες των κρατών μελών, καθώς και διασφάλισης της συμμόρφωσής τους με το δίκαιο της ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης.

(ΜΓ/ΣΧ)